Διεθνής Τύπος: Το τελευταίο αντίο στη βασίλισσα Ελισάβετ – Μαζικοί τάφοι στην Ουκρανία – Κίνδυνος περικοπής κονδυλίων στην Ουγγαρία

Διεθνής Τύπος: Το τελευταίο αντίο στη βασίλισσα Ελισάβετ – Μαζικοί τάφοι στην Ουκρανία – Κίνδυνος περικοπής κονδυλίων στην Ουγγαρία

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «O Κάρολος δίνει ευχαριστίες». Ο βασιλιάς λέει ότι είναι βαθιά συγκινημένος από την υποστήριξη του κόσμου, ενώ η Ελισάβετ θα ταφεί στο Ουίνδσορ σήμερα, Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου. Ο Guardian έχει τίτλο: «Οι παγκόσμιοι ηγέτες φθάνουν καθώς η χώρα ετοιμάζεται για τον μεγαλύτερο όλων των αποχαιρετισμών». Η μεγαλύτερη επιχείρηση ασφάλειας στην ιστορία της χώρας για την κηδεία της βασίλισσας στο Λονδίνο. Στον Independent διαβάζουμε έναν λιτό τίτλο, σχετικά με τη βασιλεία στη χώρα: «Η Βρετανία φτάνει σε ένα σημείο καμπής». Τέλος, η Daily Telegraph αποχαιρετά τη βασίλισσα γράφοντας: «Μια ζωή ανιδιοτελούς υπηρεσίας». Ηγέτες από όλο τον κόσμο συγκεντρώνονται για να τιμήσουν την αγάπη και την αφοσίωση της Ελισάβετ στην κηδεία της.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Η ενίσχυση του δολαρίου προκαλεί πονοκέφαλο στον πλανήτη». Η άνοδος του αμερικανικού νομίσματος μπορεί να ενισχύσει την επιβράδυνση της οικονομίας, να αυξήσει τον πληθωρισμό βάζοντας δύσκολα στις κεντρικές τράπεζες. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Η απάνθρωπη προσβολή ενός μαζικού τάφου». Τα ανώνυμα πτώματα στην Ουκρανία ανακαλούν τα κακά παλαιότερων κτηνωδιών. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Οι τεχνολογικές αρχικές προσφορές υποφέρουν από τη χειρότερη ξηρασία των τελευταίων 20 χρόνων». Η ανησυχία για ύφεση ρίχνουν τις αξιολογήσεις στον τεχνολογικό τομέα ενώ ο Nasdaq έχει συνολική πτώση από την αρχή του έτους 28%, ενώ ο S&P 500 σημειώνει πτώση 19%. Τέλος η Washington Post: «Τα παιδιά κάτω των 5 ετών δεν εμβολιάζονται». Τα ποσοστά είναι χαμηλά ακόμα και σε περιοχές με μεγάλη αποδοχή στα εμβόλια κατά του κορονοϊού.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Η Ουγγαρία κινδυνεύει να χάσει δισεκατομμύρια από την ΕΕ». Η Επιτροπή θέλει να παγώσει περίπου οκτώ δισεκατομμύρια ευρώ, το Συμβούλιο θα πρέπει να αποφασίσει το 2022. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Το FDP υπερασπίζεται το πακέτο ανακούφισης». Οι πρωθυπουργοί των ομόσπονδων κρατιδίων της Βαυαρίας, της Βάδης-Βυρτεμβέργης και της Κάτω Σαξονίας αντιτίθενται στο κόστος που βαραίνει τα κρατίδια. Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Φιλελευθέρων θεωρεί ότι αυτό είναι «εντελώς ακατανόητο». Τέλος, η Die Welt: «Οι Ιρανές αντιτίθενται στην υποχρεωτική μαντίλα». Διαμαρτυρίες μετά τον θάνατο μιας 22χρονης γυναίκας που κακοποιήθηκε από την «αστυνομία σεμνότητας» της Τεχεράνης.  

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Η κυριαρχία της ΕΕ προς συζήτηση». Η Μελόνι επιτίθεται στην Ευρώπη: «Πρώτα το εθνικό συμφέρον». Και για τις εντάσεις στα συλλαλητήρια κατηγορεί τη Λαμορτζέζε. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Η ΕΕ κόβει τα κονδύλια στον ανελεύθερο Όρμπαν». Το κείμενο που πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία από το ευρωκοινοβούλιο, το οποίο καταδικάζει την Ουγγαρία ως ανελεύθερο καθεστώς, δεν υποστηρίχθηκε από τις ψήφους των δεξιών κομμάτων της Ιταλίας, εκτός του Μπερλουσκόνι. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Μελόνι: Επιδιώκουν ατύχημα». Λίγο πριν τις εκλογές, η αρχηγός των Αδερφών της Ιταλίας καλεί την υπουργό Εσωτερικών Λαμορτζέζε να μην επιτρέψει επεμβάσεις στις εκλογές. Τέλος, η Corriere della Sera: «Μάχες και κατηγορίες από τους πολιτικούς αρχηγούς». Η Μελόνι ισχυρίζεται ότι κάποιος αναζητά το ατύχημα, ενώ επικρίνει την ΕΕ.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Μεγάλη Βρετανία: Διχασμένο Βασίλειο». Ο Κάρολος κληρονόμησε από την Ελισάβετ μια μοναρχική πορεία γεμάτη τρικυμίες, αφού η Ιρλανδία και η Σκωτία θέλουν την ανεξαρτησία τους. Στη Libération διαβάζουμε: «Παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου στο Κατάρ: το κύπελλο είναι γεμάτο». Οικολογική καταστροφή, πλήγμα στα ανθρώπινα δικαιώματα, θάνατοι στις σκαλωσιές. Η ποδοσφαιρική διοργάνωση κάνει το ντεμπούτο της σε δυο μήνες ενώ οι αντιρρήσεις και οι εκκλήσεις σε μποϊκοτάζ δεν έχουν εισακουστεί. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Η Ρωσία κατηγορείται ξανά για εγκλήματα πολέμου». Περισσότεροι από 400 τάφοι και ένας μαζικός τάφος ανακαλύφθηκαν την Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου κοντά στην πόλη Ιζιούμ, η οποία ανακαταλήφθηκε από τους Ρώσους. Σύμφωνα με τους Ουκρανούς, τα θύματα ήταν πολίτες ενώ βρέθηκαν αποδείξεις βίαιων θανάτων και βασανιστηρίων. Τέλος, η Le Figaro: «Ολόκληρος ο κόσμος ενωμένος στη μνήμη της Ελισάβετ». Η νεκρώσιμος ακολουθία της βασίλισσας θα γίνει αυτή τη Δευτέρα, παρουσία ηγετών από όλο τον κόσμο. Θα αποτίσουν φόρο τιμής στο Γουέστμινστερ πριν από την ταφή στο κάστρο Ουίνδσορ.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Οι Βρυξέλλες προτείνουν να παγώσουν τα κονδύλια της Ουγγαρίας λόγω διαφθοράς». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει την αναβολή της καταβολής της δόσης των 7,5 δισ. επειδή εντόπισε ίχνη απάτης από τη Βουδαπέστη. Και η El Mundo: «Οι βασιλείς της Ισπανίας συναντώνται στο τελευταίο αντίο στην Ελισάβετ». Πάνω από 500 υψηλοί προσκεκλημένοι από όλο τον κόσμο αποτίουν φόρο τιμής στο Μπάκιγχαμ, σε μια τελετή δίχως προηγούμενο.

Documento Newsletter