Διεθνής Τύπος: Βρυξέλλες «καλούν» Σάντσεθ – Ζητούν εξηγήσεις για το σχέδιο αμνηστίας Καταλανών πολιτικών

Διεθνής Τύπος: Βρυξέλλες «καλούν» Σάντσεθ – Ζητούν εξηγήσεις για το σχέδιο αμνηστίας Καταλανών πολιτικών

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «To Σοσιαλιστικό κόμμα και οι Junts οριστικοποιούν την ανακοίνωση της συμφωνίας για το σχηματισμό κυβέρνησης». Οι Βρυξέλλες ζητούν εξηγήσεις σχετικά με την αμνηστία πριν γίνει νόμος. Ο Φεϊχό καταδικάζει τη βία στο δρόμο αλλά κατηγορεί τον Σάντσεθ. Και η El Mundo: «Η ΕΕ εξετάζει την αμνηστία και απαιτεί να μάθει το πεδίο εφαρμογής της». Ο επίτροπος Δικαιοσύνης ζητά λεπτομέρειες για το νόμο.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Μετανάστευση: θύματα του νόμου Νταρμανέν». Απέναντι στην καταπιεστική και αντιδραστική λογική του νομοσχεδίου του υπουργού Εσωτερικών, τρία πρόσωπα μαρτυρούν τις δυσκολίες και τους φόβους ενός ξένου στη Γαλλία. Στη Libération διαβάζουμε: «Μπλοκάροντας τον αντισημιτισμό». Η πορεία που θα γίνει την Κυριακή για την καταγγελία των αντισημιτικών ενεργειών που έχουν συμβεί φέτος θα έχει τον Εθνικό Συναγερμό και όχι τον Μελανσόν, πράγμα που αυξάνει την κριτική απέναντί του. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Γάζα: Τα αφανή σενάρια για μετά τον πόλεμο». Μετά από ένα μήνα σύγκρουσης οι ισραηλινές αρχές παλεύουν να ξεκαθαρίσουν τι ορίζουν ως στρατιωτική νίκη καθώς και τι βλέπουν για το μέλλον του παλαιστινιακού θύλακα. Τέλος, η Le Figaro: «Μετανάστευση: Στη Γερουσία, η Δεξιά θέλει να φτιάξει το νόμο της». Αυστηροποιώντας το κείμενο της κυβέρνησης, οι Ρεπουμπλικάνοι κρατούν την κυβερνητική πλειοψηφία όμηρο.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Ο Σταϊνμάιερ αποκαλεί τη Γερμανία ‘χώρα με μεταναστευτικό υπόβαθρο’». Η Μέρκελ ζητά αποφασιστική δράση κατά του αντισημιτισμού. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Οι ΗΠΑ κατά της κατοχής της Λωρίδας της Γάζας». Ο υπουργός Εξωτερικών Μπλίνκεν σκιαγραφεί τι θα μπορούσε να συμβεί στη συνέχεια στην παράκτια περιοχή μετά τον πόλεμο. Οι ιδέες του έρχονται σε αντίθεση με τις δηλώσεις του ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου. Τέλος, η Die Welt: «Οι αιτήσεις ασύλου σε ετήσιο υψηλό». Περισσότεροι από 267.000 αιτούντες άσυλο έχουν ήδη έρθει στη Γερμανία φέτος.  

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Κίνα και Ρωσία εκμεταλλεύονται την οργή για τους θανάτους στη Γάζα». Οι δύο αντίπαλοι των ΗΠΑ συγκεντρώνουν συμπάθεια για τους Παλαιστίνιους και πλασάρονται ως «πρωταθλητές» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι New York Times έχουν τίτλο: «O στόχος της Χαμάς για τις 7 Οκτωβρίου: Μια μόνιμη κατάσταση πολέμου». Ο επικεφαλής της οργάνωσης αναφέρει ότι το μακελειό ήταν αναγκαίο για να εστιάσει ο κόσμος και πάλι στους Παλαιστινίους. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Απόδραση από τη Γάζα». Οι άμαχοι φεύγουν από τα σπίτια τους, ενώ το Ισραήλ προχωρά με την στρατιωτική επιχείρησή του. Τέλος η Washington Post: «Ισραηλινά στρατεύματα στην καρδιά της Πόλης της Γάζας». Οι κάτοικοι φεύγουν προς τα νότια καθώς η διεθνής πίεση για μια ανθρωπιστική παύση αυξάνεται.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Η Μπρέιβερμαν αποκαλεί τη Μητροπολιτική αστυνομία μεροληπτική σχετικά με την πορεία για τη Γάζα». Η αστυνομία κατηγορείται ότι είναι ανεκτική απέναντι στις πορείες της Αριστεράς. Ο Guardian έχει τίτλο: «Ο Στάρμερ μάχεται να ελέγξει το κόμμα του καθώς οι σκιώδεις υπουργοί απειλούν με παραίτηση». Βουλευτές του Εργατικού κόμματος είναι οργισμένοι με τον επικεφαλής που δεν καλεί για κατάπαυση πυρός στη Γάζα. Στον Independent διαβάζουμε: «Κρατούμενος για δέκα χρόνια επειδή είναι αυτιστικός». Η εφημερίδα φέρνει στο φως την υπόθεση του Νίκολας, που είναι ένας από τους 2.000 ανθρώπους με μαθησιακές δυσκολίες που έχουν αφεθεί σε μονάδες νοσοκομείων. Τέλος, η Daily Telegraph: «Η AstraZeneca μηνύεται για το ‘χαλασμένο’ εμβόλιο». Η μήνυση αναφέρει ότι οι ισχυρισμοί για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου για τον κορονοϊό ήταν «άκρως υπερβολικοί».

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Η κυβέρνηση της κωλοτούμπας». Το παλάτι Κίτζι το ξανασκέφτεται για τους φόρους στις συντάξεις των γιατρών, και παραδέχεται ότι ήταν λάθος. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Η πολιορκούμενη Χαμάς συμφωνεί για τους ομήρους». Οι μαχητές εγκλωβίστηκαν στα τούνελ και στα νοσοκομεία. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Γάζα, συμφωνία με αντάλλαγμα τους ομήρους». Κατάρ και Αίγυπτος ζητούν παύση για την απελευθέρωση 15 ομήρων. Ο Νετανιάχου απαντά ότι «θα τους ελευθερώσουμε όλους». Τέλος, η Corriere della Sera: «Μεταρρυθμίσεις, αυξάνονται οι εντάσεις». Ο Τζεντιλόνι αναφέρει ότι χρειάζεται νέο Σύμφωνο Σταθερότητας, αλλιώς θα επιστρέψουμε στους παλιούς κανόνες.

Documento Newsletter