Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Η επιστροφή του Ντράγκι». Στην τελευταία ομιλία της για την κατάσταση της Ένωσης, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν παίνεψε τον πρώην πρωθυπουργό για τη συνεισφορά του στην ανταγωνιστικότητα της ΕΕ. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Η ντροπή της Λαμπεντούζα». Άλλοι 7.000 μετανάστες έφτασαν στο νησί, αντιπαραθέσεις με την αστυνομία. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Μετανάστες, κατάσταση ανάγκης». Επτά χιλιάδες άνθρωποι έφτασαν στην Λαμπεντούζα μέσα σε 48 ώρες. Ένταση στο νησί, ανησυχία στο υπουργείο Οικονομικών. Τέλος, η Corriere della Sera: «Αφίξεις και ένταση στη Λαμπεντούζα». Μελόνι: το Βερολίνο βάζει στοπ στους μετανάστες; Εμείς θα τους αποτρέψουμε πρώτοι.
Στη Γαλλία, η Humanité, σε ένα διαφορετικό πρωτοσέλιδο δημιουργημένο εξ ολοκλήρου από σκιτσογράφους, γράφει: «Ο άνδρας της ημέρας: Βενσάν Μπολορέ». Με δηκτικό τρόπο, η εφημερίδα παραθέτει -δήθεν- τα λόγια του μεγάλου ανδρός: «Θα υπερασπίζομαι πάντα την Ελευθερία της έκφρασης των ανθρώπων που σκέφτονται όπως εγώ!». Στη Libération διαβάζουμε: «Εντουάρ Φιλίπ: ο δεξιοτέχνης της Δεξιάς». Ηλικία συνταξιοδότησης στα 67, περιορισμός των μεταναστευτικών ροών, αυστηρός προϋπολογισμός… Ο πρώην πρωθυπουργός, που έχει πέραση και στην Αριστερά, υπερασπίζεται θέσεις άκρως συντηρητικές. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Μετανάστευση: η πολιτική μάχη ξεκινά». Ο διχασμός μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς θα ξαναπαιχτεί με φόντο τη νομιμοποίηση των εργατών χωρίς χαρτιά. Μήλο της έριδος το άρθρο 3, που αποδεσμεύει τη νομιμοποίηση από την αυθαιρεσία των περιφερειών, αναφέρει η εφημερίδα. Τέλος, η Le Figaro: «Τηλεργασία: αυτές οι εταιρείες απογοητεύουν». Για να διατηρήσουν ένα συλλογικό πνεύμα, όλο και περισσότερο οι διευθυντές θέλουν να τελειώσουν αυτή την πρακτική, όμως οι εργαζόμενοι αρνούνται.
Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει τους τιμωρητικούς δασμούς για την Κίνα ». Η Von der Leyen ανακοινώνει διαδικασίες κατά των επιδοτήσεων. Ομιλία για την κατάσταση της ΕΕ. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Η ΕΕ εξετάζει τις επιδοτήσεις ηλεκτρονικών αυτοκινήτων της Κίνας». Οι απαιτήσεις του Πεκίνου είναι εδώ και καιρό αγκάθι για τις ευρωπαϊκές εταιρείες και η Επιτροπή της ΕΕ εξετάζει τώρα τιμωρητικούς δασμούς. Αλλά η κίνηση αυτή θα μπορούσε να βλάψει τη γερμανική βιομηχανία. . Τέλος, η Die Welt: «Πάνω από 5.000 μετανάστες φτάνουν στη Λαμπεντούζα». Μέσα σε μια μέρα, περισσότερα από 100 σκάφη φτάνουν στο ιταλικό νησί. Ο Ερυθρός Σταυρός μιλάει για έκτακτη ανάγκη .
Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Ο Στάρμερ υπόσχεται να καταστρέψει τις συμμορίες διακινητών ανθρώπων». Οι διακινητές θα αντιμετωπίζονται σαν τρομοκράτες, ενώ η απάνθρωπη πολιτική της Ρουάντα πάει για κατάργηση. Ο Guardian έχει τίτλο: «Ο Σούνακ μπλόκαρε την ανοικοδόμηση νοσοκομείων με ευπαθές τσιμέντο». Η καθυστέρηση για τις εργασίες οδήγησε σε προειδοποίηση για κίνδυνο καταστροφής. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Η προτεραιότητα του Πούτιν». Ο Κιμ δίνει την πλήρη υποστήριξή του για την “ιερή μάχη” της Ρωσίας στην Ουκρανία, απέναντι στον ιμπεριαλισμό. Τέλος, η Daily Telegraph: «Ο Στάρμερ μελετά συμφωνία για την εισροή μεταναστών από την ΕΕ». Οι Εργατικοί πιστεύουν ότι η είσοδος αιτούντων άσυλο είναι ο μόνος δρόμος για να λυθεί το πρόβλημα των αφίξεων με μικρές βάρκες.
Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Ο Φεϊχό θα κάνει αντίσταση στο δρόμο μετά από δυο μέρες από τη διερευνητική του εντολή». Το Λαϊκό κόμμα καλεί σε συγκέντρωση στη Μαδρίτη ενάντια στη διαπραγμάτευση του Σάντσεθ για μια ενδεχόμενη αμνηστία, την παραμονή της ψηφοφορίας για σχηματισμό κυβέρνησης. Και η El Mundo: «Το Λαϊκό κόμμα θα κινητοποιηθεί δυο μέρες μετά το σχηματισμό κυβέρνησης». Επτά μεγαλοστελέχη του κόμματος θα βρεθούν στην κινητοποίηση που έχει κληθεί για τις 24 Σεπτεμβρίου.