Διεθνής Τύπος: Τραγικές εικόνες στη Γάζα – «Τα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε νεκροτομεία»

Τα νοσοκομεία στη Γάζα κινδυνεύουν με οριστική παύση λειτουργίας– Διχασμός Ισραήλ-ΗΠΑ για την επόμενη μέρα στη Γάζα

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Στη Γάζα, τα νοσοκομεία έχουν μετατραπεί σε νεκροτομεία». Ο ισραηλινός στρατός έχει περικυκλώσει το μεγαλύτερο νοσοκομείο της Λωρίδας, που δεν μπορεί πλέον να λειτουργήσει. 20 από τα 36 νοσοκομεία στη Γάζα είναι πλέον εκτός λειτουργίας. Στη Libération διαβάζουμε: «Ένα εθνικό κύμα». Περισσότεροι από 180.000 άνθρωποι πήραν μέρος την Κυριακή στην πορεία κόντρα στον αντισημιτισμό, παρά την απουσία του γάλλου προέδρου, η οποία επικρίθηκε. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Στο Ισραήλ, ένα πολεμικό υπουργικό συμβούλιο σε ένταση». Από τις 11 Οκτωβρίου, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ διευθύνονται από αυτό το εκτελεστικό σώμα που υποτίθεται συμβολίζει την ενότητα του έθνους εναντίον της Χαμάς. Τέλος, η Le Figaro: «Αντισημιτισμός: η Γαλλία που λέει όχι». Περισσότεροι από 180.000 άτομα διαδήλωσαν σε όλη τη χώρα. Στο Παρίσι μια μεγάλη πορεία ένωσε πληθώρα αιρετών, από κομουνιστές μέχρι μέλη του Εθνικού Συναγερμού, χωρίς όμως την Ανυπότακτη Γαλλία του Μελανσόν.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Το Ισραήλ και οι ΗΠΑ διχάζονται για το σχέδιο της Γάζας». Ο Νετανιάχου απορρίπτει την πρόταση για κυβερνητικό ρόλο της Παλαιστινιακής Αρχής. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Ο ισχυρισμός για τούνελ της Χαμάς κάτω από νοσοκομείο δοκιμάζεται». Το Ισραήλ πιέζει να μπει σε εγκατάσταση η οποία λέγεται ότι «κάθεται» πάνω από ένα μεγάλο διοικητικό συγκρότημα. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Η Ουάσινγκτον προειδοποιεί το Ισραήλ να μην επιτίθεται τα νοσοκομεία της Γάζας». Συναγερμός από την επικίνδυνη κατάσταση για τους ασθενείς. Τέλος η Washington Post: «Η Χαμάς επιχείρησε να πυροδοτήσει ευρύτερη σύγκρουση». Σκόπευε να κάνει επιθέσεις βαθύτερα στο Ισραήλ.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Νετανιάχου: Η Χαμάς έχασε τον έλεγχο της βόρειας Γάζας». Μάχη γύρω από την κλινική, ενώ ο Μακρόν απαιτεί όπλα για το Ισραήλ. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Το Ισραήλ αγωνίζεται για τη δημόσια εύνοια». Καθώς οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας επικεντρώνονται στο νοσοκομείο Σίφα, ο πρωθυπουργός Νετανιάχου αντιμετωπίζει αυξανόμενη πίεση από όλο τον κόσμο. Δείχνει να μην εντυπωσιάζεται, σχολιάζει η εφημερίδα. Τέλος, η Die Welt: «Ισραήλ: Η Χαμάς χάνει τον έλεγχο στη βόρεια Γάζα». Σε ένα ταξίδι στη Μέση Ανατολή, η υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπέρμποκ ενισχύει τις γερμανικές εκκλήσεις για ένα σύνθημα δύο κρατών. 

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Συλλάβετε τους αντισημίτες τώρα, θα πει ο Σούνακ στην αστυνομία». Ο πρωθυπουργός μελετά νέους νόμους για την απαγόρευση συνθημάτων σε μια προσπάθεια καταστολής των διαδηλώσεων. Ο Guardian έχει τίτλο: «Η μούχλα και τα ετοιμόρροπα σπίτια κάνουν την κρίση του NHS χειρότερη». Χιλιάδες βρέφη και παιδιά εισάγονται στα νοσοκομεία κάθε χρόνο με πνευμονικές ασθένειες που σχετίζονται με υγρά περιβάλλοντα και μούχλα. Στον Independent διαβάζουμε: «Η Μπρέιβερμαν ισχυρίζεται ακόμα ότι ‘οι δρόμοι του Λονδίνου μολύνονται ακόμα από μίσος». Αλλά τελικά κάνει στροφή 180 μοιρών και παινεύει την αστυνομία. Τέλος, η Daily Telegraph: «Μπρέιβερμαν: Οι πορείες μίσους πρέπει να σταματήσουν». Η κυβέρνηση σκοπεύει να αυστηροποιήσει τους νόμους για να αποφύγει τη «μόλυνση» στους δρόμους από τις πορείες.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Η κυβέρνηση φοβάται την απεργία». Ο Σαλβίνι βγαίνει στην επίθεση σχετικά με την προκήρυξη απεργίας από τα μεγάλα συνδικάτα της χώρας για τις 17 Νοεμβρίου, κόντρα στα οικονομικά σχέδια της κυβέρνησης. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Όμηροι, το τελεσίγραφο της Χαμάς: ‘Ισραήλ, μακριά από τα νοσοκομεία’». Ο Νετανιάχου λέει ότι μια συμφωνία είναι πιθανή. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Γάζα, ο φόβος για τους ομήρους». Ο Νετανιάχου ανοιχτός για μια συμφωνία για απελευθέρωση των αιχμαλώτων, η Χαμάς μπλοκάρει τη συμφωνία. Τέλος, η Corriere della Sera: «Ισραήλ και ΗΠΑ: πιθανή η συμφωνία για τους ομήρους». Η εφημερίδα αναφέρει ότι η Χαμάς φρενάρει τη συμφωνία.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «O Φεϊχό ζητά εκλογές με μια μαζική διαδήλωση στους δρόμους». Εκατοντάδες χιλιάδες άτομα κινητοποιούνται ενάντια στην αμνηστία σε 52 μεγάλες πόλεις της Ισπανίας. Και η El Mundo: «Η Ισπανία ξεσηκώνεται κόντρα στην αμνηστία του Σάντσεθ». Ο Φεϊχό θέλει να εκμεταλλευτεί τη δυσαρέσκεια για την αμνηστία στους καταλανούς που συμμετείχαν στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας.