Διεθνής Τύπος: «Χάος στη Γάζα – Οι ισραηλινοί επιχειρούν στη Χαν Γιουνίς»

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Ο στρατός του Ισραήλ μπαίνει στη Χαν Γιουνίς». «Οι σκληρότερες μάχες από την αρχή της επίγειας επίθεσης». Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για συνέπειες. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Όσοι εργάζονται περισσότερο έχουν λιγότερα χρήματα». Το γερμανικό κοινωνικό σύστημα έχει σοβαρές ελλείψεις, δείχνουν οι ερευνητές – και προτείνουν ένα εναλλακτικό μοντέλο. Αυτό θα μπορούσε να αλλάξει την πολιτική της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Τέλος, η Die Welt: «Το Λονδίνο αυστηροποιεί τους νόμους για τη μετανάστευση». Νέα συμφωνία ασύλου για απελάσεις στη Ρουάντα. Εμπόδια για ξένους ειδικευμένους εργάτες. 

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Στέγαση, ο Ladj Ly βάζει το πόδι του στην πόρτα». Τέσσερα χρόνια μετά τους Άθλιους, ο σκηνοθέτης επιστρέφει με το Κτίριο 5, μια ταινία για τη μάχη και την ελπίδα στο εγκαταλειμμένο πεδίο των πολυπληθών γειτονιών. Στη Libération διαβάζουμε: «Βομβαρδισμοί στη Γάζα: άνευ προηγουμένου, απεριόριστοι, ανελέητοι». Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Μαθηματικά: μια ξαφνική πτώση στο επίπεδο». Η τελευταία έρευνα της PISA, που δημοσιεύθηκε την Τρίτη, δείχνει ένα άνευ προηγουμένου πτώση στα αποτελέσματα των γάλλων μαθητών, που είναι μέρος μιας παγκόσμιας τάσης. Τέλος, η Le Figaro: «Το σχέδιο του Ατάλ για την άνοδο του σχολικού επιπέδου». Το υπουργείο Παιδείας υπόσχεται την επιστροφή της υποχρεωτικότητας και την αλλαγή των σχολικών εγχειριδίων.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Το Ισραήλ πιέζει με επίθεση στο προπύργιο της Χαμάς». Οι κάτοικοι φεύγουν μετά το βομβαρδισμό της Χαν Γιουνίς: «είναι ένα ολοκληρωτικό χάος». Οι New York Times έχουν τίτλο: «Ο ισραηλινός στρατός κοντά σε μεγάλη πόλη στη νότια Γάζα». Οι κάτοικοι της Χαν Γιουνίς απελπίζονται καθώς δεν έχουν τρόπο διαφυγής. Τέλος η Washington Post: «Νότια πόλη το τελευταίο μέτωπο της Γάζας». Η Χαν Γιουνίς θεωρείται από τον ισραηλινό στρατό το προπύργιο της Χαμάς στη νότια Γάζα.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Η μέση οδός του Σούνακ για τη Ρουάντα». Ο νόμος για τη μετανάστευση θα προσπαθήσει να καθησυχάσει τους φόβους των Τόρις για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο Guardian έχει τίτλο: «Αποκαλυπτικές συνθήκες στη Γάζα μπλοκάρουν τη βοήθεια, προειδοποιεί αξιωματούχος του ΟΗΕ». Ο Μάρτιν Γκρίφιθς, ο συντονιστής έκτακτης βοήθειας, ανέφερε ότι η συνεχιζόμενη επίθεση δεν αφήνει τους εργαζόμενους για την ανακούφιση των κατοίκων της Λωρίδας να κάνουν σημαντικό μέρος της δουλειάς τους. Τέλος, η Daily Telegraph: «Υπουργοί απειλούν να παραιτηθούν για το νόμο για τις πτήσεις στη Ρουάντα». Δέκα σημαντικά στελέχη έτοιμα να παραιτηθούν αν ο πρωθυπουργός προχωρήσει με το σκληροπυρηνικό σχέδιο.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Κάνουμε θόρυβο για να μην ξεχάσουμε την Τζούλια». Δέκα χιλιάδες άτομα βρέθηκαν στην κηδεία της 22χρονης Τζούλια, που σκοτώθηκε από τον πρώην σύντροφό της, Φιλίππο Τουρέτα. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Η κληρονομιά της Τζούλια». Στην Πάντοβα χιλιάδες μπρελόκ με κλειδιά κουδούνισαν για να μη ξεχάσει ο κόσμος την υπόθεση της έμφυλης βίας. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Η δύναμη της Τζούλια». Δέκα χιλιάδες πολίτες στην Πάντοβα για την κηδεία της νεαρής. Οι τηλεοράσεις κλειστές στη φυλακή, ο Τουρέτα δεν είδε τη λειτουργία. Τέλος, η Corriere della Sera: «Τζούλια, τώρα είσαι ένα άστρο». Δάκρυα, χειροκροτήματα, θόρυβος. Ο πατέρας της την αποχαιρέτησε με την ευχή να αλλάξουν τα πράγματα.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Το Podemos κάνει ρήξη με το Sumar και περιπλέκει περισσότερο το νομοθετικό σώμα». Οι πέντε βουλευτές του σχηματισμού περνούν στο μικτό γκρουπ για να «κάνουν πολιτική». Και η El Mundo: «Η Ισπανία διακυβεύεται, αλλά είμαι αισιόδοξος: πρέπει να αντισταθούμε». Η εφημερίδα φιλοξενεί τον πρώην πρωθυπουργό, Χοσέ Μαρία Αθνάρ, που πιστεύει ότι πρέπει να στηριχθεί το Σύνταγμα.

Ετικέτες