Διεθνής Τύπος: Ξεκίνησε η μάχη στο Ντονμπάς – Θύματα του Pegasus η Ντάουνινγκ Στριτ και Καταλανοί ηγέτες

Στις ΗΠΑ, η Washington Post γράφει: «Η Ρωσία ξεκινά την εισβολή στην Ανατολή, λέει η Ουκρανία». Τα πλήγματα σε όλη τη χώρα εντείνονται ενώ επτά άνθρωποι σκοτώνονται στο Λβιβ, στα δυτικά της χώρας. Στη Wall Street Journal διαβάζουμε: «Η Ρωσία εξαπολύει την επίθεσή της στην Ανατολή». Ο Ζελένσκι λέει ότι η Μόσχα έχει ξεκινήσει τη νέα φάση του πολέμου καθώς πύραυλοι πλήττουν την πόλη Λβιβ, στα δυτικά της χώρας. Οι New York Times έχουν τίτλο: Βροχή οι πύραυλοι, ενώ η Ρωσία ξεκινά την επίθεση στην Ανατολή». Το Κίεβο αναφέρει επιθέσεις σε ένα μέτωπο μήκους 300 μιλίων, ενώ το Λβιβ πλήττεται από πυραύλους. Τέλος, οι Financial Times: «Οι αντίπαλοι για τα Ηλύσια στην τελική ευθεία». Οι υποψήφιοι για την προεδρία δίνουν τις τελευταίες πινελιές στην καμπάνια τους λίγα εικοσιτετράωρα πριν το δεύτερο γύρο.

 Στη Βρετανία, ο Guardian γράφει: «O Τζόνσον ενημερώθηκε σχετικά με υποψίες για στοχοποίηση της Ντάουνινγκ Στριτ από το κατασκοπευτικό λογισμικό Pegasus». Ο βρετανός πρωθυπουργός έγινε γνώστης του γεγονότος ότι το γραφείο του έχει γίνει στόχος πολλαπλών επιθέσεων από το κακόβουλο λογισμικό. Στους Times διαβάζουμε: «Ζελένσκι: η επόμενη φάση του πολέμου έχει ξεκινήσει». Ο πρόεδρος της Ουκρανίας είπε το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας ότι η πολυαναμενόμενη επίθεση στα ανατολικά της χώρας έχει ξεκινήσει. Ο Independent έχει τίτλο: «Οι ασθενείς με long Covid μένουν έξω από τα επιδόματα». Λιγότεροι από το 1% των ασθενών λαμβάνουν επίδομα αναπηρίας. Τέλος, η Daily Telegraph: «Τέλος η εργασία από το σπίτι για τους δημόσιου υπάλληλους». Η κυβέρνηση έδωσε εντολή να επιστρέψουν στα γραφεία τους οι δημόσιοι υπάλληλοι ενώ όσοι αρνηθούν απειλούνται με κυρώσεις.

 Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Οι τέσσερις τελευταίοι καταλανοί πρόεδροι θύματα κατασκοπίας από το Pegasus». Ο πρόεδρος της Καταλωνίας Πέρε Αραγονές ζητά εξηγήσεις από την κεντρική κυβέρνηση, η οποία αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή με την παρακολούθηση στους επικεφαλής της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας. Σε συνέντευξή της στην El Mundo, η πρώην ουκρανή πρωθυπουργός Γιούλια Τιμοσένκο λέει ότι: «Η ΕΕ πληρώνει για τον πόλεμο που κάνει ο Πούτιν εναντίον της, είναι αυτοκτονία». Η αρχηγός του κόμματος “Πατρίδα” προειδοποιεί τη Δύση να μην κάνει το λάθος να “νιώσει αδιάβλητη” μπροστά στην απειλή της Μόσχας, ενώ εκτιμά ότι “η Ρωσία μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα”.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Ζεμούρ-Λεπέν: οι δύο όψεις του ίδιου σχεδίου». Πίσω από την προσχηματική αντιπαράθεση, οι ομοιότητες ανάμεσα στα δύο προγράμματα είναι εξόφθαλμες. Η κύρια ομοιότητα  είναι ότι και οι δύο υποψήφιοι της ακροδεξιάς ονειρεύονται μια κυβέρνηση «εθνικής ενότητας». Στη Libération διαβάζουμε: «Αστυνομία, θρησκεία, παιδεία… Λεπέν, ρατσισμός και μίσος». Αυστηρή κατασταλτική πολιτική, σχολικά προγράμματα υπό παρακολούθηση, κλείσιμο των συνόρων. Οι «θεμελιώδεις αξίες» της ακροδεξιάς υποψηφίου είναι παραπάνω από παρούσες στο πρόγραμμά της για την κοινωνία. Η Le Monde κυκλοφορεί με τίτλο: «Λεπέν: ένα οικονομικό πρόγραμμα-οφθαλμαπάτη». Υπό το πέπλο των προτάσεων για την αγοραστική δύναμη, το πρόγραμμα της υποψηφίου του Εθνικού Μετώπου αποδεικνύεται ανεφάρμοστο και άδικο. Ειδικοί εκτιμούν ότι είναι σοβαρά υποεκτιμημένο, ενώ η επίθεση που κάνει στην Ευρώπη θα καταστήσει δύσκολη τη χρηματοδότηση από τις αγορές. Τέλος, η Le Figaro: «Νομοθετικές εκλογές: η μάχη του τρίτου γύρου». Παρά την αβεβαιότητα του τελικού αποτελέσματος στις προεδρικές εκλογές, τα κόμματα προετοιμάζονται για το εκλογικό ραντεβού του Ιουνίου. Ο Μελανσόν ελπίζει να επικρατήσει στις αριστερές ψήφους, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι παλεύουν για την επιβίωσή τους ανάμεσα σε Μακρόν και Λεπέν.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Το Κίεβο βλέπει νέα φάση της ρωσικής επίθεσης στην ανατολική Ουκρανία». Επιθέσεις με ρουκέτες και στο Λβιβ. Περαιτέρω κριτική στον καγκελάριο Σολτς. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Νεκροί σε επίθεση με ρουκέτα στο Λβιβ». Στην πόλη της δυτικής Ουκρανίας, άνθρωποι πέφτουν για πρώτη φορά θύματα βομβαρδισμού ενώ μια μεγάλη ρωσική επίθεση απειλείται στα ανατολικά. Στη Γερμανία, η διαμάχη για τις παραδόσεις όπλων εντείνεται. Τέλος, η Die Welt: «Ο Σολτς και το SPD βρίσκονται βαθιά μέσα στη ρωσική πίεση». Απαίτηση από την Χριστιανοδημοκρατική Ένωση για εσωτερική διερευνητική επιτροπή για τις «αλληλεξαρτήσεις» του κόμματος του Καγκελαρίου.

Στην Ισπανία, η La Repubblica γράφει: «Η διπλή μάχη». Η Μαριούπολη δεν παραδίδεται και κρατά το δεύτερο μέτωπο των Ρώσων ενώ θέλουν να εξαπολύσουν την επίθεση στο Ντονμπάς. Παράλληλα, πύραυλοι πλήττουν αποθήκες όπλων στο Λβιβ. Η La Stampa έχει τίτλο: «Ντονμπάς, η τελευταία πράξη». Σφαγή στο Λβιβ, μαίνεται η μάχη στη Μαριούπολη. Επίσης, δύο άγγλοι φυλακισμένοι ζητούν την ανταλλαγή με το Μεντβέντσουκ, τον άνθρωπο του Πούτιν στην Ουκρανία, που έχει αιχμαλωτιστεί από τις ουκρανικές δυνάμεις. Στην Il Messaggero διαβάζουμε: «Μπούτσα, μετάλλια για το χάος». Το Κρεμλίνο δίνει τιμές στους στρατιώτες που κατηγορούνται για την σφαγή των αμάχων. Τέλος, η Corriere della Sera: «Σφαγή στο Λβιβ, επίθεση στην Ανατολή». Ο πρόεδρος Ζελένσκι λέει ότι η επίθεση στο Ντονμπάς έχει ξεκινήσει.