Διεθνής Τύπος: Το σχέδιο πράσινης μετάβασης παρουσίασαν οι Βρυξέλλες – Αντισυνταγματικό το πρώτο lockdown στην Ισπανία

Διεθνής Τύπος: Το σχέδιο πράσινης μετάβασης παρουσίασαν οι Βρυξέλλες – Αντισυνταγματικό το πρώτο lockdown στην Ισπανία

Στην Γερμανία, οι εφημερίδες ασχολούνται με το σχέδιο της ΕΕ για την προστασία του περιβάλλοντος. Η Die Welt γράφει σχετικά: «Η προστασία του κλίματος που σχεδιάζει η ΕΕ θα κοστίσει στους πολίτες πολλά χρήματα». Η θέρμανση, η οδήγηση και τα ταξίδια θα γίνουν σημαντικά πιο ακριβά. Τα αέρια του φαινομένου του θερμοκηπίου θα πρέπει να μειωθούν στο 55% του επιπέδου του 1990 μέχρι το 2030. Το κοινωνικό ταμείο περιβάλλοντος θα βοηθήσει πολίτες με χαμηλό εισόδημα να αντέξουν την μετάβαση. Η Süddeutsche Zeitung για το ίδιο θέμα: «Η Ευρώπη πρέπει να γίνει πράσινη». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θέλει να έχει αυτοκίνητα που κινούνται με βενζίνη ή πετρέλαιο μετά το 2035. Η θέρμανση και τα ταξίδια μπορεί να γίνουν ακριβότερα. Τέλος, η Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Η Κομισιόν αναμένει αντίσταση για το κλιματικό πακέτο». Ο Φρανς Τίμερμανς είπε ότι όλος ο κόσμος μας κοιτάει. Κριτική δέχεται το πακέτο τόσο από τη βιομηχανία όσο και από την Greenpeace.

Στη Γαλλία, η Le Figaro γράφει: «Φόροι, οδηγίες… Το πράσινο σχέδιο με μεγάλο ρίσκο των Βρυξελλών». Τέλος στα αυτοκίνητα με βενζινοκινητήρες, φορολόγηση των εισαγωγών, της κηροζίνης, του κάρβουνου. Η ΕΕ παρουσίασε 12 αυστηρά νομικά κείμενα για να μειώσει τις εκπομπές CO2 κατά 55% από τώρα μέχρι το 2030. Οι Big Pharma και η ΕΕ απασχολούν το πρωτοσέλιδο της Humanité: «Μέσα στα μυστικά των συμβολαίων». Παρά το μεγάλο μέγεθος της επένδυσης με δημόσια χρήματα, η Κομισιόν έχει απαιτήσει λίγα πράγματα από τις μεγάλες εταιρείες παραγωγής εμβολίων. Η απόδειξη βρίσκεται στα αποκλειστικά έγγραφα που παρουσιάζει η εφημερίδα. Τέλος, η Libération: «Κριστιάν Μπολτανσκί: Φως». Ο εικαστικός καλλιτέχνης μιας τέχνης γενναιόδωρης, ο ακούραστος ερευνητής της μνήμης, είναι νεκρός στα 76 του χρόνια.

Στη Βρετανία, η Daily Telegraph έχει τίτλο: «Αυτοκίνητα και πτήσεις θα χτυπηθούν με πράσινους φόρους». Νέα τέλη για τους αυτοκινητόδρομους θα αντικαταστήσουν τους φόρους καυσίμων καθώς τα οχήματα γίνονται ηλεκτρικά στο πλαίσιο της μείωσης των εκπομπών CO2. Στους Times διαβάζουμε: «Οι επιχειρήσεις ξετινάζουν τους υπουργούς για το ‘χάλι’ με τα μέτρα για τον κορονοϊό». Οι μάσκες παραμένουν για το εσωτερικό των καταστημάτων και τη δουλειά, ενώ το σερβίρισμα στο τραπέζι παραμένει στα μπαρ. Οι επιχειρήσεις της εστίασης αντιδρούν καθώς οι οδηγίες της κυβέρνησης θεωρούνται πιο αυστηρές από ότι περίμεναν. Ο Guardian κυκλοφορεί με τίτλο: «Συναγερμός για τον Αμαζόνιο καθώς τώρα το δάσος εκπέμπει περισσότερο CO2 από όσο απορροφά». Οι επιστήμονες λένε ότι τώρα η περιοχή είναι καθαρός ρυπαντής, την στιγμή που οι φωτιές και η αποψίλωση εντείνονται. Τέλος, ο Independent: «Τομή για τις ετικέτες περιβαλλοντικού αποτυπώματος στα τρόφιμα». Μια μεγάλη εταιρεία, η Unilever, θα αποκαλύπτει τον αντίκτυπο που έχουν τα προϊόντα της στο περιβάλλον.

