Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Μετανάστες στη Μεσόγειο: Τους άφησαν να πεθάνουν». Μετά το θάνατο δεκάδων μεταναστών στη θάλασσα του Ιονίου και τους εκατοντάδες αγνοούμενους, οι ΜΚΟ κατηγορούν τις αρχές και την ευρωπαϊκή υπηρεσία Frontex ότι δεν τους διέσωσαν. Το σκάφος είχε εντοπιστεί όταν ήταν ακόμα σε διεθνή ύδατα. Στη Libération διαβάζουμε: «Λυών-Τορίνο: πρέπει να βγούμε από το τούνελ;». Το σχέδιο της γραμμής μεγάλης ταχύτητας μεταξύ Γαλλίας και Ιταλίας διχάζει τις δυο μεριές των Άλπεων. Οικολογικές συλλογικότητες καλούν σε κινητοποίηση αυτό το σαββατοκύριακο για να σταματήσει το εργοτάξιο. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Ναυάγιο στα ανοιχτά της Ελλάδας: το δράμα και η διαμάχη». Τουλάχιστον 79 άτομα έχουν χαθεί στις 14 Ιουνίου στη θάλασσα του Ιονίου. Σύμφωνα με τους επιζώντες αρκετές εκατοντάδες μετανάστες, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά στα αμπάρια, ήταν στο σκάφος που είχε φύγει από τη Λιβύη πριν από έξι μέρες. Η Ελλάδα, η οποία διέσωσε εκατό επιζώντες, φοβάται έναν πολύ βαρύτερο απολογισμό. Τέλος, η Le Figaro: «Διαμάχη στην Ευρώπη μετά το χαμό στη θάλασσα εκατοντάδων μεταναστών». Η Ελλάδα είναι υπό το σοκ του ναυαγίου μιας βάρκας που μετέφερε 700 μετανάστες, εκ των οποίων πολλές γυναίκες και παιδιά παγιδευμένα στο αμπάρι. Η Αθήνα υπόσχεται να κάνει έρευνα ενώ η Ευρώπη συζητά για τις ευθύνες.
Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Εκείνα τα εκατό παιδιά στο αμπάρι και τα ψέματα του ελληνικού ναυτικού». Δεκαεννέα απελπισμένα τηλεφωνήματα σε 13 ώρες σε εθελοντές θαλάσσιων διασώσεων αγνοήθηκαν από την Ελλάδα. Στη La Stampa διαβάζουμε: «O χαμός 100 παιδιών». Ο απολογισμός μπορεί να φτάσει τους 600 νεκρούς, ενώ η εφημερίδα σχολιάζει την απανθρωπιά της Ευρώπης και τον κυνισμό της Αθήνας. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Μετανάστες, ο χαμός των νηπίων». Οι μαρτυρίες αναφέρουν 100 παιδιά, που εκτιμάται ότι μπορεί να υπάρχουν ανάμεσα στους 600 ανθρώπους. Κατηγορίες στους Έλληνες. Τέλος, η Corriere della Sera: «Μετανάστες: το ναυάγιο στην Ελλάδα μπορεί να έχει 600 νεκρούς». Θάνατος παιδιών στο πλοιάριο, ενώ δεν έγινε διάσωση.
Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Τέλος του δρόμου για τον Τζόνσον». Οι σύμμαχοι του Σούνακ ισχυρίζονται ότι η πολιτική καριέρα του πρώην πρωθυπουργού τελείωσε μετά την έκθεση που δείχνει ότι παραπλάνησε εν γνώσει του τη Βουλή σχετικά με τα κορονοπάρτι. Ο Guardian έχει τίτλο: «Η ετυμηγορία για τον Τζόνσον: παραπλάνησε τη Βουλή, υπονόμευσε τη δημοκρατία, συνέργησε στην κακοποίηση βουλευτών». Ο πρώην πρωθυπουργός θα υφίστατο αναστολή 90 ημερών αν δεν είχε παραιτηθεί για τα ευρήματα της έρευνας σχετικά με το Partygate. Στον Independent διαβάζουμε: «Μπόρις ο ψεύτης». Μπορεί να τρέξει αλλά δεν μπορεί να κρυφτεί, σχολιάζει η εφημερίδα. Τέλος, η Daily Telegraph: «Οι σύμμαχοι του Τζόνσον υπόσχονται να διώξουν όσους βουλευτές ψηφίσουν για την καθαίρεσή του». Η απειλή καθαίρεσης του Τζόνσον έχει διχάσει το κόμμα των Συντηρητικών.
Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Η θητεία του Στόλτενμπεργκ παρατάθηκε ξανά». Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ: Οι σύμμαχοι αποφασίζουν. Διαβουλεύσεις για την Ουκρανία. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Το ΝΑΤΟ αναζητά σχέδιο Β για την Ουκρανία». Ο πρόεδρος Ζελένσκι πιέζει για ένταξη, αλλά η χώρα του δεν θα γίνει δεκτή στη στρατιωτική συμμαχία σύντομα. Οι υπουργοί Άμυνας εξετάζουν τι να προσφέρουν. Τέλος, η Die Welt: «Τα επιτόκια της ΕΚΤ στο υψηλότερο επίπεδο από το 2001». Οι νομισματικές αρχές αυξάνουν τα επιτόκια για όγδοη συνεχή φορά. Οι αποταμιευτές βρίσκονται σε μειονεκτική θέση.
Στην Ισπανία, η El País γράφει: «To Λαϊκό κόμμα του Φεϊχό ανοίγει την πόρτα στις πολιτικές της ακροδεξιάς». Η συμφωνία για τη Βαλένθια υποβαθμίζει την ισότητα και απειλεί τους παράτυπους μετανάστες. Το ακροδεξιό Vox θα συγκυβερνήσει με το Λαϊκό κόμμα στο Μπούργος, τη Βαγιαδολίδ και το Τολέδο. Και η El Mundo: «Η ΕΚΤ αυξάνει τα επιτόκια στο 4% και θα κάνει το ίδιο τον Ιούλιο». H επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ευρώπης, Κριστίν Λαγκάρντ, είπε χαρακτηριστικά: «Το ταξίδι δεν τελείωσε».
Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Το Πεκίνο σχεδιάζει να αναζωογονήσει την ασθμαίνουσα οικονομία». Οι κινεζικές αρχές αυξάνουν τις δαπάνες και άλλα οικονομικά κίνητρα, ενώ οι οικονομολόγοι είναι σκεπτικοί. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Η Μόσχα θα κατασχέσει ‘ζωηρά’ δυτικά περιουσιακά στοιχεία σε αντίποινα για τις κυρώσεις». Το Κρεμλίνο κοιτά προς την εθνικοποίηση, ενώ οι έξοδοι κλείνουν για τους ξένους ομίλους. Τέλος η Washington Post: «Οι ΗΠΑ έχουν νηφάλια πρόβλεψη για την Ουκρανία».