Διεθνής Τύπος: Το πρώτο κομβόι βοήθειας φτάνει στη σεισμόπληκτη Συρία – «Κατάσκοπος» το κινέζικο μπαλόνι, λένε οι ΗΠΑ

Διεθνής Τύπος: Το πρώτο κομβόι βοήθειας φτάνει στη σεισμόπληκτη Συρία – «Κατάσκοπος» το κινέζικο μπαλόνι, λένε οι ΗΠΑ

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Η πρώτη αυτοκινητοπομπή βοήθειας φτάνει στην περιοχή του σεισμού στη βόρεια Συρία». Περισσότεροι από 20.000 νεκροί έχουν ανασυρθεί από τα ερείπια και στις δύο χώρες που έπληξε ο σεισμός. Ο Ερντογάν θέλει να επιβάλει τρίμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Η ΕΕ θέλει να βοηθήσει την Ουκρανία να ενταχθεί». Στο κοινοβούλιο των Βρυξελλών, ο πρόεδρος Ζελένσκι τόνισε ότι η χώρα του αγωνίζεται για την ελευθερία σε όλη την Ευρώπη. Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων συζητούν επίσης για φράχτες και τείχη στα εξωτερικά σύνορα. Τέλος, η Die Welt: «Σολτς: Καμία επείγουσα διαδικασία για την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ». Ο Ζελένσκι κάνει έκκληση για μαχητικά αεροσκάφη στην ειδική σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες και δίνει μια συγκινητική ομιλία.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Οι ΗΠΑ λένε ότι το κινέζικο μπαλόνι κουβαλούσε κατασκοπευτικά εργαλεία». Αμερικανοί αξιωματούχοι επικαλούνται αποδείξεις καθώς προετοιμάζονται να κάνουν ενέργειες κατά των εταιρειών που συνδέονται με την υποτιθέμενη παρακολούθηση. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Μπερτ Μπάκαρακ, 1928-2023: Συνθέτης ποπ επιτυχιών». Ο συνθέτης και ενίοτε τραγουδιστής, του οποίου τα τραγούδια τη δεκαετία του 1960 αντανακλούσαν την ρομαντική αισιοδοξία της εποχής, πέθανε στα 94 του χρόνια. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Έρευνα διάσωσης: Ο χρόνος και η ελπίδα τελειώνουν». Οι πιθανότητες να βρεθούν ζωντανοί οι εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια που άφησαν πίσω τους οι σεισμοί στην Τουρκία και τη Συρία μειώνονται καθώς οι μέρες περνούν. Τέλος η Washington Post: «Τα πλήγματα της Ουκρανίας βασίζονται στην ακρίβεια των στόχων που δίνουν οι ΗΠΑ». Οι σύμμαχοι επιβεβαιώνουν τις συντεταγμένες για τους πυραύλους. Ο ρόλος του Πενταγώνου είναι πιο ενεργός από ό,τι πιστευόταν.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Βρετανικοί πύραυλοι μπορεί να χτυπήσουν την Κριμαία». Το Κίεβο μπορεί να χρησιμοποιήσει μεγάλου βεληνεκούς όπλα για να στοχεύσει τη χερσόνησο. Ο Guardian έχει τίτλο: «Οι ευλογίες για γάμους ομόφυλων ζευγαριών πήραν την έγκριση τής Εκκλησίας της Αγγλίας». Η ψήφος της Γενικής Συνόδου αποτελεί ιστορική στροφή αλλά οι υποστηρικτές της κίνησης απαιτούν πλήρη ισότητα. Τέλος, η Daily Telegraph: «Ράαμπ: Τα υψηλά στάνταρ δεν σε κάνουν νταή». Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης προσπαθεί να απαντήσει στις κατηγορίες για bullying που τον βαραίνουν ενώπιον της έρευνας για τη συμπεριφορά του.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «ΕΕ, η μαύρη μέρα της Μελόνι». Η πρωθυπουργός είναι απομονωμένη, εκτιμά η εφημερίδα, αφού Μακρόν και Σολτς συνάντησαν μόνοι τον Ζελένσκι και ηγήθηκαν της προσπάθειας ενίσχυσης της Ουκρανίας. Στη La Stampa διαβάζουμε: «H Ιταλία είναι ραστιστική». Η Πάολα Εγκόνου, διεθνής αθλήτρια βόλεϊ, έκανε μια συνταρακτική ομιλία από το πάλκο του Σανρέμο, ιστορώντας την εμπειρία της ως μετανάστρια στη γειτονική χώρα. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «O Ζελένσκι και η πρόσκληση στο Παρίσι». Υπονομεύεται η ενότητα της ΕΕ, εκτιμά η Ιταλία, μετά τη μη πρόσκλησή της στη σύνοδο Γερμανίας, Γαλλίας και Ουκρανίας στη γαλλική πρωτεύουσα. Η Μελόνι θεωρεί ότι η συνάντηση των τριών ανδρών ηγετών ήταν ακατάλληλη, ενώ ο Μακρόν πιστεύει ότι χτίζεται μια προνομιακή σχέση με την Ουκρανία. Τέλος, η Corriere della Sera: «Σε πάγο η σχέση της Μελόνι με τον Μακρόν». Σε συνομιλίες που είχε η ιταλίδα πρωθυπουργός με τον Ζελένσκι, συζητήθηκε πιθανό ταξίδι στο Κίεβο.

 Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Ο λαός του Σαββάτου». Καλώντας τον κόσμο να κινητοποιηθεί, αυτή την 11η Φεβρουαρίου, τα συνδικάτα θέλουν να διευρύνουν την περίμετρο των πορειών. Στη Libération διαβάζουμε: «Η Libé των αστεριών». Με αφορμή την εκδήλωση για τα αστέρια του χειμώνα, η εφημερίδα αφιερώνει 24 σελίδες της ειδικά για τα “διαστημικά νέα”: για την περιβαλλοντική μόλυνση του διαστήματος, για το ποια θα είναι η πρώτη γυναίκα αστροναύτις στο φεγγάρι κ.ά. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Ο Ζελένσκι πιέζει τους συμμάχους να του στείλουν αεροπλάνα». Σε Λονδίνο και Παρίσι την Τετάρτη, και μετά στις Βρυξέλλες, ο ουκρανός πρόεδρος επανέλαβε την έκκλησή του για στρατιωτική ενίσχυση από τη Δύση. Τέλος, η Le Figaro: «O κόσμος της εκπαίδευσης ψάχνει αντίδοτο για το ChatGPT». Με τα κείμενά του που παράγει αυτόματα, το αμερικανικό μποτ είναι ένα αμφιλεγόμενο εργαλείο λογοκλοπής για τους μαθητές. Οι εκπαιδευτικοί προσπαθούν να το αντιπαλέψουν.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η Νικαράγουα απελευθερώνει περισσότερους από 200 πολιτικούς κρατούμενους και τους στέλνει στις ΗΠΑ». Το καθεστώς του Ορτέγα τους στερεί την υπηκοότητα επειδή είναι «προδότες της πατρίδας». Και η El Mundo: «Είμαστε έτοιμοι να δεχτούμε τους Ρώσους με πυροβολισμούς». H εφημερίδα βρέθηκε με την ουκρανική 114 Ταξιαρχία στα σύνορα με τη Λευκορωσία. Πολεμικοί αναλυτές εκτιμούν ότι μια εισβολή των Ρώσων από τη Λευκορωσία επίκειται πολύ σύντομα, πράγμα που θα δυσκολέψει πολύ την κατάσταση για τους Ουκρανούς.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter