Διεθνής Τύπος: Βαθαίνει η πολιτική κρίση στο Ισραήλ – Ο Πούτιν μεταφέρει πυρηνικά στη Λευκορωσία

Διεθνής Τύπος: Βαθαίνει η πολιτική κρίση στο Ισραήλ – Ο Πούτιν μεταφέρει πυρηνικά στη Λευκορωσία

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «To Verdi απειλεί με εργατική διαμάχη πλήρους κλίμακας». Το δεύτερο μεγαλύτερο εργατικό σωματείο της Γερμανίας, μετά το IG Metall,  προτρέπει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε μια γρήγορη διαπραγμάτευση για συλλογική σύμβαση. Απεργίες στις αεροπορικές, σιδηροδρομικές και τοπικές μεταφορές. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Η μεγάλη απεργία». Γιατί τα μέτωπα στη διαμάχη των συλλογικών διαπραγματεύσεων είναι τόσο σκληρά και γιατί είναι καλό που οι Γερμανοί γίνονται πιο θαρραλέοι στις απεργιακές δράσεις. Τέλος, η Die Welt: «Ο Πούτιν απειλεί με πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία». Το Κρεμλίνο τοποθέτησε πυρηνικά όπλα στη γειτονική χώρα. Οι ειδικοί λένε ότι πρόκειται για ένα παιχνίδι εκφοβισμού του ΝΑΤΟ. 

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφουν: «Ο Νετανιάχου απολύει τον υπουργό, κλιμακώνοντας τις διαδηλώσεις». Ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιοάβ Γκαλάντ, απομακρύνεται από τη θέση του καθώς οι διαχωρισμοί βαθαίνουν για τη μεταρρύθμιση της δικαστικής εξουσίας. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Ο Νετανιάχου απολύει τον υπουργό, οι αντίπαλοι ξεδιπλώνουν την οργή τους». Οι διαδηλώσεις εξαπλώνονται καθώς ο απερχόμενος υπουργός Άμυνας επικρίνει το σχέδιο να περιοριστεί η δικαστική εξουσία. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Οι επενδυτές ρίχνουν $286 δις σε ταμεία στις χρηματαγορές, σε αναζήτηση ασφάλειας». Η επικεφαλής του ΔΝΤ προειδοποιεί για κινδύνους σταθερότητας, ενώ υπάρχουν ελκυστικά επιτόκια στο βραχυπρόθεσμο χρέος. Παράλληλα, μεγάλες εισροές παρατηρούνται στη Goldman Sachs. Τέλος η Washington Post: «Διαβρωτικό χάος στο Ισραήλ για το Νετανιάχου». Η επαφή με την πολιτική πραγματικότητα διαφεύγει από τον ισραηλινό πρωθυπουργό καθώς η χώρα κατέρχεται σε ένα σπιράλ κρίσης.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Βιαιότητες του κράτους: Συνέχεια δίχως έλεος». Στο Σεντ-Σολίν, το Σάββατο, όπως και στις προηγούμενες διαδηλώσεις, πληθώρα μαρτυριών αποκαλύπτει μια συστηματική και βίαιη καταστολή, αποτελώντας επιλογή της κυβέρνησης. Στη Libération διαβάζουμε: «Αστυνομική καταστολή: Κλιμάκωση». Οι βάρβαρες παρεμβάσεις στις διαδηλώσεις, το Σεντ Σολίν που μετατράπηκε σε πεδίο μάχης, η ανησυχία του ΟΗΕ, του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Ένωσης για τα δικαιώματα του ανθρώπου… Η γαλλικού τύπου διατήρηση της δημόσιας τάξης έρχεται και πάλι στο στόχαστρο της διεθνούς κοινότητας. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Συντάξεις: Ο Μακρόν απομονωμένος, η πλειοψηφία ανήσυχη». Η αποφασιστικότητα του γάλλου προέδρου να περάσει τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση αυξάνει τις ανησυχίες στο πολιτικό του στρατόπεδο. Τέλος, η Le Figaro: «Ο Μακρόν θέλει να ενσαρκώσει την τάξη απέναντι στη βία». Στην επαύριο της νέας κινητοποίησης κόντρα στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση και μετά την ακραία βία του Σαββάτου στο Σεντ Σολίν, ο γάλλος πρόεδρος και η κυβέρνηση έρχονται αντιμέτωποι με το στοίχημα της ασφάλειας. 

