Διεθνής Τύπος: Το Ισραήλ πολιορκεί τη νότια Γάζα – «Χωρίς οδό διαφυγής»

Στις ΗΠΑ, οι New York Times έχουν τίτλο: «Το Ισραήλ προτρέπει τους κατοίκους της Γάζας στο Νότο να εκκενώσουν ξανά». Η επίθεση μεγαλώνει, ενώ οι πολίτες οδηγούνται σε μικρές περιοχές που είναι ήδη κατεστραμμένες. Τέλος η Washington Post: «Ο πόλεμος ωθείται στη νότια Γάζα». Ο ισραηλινός στρατός πολιορκεί την πόλη Χαν Γιουνίς στο νότο, ενώ καλεί τους κατοίκους να εκκενώσουν.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Μέση Ανατολή: Ασθένεια στους ερευνητές». Στη Γαλλία, οι πανεπιστημιακοί ειδικοί του αραβικού κόσμου εργάζονται σε ένα κλίμα δηλητηριώδες που διαμορφώνεται από λογοκρισία, πίεση και απειλές μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Στη Libération διαβάζουμε: «Έρευνα: Η επιστροφή της τζιχαντιστικής απειλής στη Γαλλία». Αποφυλακίσεις, προσηλυτισμός εφήβων, αποφυγή ψυχιατρικών τεστ. Η επίθεση του Σαββάτου αναβιώνει τον εφιάλτη των επιθέσεων, οχτώ μήνες πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Επίθεση στο Παρίσι: ερωτήματα για την ισλαμιστική επάνοδο». Μετά την επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα ένα νεκρό το Σάββατο στον πύργο του Άιφελ, το προφίλ του δράστη είναι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος. Τέλος, η Le Figaro: «Τα όρια της παρακολούθησης των ισλαμιστών στη Γαλλία». Ο δολοφόνος της γέφυρας Μπιρ-Ακέμ, περιέπαιξε τις αρχές, σε ένα σύστημα που περιορίζεται από το νομοθετικό πεδίο.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Απεργία: Για την υπεράσπιση της Υγείας». Ενάντια στους φόρους της κυβέρνησης Μελόνι, κλείνουν τα ιατρεία και τα φαρμακεία και το προσωπικό απεργεί σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Χωρίς οδό διαφυγής». Το Ισραήλ πλήττει το νότο, ενώ επιτίθεται και στη Δυτική Όχθη. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Τζούλια, το αντίο σε απευθείας σύνδεση». Δεκαπέντε χιλιάδες στην Πάντοβα για την κηδεία. Ο δολοφόνος της βγήκε από την απομόνωση, μπορεί να τη δει από τη φυλακή. Τέλος, η Corriere della Sera: «Σαλβίνι, ένταση στην πλειοψηφία». Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επιτίθεται στη Μετσόλα: καμία συμφωνία με την αριστερά.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Η συμφωνία με Mercosur δεν είναι ακόμη έτοιμη για υπογραφή». O Λούλα συναντά τον Σολτς στο Βερολίνο. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ακυρώνει το ταξίδι στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Το SPD αυξάνει την πίεση στη διαμάχη για τον προϋπολογισμό». Το κόμμα του καγκελαρίου θέλει να εφαρμόσει μια περιορισμένη κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τον πόλεμο της Ουκρανίας και τις συνέπειές του. Αυτό επίσης είναι ένα σήμα προς τη βάση. Αλλά το FDP παραμένει σκεπτικό. Τέλος, η Die Welt: «Η ευθυγραμμισμένη με το Ιράν πολιτοφυλακή επιτίθεται στις ΗΠΑ στην Ερυθρά Θάλασσα». Οι  Χούτι εκτοξεύουν ρουκέτες και drone σε εμπορικά πλοία και ένα αμερικανικό αντιτορπιλικό. 

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Σχέδιο πέντε σημείων για τη μείωση της μετανάστευσης». Πιο αυστηροί κανόνες για τις εργασιακές βίζες και την μεταφορά συγγενών μπορεί να κόψει στο μισό τις αφίξεις, ισχυρίζεται ο υπουργός Εσωτερικών, Τζέιμς Κλέβερλι. Ο Guardian έχει τίτλο: «Οι πυρηνικές εγκαταστάσεις του Σέλαφιλντ χακαρίστηκε από ομάδες που έχουν σχέση με τη Ρωσία και την Κίνα». Φόβοι ότι εμπιστευτικά δεδομένα έπεσαν στα χέρια χάκερ, που εντοπίστηκαν πρώτη φορά το 2015. Τέλος, η Daily Telegraph: «Περιορισμοί στη μετανάστευση για τη μείωση κατά 25%». Ο Κλέβερλι αντιμετωπίζει την κρίση με μεγαλύτερο κατώφλι μισθού ενώ πετά στη Ρουάντα για την υπογραφή της συνθήκης.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Δύο στους τρεις Ισπανούς στηρίζουν την αλλαγή του Συντάγματος». Σε δημοσκόπηση που δημοσιεύει η εφημερίδα, η πιο υποστηριζόμενη μεταρρύθμιση από το κοινό είναι ο τερματισμός της προτίμησης για τους άνδρες στο Στέμμα. Και η El Mundo: «Το Ισραήλ επεκτείνει την επίθεσή του στο νότο της Λωρίδας». Ο ισραηλινός στρατός ζητά από τους κατοίκους του νότου να εκκενώσουν προς Αίγυπτο.