Διεθνής Τύπος: Ξεκινούν οι διερευνητικές εντολές στην Ισπανία – Η Ιταλία αναζητά «παραθυράκια» στο νέο Σύμφωνο Σταθερότητας

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Ο βασιλιάς προτείνει στον Φεϊχό μια διερευνητική εντολή καταδικασμένη σε αποτυχία». Η εντολή του αρχηγού του κράτους ενεργοποιεί τις προοπτικές για εκλογική επανάληψη. Ο Φεϊχό έχει 172 έδρες, αν αναδιατάξει τη σχέση του με το Vox, του λείπουν τέσσερις έδρες για απόλυτη πλειοψηφία. Ο αρχηγός του Λαϊκού κόμματος ζητά από την Αρμενγόλ χρόνο για να διαπραγματευτεί. Ο Σάντσεθ ελπίζει να συγκεντρώσει την πλειοψηφία. Και η El Mundo: «O βασιλιάς προστατεύει τη θεσμική κανονικότητα και δίνει εντολή στον Φεϊχό». Ο Φελίπε ο Έκτος δίνει σε εκείνον που πήρε τις περισσότερες ψήφους την ευκαιρία να ερευνήσει αν μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Μεταρρύθμιση του Συμφώνου Σταθερότητας: Η Μελόνι φοβάται την ΕΕ». Αν επιστρέψουμε στους παλιούς κανόνες, η Ιταλία κινδυνεύει, διαμηνύουν από την κυβέρνηση. Στη La Stampa διαβάζουμε: «ΕΕ, καμία ελάφρυνση στο σχέδιο ανάκαμψης». Η κυβέρνηση αναζητεί τρύπες στο νέο Σύμφωνο Σταθερότητας. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Βοήθεια για όσους προσλαμβάνουν μητέρες». Φόρος 15% για τις εταιρείες που απασχολούν εργάτριες. Τέλος, η Corriere della Sera: «Συναγερμός στην Ευρώπη και στα ταμεία». Η κυβέρνηση περιμένει το σύμφωνο σταθερότητας, με την υπογεννητικότητα να κάνει τις αρχές να δίνουν μπόνους σε όσους έχουν τρία παιδιά.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Τα δισεκατομμύρια δέντρα που χαλάνε το δάσος». Μέσα στο πλαίσιο της μείωσης της εκπομπής αερίων του θερμοκηπίου, η κυβέρνηση θέλει να αντικαταστήσει τα παραδοσιακά δάση με «πρωταθλητές των δέντρων». Οι βιομηχανίες ξύλου χαίρονται, οι επιστήμονες όχι, σημειώνει η εφημερίδα. Στη Libération διαβάζουμε: «Διοικητική κόλαση: πώς έκλεψαν την ταυτότητά μου». Άδειες και πλάκες ψεύτικες… Όπως ο δημοσιογράφος της, η εφημερίδα αναφέρει ότι οι Γάλλοι βομβαρδίζονται με αδικαιολόγητες αντιξοότητες. Διερεύνηση στον γκροτέσκο κόσμο της αυτοματοποιημένης διαχείρισης τροχαίων παραβάσεων. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Η κυβέρνηση μελετά την επιβολή φόρων». Με το χρέος στα ύψη, τις ανάγκες για πράσινες επενδύσεις και τις υποσχέσεις, η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει νέες συνταγές το 2024. Τέλος, η Le Figaro: «Πλειοψηφία, μεταρρυθμίσεις: ο Μακρόν μπορεί να κάνει ρελάνς;». Ο πρόεδρος και η πρωθυπουργός του επιστρέφουν την Τετάρτη, με μια διπλή πρόκληση: να διατηρήσουν τη συνοχή της κυβέρνησης και να βρουν τα μέσα να κυβερνήσουν χωρίς την απόλυτη πλειοψηφία.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Ο αμυντικός προϋπολογισμός αναμένεται να μειωθεί μεσοπρόθεσμα». Ο οικονομικός σχεδιασμός της κυβέρνησης αφήνει μόνο πέντε τοις εκατό για επενδύσεις σε εξοπλισμούς, αναφέρει η εφημερίδα. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Η Φέζερ θέλει να διευκολύνει την απόκτηση υπηκοότητας». Μετά από μακρά διαμάχη, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση μεταρρυθμίζει τον νόμο περί ιθαγένειας. Προγραμματίζονται διπλά πάσο, μικρότεροι χρόνοι αναμονής και εξαιρέσεις για τα παιδιά και την πρώτη γενιά φιλοξενούμενων εργαζομένων. Τέλος, η Die Welt: «Η κυβέρνηση παραβιάζει επανειλημμένα τον νόμο για την προστασία του κλίματος». Σύμφωνα με το συμβούλιο εμπειρογνωμόνων, το ομοσπονδιακό πρόγραμμα δεν πληροί τις νομικές απαιτήσεις. 

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Η Binance αντιμετωπίζει νομικούς κινδύνους για τη Ρωσία». Ο γίγαντας των κρυπτονομισμάτων βοηθάει Ρώσους πολίτες να βγάζουν τα χρήματά τους στο εξωτερικό. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Οι ελίτ που τώρα στοχοποιεί έδωσαν στον ΝτεΣάντις μια ώθηση». Ο υποψήφιος εκμεταλλεύεται τις εμπειρίες από την Ivy League στο πλαίσιο ενός πολιτισμικού πολέμου. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Νέα παγκόσμια τάξη». Ο κινέζος πρόεδρος, Σι Τζινπίνγκ, τιμήθηκε στη Νότια Αφρική ενώ τα κράτη BRICS συγκεντρώνονται για μια κρίσιμη συνάντηση. Τέλος η Washington Post: «H Πολωνία καταρρίπτει επιχείρηση σαμποτάζ της Ρωσίας». Οι ρωσικές υπηρεσίες κατασκοπείας δημιούργησαν ένα δίκτυο ερασιτεχνών για επιχειρήσεις που περιλαμβάνουν δολιοφθορές, δολοφονίες και εμπρησμούς και συνωμοσίες που διακόπηκαν από τις πολωνικές αρχές.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Κινέζος κατάσκοπος στοχοποιεί Βρετανούς αξιωματούχους στο LinkedIn». Χιλιάδες αξιωματούχοι με πρόσβαση σε μυστικά πιάστηκαν στο δίχτυ. Ο Guardian έχει τίτλο: «Τα νοσοκομεία κατηγορούνται ότι ‘αποπήραν’ τους γονείς των δολοφονημένων από την Λέτμπι μωρών». Τα αναπάντητα ερωτήματα αυξάνουν την πίεση για μια έρευνα. Στον Independent διαβάζουμε: «Τα αφεντικά των νοσοκομείων πρέπει να λογοδοτήσουν για τα εγκλήματα της Λέτμπι». Κύκλοι λένε ότι οι επικεφαλής πρέπει να περάσουν από νομική έρευνα. Τέλος, η Daily Telegraph: «Δικηγόροι μπλοκάρουν τα σχέδια για την Ulez του πρωθυπουργού». Η Ντάουνινγκ Στριτ προσπαθεί να σταματήσει την οικο-επέκταση καθώς η χρήση των επιστημονικών δεδομένων από τον δήμαρχο του Λονδίνου, Σαντίκ Καν, αμφισβητείται.

Ετικέτες