Στην Ισπανία, το πρώτο lockdown κρίθηκε αντισυνταγματικό από το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας. Η El País γράφει σχετικά: «Αντισυνταγματικός εγκλεισμός». Ένα πολύ διχασμένο δικαστήριο ακυρώνει ένα άρθρο από την πρώτη κατάσταση συναγερμού στην Ισπανία, από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο του 2020. Η απόφαση επηρεάζει πάνω από ένα εκατομμύριο πρόστιμα που επιβλήθηκαν. Και η El Mundo: «Το lockdown του Σάντσεθ ήταν παράνομο». Το Συνταγματικό Δικαστήριο ανέτρεψε με απόφασή του την Τετάρτη τις πιο σκληρούς περιορισμούς της πρώτης φάσης της κατάστασης συναγερμού. Θεώρησε ότι η κυβέρνηση δεν περιόρισε μόνο τα δικαιώματα, αλλά τα ανέστειλε, και ότι έπρεπε να είχε κηρύξει κατάσταση εξαίρεσης στην οποία το Κοινοβούλιο έχει περισσότερο λόγο.

Στην Ιταλία, υποσχέσεις για αλλαγές στις φυλακές έδωσε ο Ντράγκι ενώ το πράσινο διαβατήριο παίρνει σάρκα και οστά. Η La Repubblica κυκλοφορεί με τίτλο: «Τέλος στις κακοποιήσεις των κρατουμένων, θα αλλάξουμε τις φυλακές». Στην επίσκεψη τους στην φυλακή όπου σημειώθηκαν οι ξυλοδαρμοί κρατουμένων, ο Ντράγκι και η υπουργός Δικαιοσύνης Καρτάμπια δήλωσαν ότι μεγάλο μέρος της αστυνομία σέβεται τα δικαιώματα. Και η La Stampa για το ίδιο θέμα: «Όχι άλλη βία στις φυλακές». Ντράγκι και Καρτάμπια υποσχέθηκαν αλλαγές στο σωφρονιστικό σύστημα.

Στη Il Messaggero διαβάζουμε: «Το πράσινο διαβατήριο και οι ντισκοτέκ, οι νέοι κανόνες του κράτους». Ο κωδικός QR, που θα επιτρέπει την είσοδο σε χώρους διασκέδασης, θα δίδεται μόνο μετά από τις δύο δόσεις του εμβολίου. Δεκαεφτά εκατομμύρια ιταλοί δεν το έχουν κάνει ακόμα. Τέλος, η Corriere de la Sera: «Πράσινο διαβατήριο, τώρα περισσότερες υποχρεώσεις». Το σχέδιο περιλαμβάνει την υποχρέωση επίδειξης πράσινου διαβατηρίου σε στάδια, event και γυμναστήρια. Συζητήσεις και για τα εστιατόρια. Παράλληλα, παρατηρείται αύξηση στα κρούσματα.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Ο Πάουελ λέει ότι η FED θα αυξήσει τα επιτόκια αν ο κίνδυνος του πληθωρισμού επιμείνει». Ο διοικητής της κεντρική τράπεζας των ΗΠΑ, Τζερόμ Πάουελ, είπε ότι δεν θα διστάσει να αυξήσει τα επιτόκια για να συγκρατήσει τον πληθωρισμό αν και περιμένει τις τιμές να πέσουν αργότερα μέσα στο έτος. Στην Washington Post διαβάζουμε: «Οι θάνατοι από υπερβολική δόση εκτοξεύτηκε το 2020». Σχεδόν 30% περισσότεροι θάνατοι από το προηγούμενο έτος καταγράφηκαν μέσα στην πανδημία. Το συνθετικό οπιοειδές φεντανύλ ευθύνεται για τους περισσότερους θανάτους. Οι Financial Times γράφουν: «Οι Βρυξέλλες αποκαλύπτουν ένα σαρωτικό σχέδιο για να μειώσουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της ΕΕ». Οι εκπομπές CO2 θα μηδενιστούν μέχρι το 2050, ενώ στην καρδιά του σχεδίου είναι η εμπορία εκπομπών καυσαερίων. Τέλος, οι New York Times: «Η μετάλλαξη Δέλτα ανοίγει το χάσμα μεταξύ των ‘δύο Αμερικών’». Διαφορετικά μονοπάτια χαράζονται για τους εμβολιασμένους και τους ανεμβολίαστους, αναφέρει η εφημερίδα.

Ετικέτες

Documento Newsletter