Διεθνής Τύπος: Το Μεξικό συνεχίζει να χρησιμοποιεί το Pegasus – Ακραία ρατσιστική ρητορική από υπουργό της Μελόνι

Φωτογραφία αρχείου

Στις ΗΠΑ, οι New York Times έχουν τίτλο: «Ο διαρκής εναγκαλισμός του Μεξικού με ένα ισχυρό κατασκοπευτικό εργαλείο». Το γνωστό λογισμικό Pegasus, που αγόρασε το Μεξικό από το Ισραήλ, είναι ακόμα σε λειτουργία παρά την υπόσχεσή του να σταματήσει να το χρησιμοποιεί. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Οι ΗΠΑ και η Ευρώπη θα διαφέρουν πάντα σχετικά με την Κίνα». Η εφημερίδα σχολιάζει το ρήγμα που διαφαίνεται στη στάση της Δύσης απέναντι στο Πεκίνο. Τέλος η Washington Post: «Η ρητορική του Πούτιν για πόλεμο δι’ αντιπροσώπου χτυπά νεύρο». Οι ΗΠΑ προσπαθούν να αρνηθούν ότι προσπαθούν να ‘τελειώσουν’ τη Ρωσία καθώς η διαρροή αποκαλύπτει μεγάλη εμπλοκή.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Σοκ Λολομπρίτζιντα: Η υπεράσπιση της φυλής». Ο ιταλός υπουργός χρησιμοποίησε ένα ρατσιστικό σλόγκαν σχετικά με τη μετανάστευση: «Όχι στην εθνική αντικατάσταση, θα δώσουμε κίνητρα για τις γεννήσεις». Από την πλευρά της, η Μελόνι υπογραμμίζει ότι οι ελλείψεις στην αγορά εργασίας δε θα αντιμετωπιστούν με τους ξένους αλλά με τις γυναίκες… Στη La Stampa διαβάζουμε: «Εθνική αντικατάσταση: Καταιγίδα για τον Λολομπρίτζιντα». Ο υπουργός Γεωργίας μιλά για τη μετανάστευση και την υπογεννητικότητα. Η γραμματέας του Δημοκρατικού κόμματος, Έλι Σλάιν, τον κατηγορεί ότι χρησιμοποιεί ρητορική υπερασπιστή της λευκής φυλής. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Σχέδιο ανάκαμψης, η Ιταλία ζητά περισσότερα λεφτά». Νέες απαιτήσεις για τις επενδύσεις στην πράσινη τεχνολογία ενέργειας του προγράμματος Repower Eu. Τέλος, η Corriere della Sera: «Πρόβα ισχύος του Πούτιν». Ο ρώσος πρόεδρος στη Χερσώνα, ενώ μετά ο ρωσικός στρατός βομβάρδισε την αγορά. Ο Ζελένσκι στο Ντονμπάς, αναφέρει ότι η περιοχή θα απελευθερωθεί.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Οι G7 προειδοποιούν κατά της υποστήριξης της Ρωσίας». Απαίτηση για ειρηνική λύση για την Ταϊβάν. Κίνα: κατάφωρη παρέμβαση. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Όταν οι αρκούδες επιτίθενται». Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, τα αρπακτικά είχαν σχεδόν εξαφανιστεί, αλλά τώρα πολλαπλασιάζονται ξανά. Και συναντούν κόσμο πιο συχνά. Είναι δυνατή η ειρηνική συνύπαρξη; Τέλος, η Die Welt: «Οι εκκρεμότητες στις κατασκευές – και οι τιμές των ακινήτων δεν πέφτουν πλέον». Οι άδειες στη Γερμανία πέφτουν για δέκατο συνεχόμενο μήνα. Η μικρή προσφορά διατηρεί το κόστος ψηλά.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Οι στάσιμοι μισθοί αφήνουν τους βρετανούς εργαζόμενους φτωχότερους κατά 3%». Σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικής, οι Βρετανοί λαμβάνουν 3% λιγότερο εισόδημα από ό,τι 12 μήνες πριν. Ο Guardian έχει τίτλο: «Η Βρετανία δεν πρέπει να ‘κατεβάσει τα στόρια’ στην Κίνα, προειδοποιεί ο Κλέβερλι τους Τόρις». Ο υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι ισχυρίζεται ότι δεν πρέπει να κόψουν εντελώς τους δεσμούς με το Πεκίνο. Στον Independent διαβάζουμε: «Δεν πιστεύω ότι το SNP είναι εγκληματικό». Ο νέος επικεφαλής του κόμματος, Χάμζα Γιουσάφ, αναγκάζεται να προβεί σε αυτή τη δήλωση μετά τη σύλληψη του γραμματέα και συζύγου της πρώην πρωθυπουργού, Νίκολα Στέρτζον, για υπόθεση οικονομικών ατασθαλιών. Τέλος, η Daily Telegraph: «Το NHS είναι διαλυμένο, διαμηνύει ο Στάρμερ». Ένας στους πέντε πηγαίνουν στα επείγοντα γιατί δεν μπορεί να κλείσει ραντεβού με τον προσωπικό του γιατρό, ισχυρίζεται ο επικεφαλής των Εργατικών.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Για να θεραπεύσει, η ψυχιατρική έχει ανάγκη να είναι εξατομικευμένη». Η εφημερίδα συνομιλεί με το Νικολά Φιλιμπέρ, σκηνοθέτη της ταινίας «Sur l’Adamant» που έλαβε το βραβείο της Χρυσής Άρκτου στο φεστιβάλ του Βερολίνου, η οποία καταγράφει την καθημερινότητα ενός κέντρου ψυχολογικής φροντίδας. Στη Libération διαβάζουμε: «Αντεπίθεση: πώς ετοιμάζεται η Ουκρανία». Η εφημερίδα πηγαίνει στην πρώτη γραμμή στο Μπαχμούτ και σε ένα κέντρο επιστράτευσης, όπου το Κίεβο επιλέγει νέους στρατιώτες. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Ο Μακρόν δίνει στον εαυτό του εκατό μέρες για να επανέλθει». Ο γάλλος πρόεδρος θέλει να γυρίσει τη σελίδα μετά τη σύγκρουση σχετικά με τη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση. Τέλος, η Le Figaro: «Η στρατηγική του Μακρόν πονάει στη μειωμένη δημοφιλία του». Για να ξεπεράσει τις αμφιβολίες της κυβερνητικής πλειοψηφίας, ο γάλλος πρόεδρος παίρνει πρωτοβουλίες και συναντά, αυτή την Τετάρτη, πολίτες στην Αλσατία.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η Σαουδική Αραβία πληρώνει τους Ισπανούς για να παραποιήσουν τη θέση του πανεπιστημίου της». Περισσότεροι από δώδεκα επιστήμονες προσποιούνται ότι εργάζονται σε πανεπιστημιουπόλεις στο αραβικό βασίλειο. Και η El Mundo, μέσα από φυλακή ρώσων κρατουμένων στο Λβιβ: «Είμαστε στρατιώτες μιας χρήσης, δεν ξέρουμε τίποτα από την Ουκρανία». Η πλειονότητα των κρατουμένων, που ελπίζουν να γίνουν ανταλλαγή με ουκρανούς κρατούμενους της Μόσχας, φοβούνται την επιστροφή στο μέτωπο και εκφράζουν το φόβο τους για το καθεστώς του Πούτιν.