Διεθνής Τύπος: Το πραξικόπημα στον Νίγηρα, αποσταθεροποιεί το Σαχέλ – Με τοπικά κόμματα συνομιλεί ο Σάντσεθ

Διεθνής Τύπος: Το πραξικόπημα στον Νίγηρα, αποσταθεροποιεί το Σαχέλ – Με τοπικά κόμματα συνομιλεί ο Σάντσεθ

Στη Γαλλία, η Libération γράφει: «Νίγηρας: η μετάδοση του πραξικοπήματος». Μετά το Μάλι και την Μπουρκίνα Φάσο, το πραξικόπημα που γίνεται από την Τετάρτη ενάντια στον πρόεδρο Μοχάμεντ Μπαζούμ είναι ένα νέο σημάδι δημοκρατικής υποχώρησης στο Σαχέλ και υπονομεύει ακόμα περισσότερο τη γαλλική παρουσία στην περιοχή. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Πραξικόπημα στο Νίγηρα που αποσταθεροποιεί το Σαχέλ». Η κατάσταση παρέμενε πολύ μπερδεμένη την Πέμπτη 27 Ιουλίου, στο Νιαμέι, όπου οι στρατιώτες ισχυρίστηκαν ότι έχουν αποκαθηλώσει τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μπαζούμ. Τέλος, η Le Figaro: «Το χάος στο Νίγηρα αποσταθεροποιεί το Σαχέλ». Οι πραξικοπηματίες στρατιωτικοί, που εκθρόνισαν τον πρόεδρο Μπαζούμ, έλαβαν την Πέμπτη τη στήριξη του στρατού. Ο Νίγηρας είναι η τρίτη χώρα της περιοχής που βιώνει ένα πραξικόπημα από το 2020.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Καταλανοί και Βάσκοι εθνικιστές προτρέπουν το Σοσιαλιστικό κόμμα να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις». Το βασκικό PNV ζητά «μια προγραμματική προσφορά» και το καταλανικό ERC διορίζει μια διαπραγματευτική ομάδα. Και η El Mundo: «Η εξωτερική ψήφος είναι μόνο 10% και το Λαϊκό κόμμα απαιτεί μεγάλη πλειοψηφία για να προσθέσει τη βασική έδρα». Διακυβεύονται τέσσερις βουλευτές που εξαρτώνται από τις 233.688 ψήφους από το εξωτερικό που καταμετρώνται σήμερα.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Η Ουκρανία προσπαθεί να διασχίσει τη Μαύρη Θάλασσα». Η Ρωσία επιτίθεται σε ουκρανικό λιμάνι ενώ ο Πούτιν υπόσχεται φαγητό στους Αφρικανούς. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Το Κίεβο εξαπολύει νέα αντεπίθεση». Για εβδομάδες η Ουκρανία προσπαθεί να εκδιώξει τα ρωσικά στρατεύματα από τα κατεχόμενα εδάφη στα νοτιοανατολικά. Στην αρχή της επίθεσης οι απώλειες ήταν καταστροφικές. Τώρα ο στρατός άλλαξε στρατηγική, αναφέρει η εφημερίδα. Τέλος, η Die Welt: «Ισλαμισμός: Ο τελευταίος τζόκερ της Ευρώπης πέφτει με τον Νίγηρα». Η χώρα ήταν αξιόπιστος εταίρος κατά της τρομοκρατίας και της παράνομης μετανάστευσης. Το πραξικόπημα έπιασε το Βερολίνο εξαπίνης.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Ο Κιμ στρώνει το κόκκινο χαλί για το ρωσικό στρατό». Ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού, βρέθηκε στην Πιονγκγιάνγκ για την επέτειο του πολέμου της Κορέας. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Σινέιντ Ο’Κόνορ, 1966-2023». Η ποπ τραγουδίστρια γύμνωσε την ψυχή της και υπέμεινε την απαξία. Τέλος η Washington Post: «Οι ΗΠΑ προσθέτει και άλλες κατηγορίες στον Τραμπ». Ο πρώην πρόεδρος κατηγορείται ότι έκρυψε και άλλα έγγραφα.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Οι μετανάστες θα στεγαστούν σε τέντες για το καλοκαίρι». Η υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν ανακοίνωσε ότι μέχρι και 2.000 άτομα θα στεγαστούν σε παροπλισμένα στρατόπεδα. Ο Guardian έχει τίτλο: «Η εποχή του παγκόσμιου βρασμού είναι εδώ και είναι τρομακτική, λέει ο επικεφαλής του ΟΗΕ». Η προειδοποίηση του Αντόνιο Γκουτέρες έρχεται καθώς ο Ιούλιος αναμένεται να είναι ο θερμότερος μήνας από τότε που κρατιούνται αρχεία θερμοκρασίας. Τέλος, η Daily Telegraph: «Οι πολίτες πρέπει να γλιτώσουν το τεράστιο άχθος των μηδενικών ρύπων, προειδοποιεί ο Μπλερ». Η Βρετανία πρέπει να παίξει το ρόλο της αλλά οι προσπάθειές της και μόνο δεν πρόκειται να σώσουν τον πλανήτη, αναφέρει ο πρώην πρωθυπουργός.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Ταμείο ανάκαμψης, περικοπές για το περιβάλλον». Το παλάτι Κίτζι ακυρώνει έργα αξίας 16 δισ. εν μέσω κινδύνων πλημμυρών και υδρογεωλογικών καταστροφών. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Η Αμερικάνα». Η πρωθυπουργός της Ιταλίας συνάντησε τον πρόεδρο Μπάιντεν, ενώ η Μελόνι ανακοινώνει ταξίδι στο Πεκίνο. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «H Μελόνι στις ΗΠΑ: ‘Σφιχτό δέσιμο’». Η πρωθυπουργός στο Λευκό Οίκο για να ενισχύσει τους εμπορικούς δεσμούς, αποκηρύσσοντας το Δρόμο του Μεταξιού του Πεκίνου. Τέλος, η Corriere della Sera: «Κλίμα, ώθηση από τον Ματαρέλα». Ο πρόεδρος της Ιταλίας ανέφερε ότι οι αλλαγές είναι εμφανείς στο περιβάλλον, κι ότι η χώρα έχει αργήσει να κάνει μεταρρυθμίσεις.

Documento Newsletter