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Πάνω από 800 διαρροές υπονόμων τη μέρα». Οι εταιρείες θα εκδίδουν δεδομένα σε πραγματικό χρόνο ενώ τα τελευταία στοιχεία δίνουν μια ζοφερή κατάσταση της κατάστασης του δικτύου. Ο Guardian έχει τίτλο: «Οι επικεφαλής του NHS κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τις ελλείψεις προσωπικού». Οι διοικητές καλούν για ριζική επιστράτευση υπαλλήλων για να αποφευχθεί η έλλειψη 571.000 εργαζόμενων μέσα σε 13 χρόνια. Στον Independent διαβάζουμε: «Αποκάλυψη: Κρίση στους δότες οργάνων στη Βρετανία». Ασθενείς “περιμένουν να πεθάνουν” καθώς πάνω από 7.000 άνθρωποι αναμένουν να λάβουν ένα όργανο για να τους σώσει τη ζωή. Τέλος, η Daily Telegraph: «Ο πρωθυπουργός στοχοποιεί τους ζητιάνους στην καταστολή του εγκλήματος». Ο Σούνακ θα δώσει στην αστυνομία περισσότερες εξουσίες για να αντιμετωπίσει αντικοινωνικές συμπεριφορές.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Το επείγον των αφίξεων: Οι ΜΚΟ υπό επίθεση». Η Ακτοφυλακή αναφέρει ότι το πλοίο Ocean Viking και το Sea Watch εμποδίζουν τις διασώσεις, ενώ το πλοίο του Banksy σταματά τις επιχειρήσεις. Παράλληλα, άλλη μια τραγωδία εκτυλίσσεται στη Λαμπεντούζα, με τα παιδιά να κοιμούνται στο έδαφος. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Οι ΜΚΟ δέχονται πυρά: ‘Εμποδίζουν τις διασώσεις’». Καταγγελίες από την ακτοφυλακή, ενώ λέγεται ότι η σκληρή γραμμή στο μεταναστευτικό δεν αποδίδει. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Προμήθειες, περιορισμός της γραφειοκρατίας». Αύριο έρχεται ο νέος κώδικας στο υπουργικό συμβούλιο: ταχύτερα εργοτάξια, ψηφιοποίηση και περιορισμοί στις αρνητικές εκτιμήσεις. Τέλος, η Corriere della Sera: «Αφίξεις, χάος και απαγωγές». Η Λαμπεντούζα καταρρέει. Το ανθρωπιστικό πλοίο του καλλιτέχνη Banksy σταμάτησε. Οι αφίξεις συνεχίζονται. Οι γιατροί: «Φτάνουν πολλές έγκυες». Παράλληλα, σημειώνονται και άλλα ναυάγια, με τουλάχιστον 29 νεκρούς.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Το υπουργείο Οικονομικών παρέδωσε 1,240 δισεκατομμύρια στη Santander και την BBVA για τις ζημιές του 2020». Οι τράπεζες ενεργοποίησαν εγγύηση για την κρίση του 2008 λόγω της πανδημίας του Covid. Και η El Mundo: «Το Σοσιαλιστικό κόμμα πιστεύει ότι οι Podemos βλέπουν ήδη τον Φεϊχό ως νικητή και εργάζεται για ένα μέλλον με την Μοντέρο». Το «βυσσινί» σχήμα «προβάλλει τη φιγούρα» της υπουργού ίσων δικαιωμάτων σε «σημείο αναφοράς της αριστεράς» απέναντι στο Λαϊκό κόμμα και το Vox. 

Documento Newsletter