Διεθνής Τύπος: Σχέδιο της ΕΕ για τη μετανάστευση – «Σοβινιστικό μανιφέστο» της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς

Διεθνής Τύπος: Σχέδιο της ΕΕ για τη μετανάστευση – «Σοβινιστικό μανιφέστο» της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Η ΕΕ υπόσχεται βοήθεια για τη Λαμπεντούζα». H πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Αυστηρότερη δράση κατά των λαθρεμπόρων. Η Αυστρία ελέγχει τα σύνορα. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Η ΕΕ θέλει να καταπολεμήσει πιο δυναμικά τη μετανάστευση». Η πρόεδρος της Επιτροπής πετά στη Λαμπεντούζα για να παρουσιάσει ένα σχέδιο δέκα σημείων κατά της παράνομης μετανάστευσης. Τα κράτη μέλη διατυπώνουν ολοένα και πιο σκληρές απαιτήσεις, σημειώνει η εφημερίδα. Τέλος, η Die Welt: «Μελόνι: Ολόκληρη η ΕΕ πρέπει να σταματήσει την παράνομη μετανάστευση». Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προτείνει ένα σχέδιο δέκα σημείων.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Το σοβινιστικό μανιφέστο». Στην Ποντίντα της Λομβαρδίας, Σαλβίνι και Λεπέν ήρθαν σε συμφωνία για την αλλαγή της Ευρώπης. Ο υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι, αναφέρει ότι τα σλόγκαν της Λέγκας δεν οδηγούν πουθενά. Στη La Stampa διαβάζουμε: «δεν υπάρχουν πλέον διάδρομοι για τους μετανάστες». Στη Λαμπεντούζα, Μελόνι και φον ντερ Λάιεν προσπαθούν να συμφωνήσουν, ενώ στην Ποντίντα, Σαλβίνι και Λεπέν εναντιώνονται στην Ευρώπη. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Μετανάστες, η Ευρώπη κινητοποιείται». Συμφωνία Μελόνι-φον ντερ Λάιεν μετά την επίσκεψη της τελευταίας στη Λαμπεντούζα: σχέδιο δέκα σημείων για την ΕΕ. Στοπ στις αναχωρήσεις, ταχείς επαναπατρισμοί και λεφτά στην Τυνησία. Τέλος, η Corriere della Sera: «Τα δέκα σημεία της Ευρώπης για τους μετανάστες». Η φον ντερ Λάιεν στη Λαμπεντούζα με την πρωθυπουργό: το σχέδιο προβλέπει να αποφασίζει η Ιταλία ποιοι θα μπαίνουν στη χώρα.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφουν: «Η UAW ανέτρεψε το εγχειρίδιο των απεργιών και έκανε αιφνιδιαστική επίθεση». Για πρώτη φορά στην 88χρονη ιστορία του, το σωματείο των εργαζομένων οργάνωσε απεργίες και στις τρεις μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες του Ντιτρόιτ, Ford, GM και Stellantis. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Ο Μπάιντεν σχεδιάζει να μειώσει τις εκπομπές των βιομηχανιών». Ο αμερικανός πρόεδρος θα πιέσει για τις νέες κοστοβόρες αλλαγές στους κανονισμούς αν κερδίσει τη δεύτερη θητεία, πράγμα που δημιουργεί πολιτικό ρίσκο, σύμφωνα με την εφημερίδα. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Σημείο βρασμού». Το κλίμα είναι στην κορυφή της ατζέντας της ολομέλειας του ΟΗΕ αυτή την εβδομάδα. Τέλος η Washington Post: «Η απεργία συνεχίζεται καθώς η UAW απορρίπτει συμφωνία». Ο πρόεδρος της United Auto Workers, Σον Φέιν, σημειώνει ότι η προσφορά των αυτοκινητοβιομηχανιών δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις των εργαζομένων.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «O Μπραντ αντιμέτωπος με περισσότερες κατηγορίες». Κι άλλες γυναίκες έχουν βγει από την αφάνεια μετά τις πρώτες κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση από τον διάσημο Βρετανό ηθοποιό, Ράσελ Μπραντ. Το BBC ξεκινά έρευνα για τον κωμικό, ενώ η Μητροπολιτική αστυνομία εκκινεί ανακρίσεις. Ο Guardian έχει τίτλο: «Το σωματείο Unite ξεκινά καμπάνια στο ‘κόκκινο τείχος’για περισσότερο ριζοσπαστικές πολιτικές στους Εργατικούς». Το μεγαλύτερο εργατικό σωματείο που υποστηρίζει το Εργατικό κόμμα πιέζει για περισσότερο ριζοσπαστικές πολιτικές στον τομέα της ενέργειας, καθώς και για περισσότερες θέσεις εργασίας στη χαλυβουργία και την πράσινη ανάπτυξη. Στον Independent διαβάζουμε: «To BBC και Channel4 ξεκινούν έρευνες για τις κατηγορίες εναντίον του Μπραντ». Τα κανάλια βρίσκονται υπό πίεση να εξηγήσουν τι ήξεραν για τη συμπεριφορά του κωμικού, έπειτα από την αποκάλυψη των κατηγοριών περί σεξουαλικής επίθεσης. Τέλος, η Daily Telegraph: «Το BBC αναγκάζεται να ξεκινήσει έκτακτη έρευνα για τον Μπραντ». Οι επικεφαλής του δημόσιου καναλιού μπορεί να έρθουν αντιμέτωποι με τους βουλευτές αφού κατηγορούνται ότι αγνόησαν παράπονα σχετικά με τη συμπεριφορά του κωμικού.

Στη Γαλλία, η Libération γράφει: «Πληθωρισμός, μισθοί, προϋπολογισμός… Τιμές στη φάκα». Η κυβέρνηση βάζει τέλος στο «ό,τι και αν κοστίσει», αλλά δυσκολεύεται να πείσει τις επιχειρήσεις να σηκώσουν το μερίδιο της ευθύνης τους. Ανάμεσα στις σπάνιες ανακοινώσεις, ένα κοινωνικό συμβούλιο το φθινόπωρο για τις χαμηλές αμοιβές. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Ευρωπαίοι: η ακροδεξιά στην επίθεση». Ο Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν, η Ανακατάληψη του Ζεμούρ και οι Ρεπουμπλικάνοι του Σιοτί προσπαθούν να επωφεληθούν από τη μεταναστευτική κρίση στη Λαμπεντούζα, κάνοντας λόγο για κίνδυνο βύθισης της Ευρώπης. Τέλος, η Le Figaro: «Η Ευρώπη ανήμπορη απέναντι στις εισροές των μεταναστών». Διχασμένη σχετικά με την απάντηση στη μεταναστευτική κρίση, η ΕΕ δεν καταφέρνει να βρει μια χρυσή τομή για να υιοθετηθεί το νέο σύμφωνο για το άσυλο και τη μετανάστευση.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η μονομερής οδός των Junts εντείνει τη φάση-κλειδί της διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση». Το Σοσιαλιστικό κόμμα και το Sumar επιμένουν να απομακρύνουν το ενδεχόμενο μιας εκλογικής επανάληψης. Και η El Mundo: «Ο Οτέγι επιζητά να γίνει ‘λεχεντακάρι’ μετά τη μεγάλη πτώση του PNV». Σε δημοσκόπηση για λογαριασμό της εφημερίδας, το Bildu κερδίζει 27 έδρες, δύο περισσότερες από το κυβερνών κόμμα του Ουρκούγιου που χάνει έξι.

Documento Newsletter