Διεθνής Τύπος: Το Ισραήλ αποχωρεί από την Τζενίν που μετρά τις πληγές της

Διεθνής Τύπος: Το Ισραήλ αποχωρεί από την Τζενίν που μετρά τις πληγές της

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Το Ισραήλ σταματά την επιδρομή στο camp της Δυτικής Όχθης». Οι ισραηλινές δυνάμεις αποχώρησαν από τη Τζενίν μετά τη διήμερη στρατιωτική επιχείρηση που άφησε 12 Παλαιστίνιους νεκρούς, μεταξύ των οποίων και πέντε ανήλικους. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Παραπληροφόρηση εναντίον ελεύθερου λόγου: ένα νέο σύνορο». Αλλαγή στα κοινωνικά δίκτυα, ενώ οι ΗΠΑ ασκούν έφεση σε απόφαση που περιορίζει την επαφή τους με τις πλατφόρμες. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Ο Σι είπε στον Πούτιν να μην ρίξει πυρηνικά στους Ουκρανούς». Σημάδια αμφιβολίας για τον πόλεμο του Κρεμλίνου. Τέλος η Washington Post: «Μέσα από τα ερείπια, οι Παλαιστίνιοι φωνάζουν την αντίθεσή τους». Οι εντάσεις είναι μεγάλες μετά από τη διήμερη επιδρομή των Ισραηλινών. Οι κάτοικοι επικρίνουν το Ισραήλ και τους ηγέτες της Δυτικής Όχθης.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Αστυνομία: Το επείγον μιας επανίδρυσης». Ο θάνατος του Ναέλ, στις 27 Ιουνίου στη Ναντέρ, ξαναβάζει το ερώτημα της μεταρρύθμισης ενός θεσμού. Χρήση όπλων, δομή, η θέση των συνδικάτων, περιστάσεις ελέγχου: όλα πρέπει να ξαναμελετηθούν, εκτιμά η εφημερίδα. Στη Libération διαβάζουμε: «Ένας πατέρας στο γιό του: ‘Έριξα πέτρες το 2005, σου ορκίζομαι ότι δεν εξυπηρετεί τίποτα’». Πάνε δεκαοχτώ χρόνια από τις ταραχές του 2005, στις οποίες ο Φουέντ έλαβε μέρος Την προηγούμενη εβδομάδα, ο γιος του πήρε μέρος στα επεισόδια. Και οι δύο παραδέχονται ότι τόσα χρόνια δεν έχει αλλάξει τίποτα. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «H αστυνομία και η δικαιοσύνη δοκιμάζονται από τις αστικές ταραχές». Στην αστυνομία υπάρχει κόπωση, τέλμα, λίγη συζήτηση και φόβος ότι οι εντάσεις θα συνεχιστούν. Η Δικαιοσύνη προσαρμόστηκε για να αντιμετωπίσει τη μεγάλη εισροή των υποθέσεων. Τέλος, η Le Figaro: «Μεταναστευτικός νόμος: η κυβέρνηση αρνείται να σκληρύνει το κείμενο». Παρά τις επικρίσεις των Ρεπουμπλικανών και της Λεπέν για την κυρίαρχη πολιτική της κυβέρνησης, ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν δεν επιθυμεί να συνδέσει το φαινόμενο με τις ταραχές.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Το Συνταγματικό Δικαστήριο σταμάτησε την ψήφιση του νόμου για τη θέρμανση». Οι δικαστές αποδέχονται αίτημα βουλευτή του CDU. Παραβιάζονται τα δικαιώματα συμμετοχής. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Ο Σολτς υπόσχεται ‘βελτίωση απόδοσης’». Στην τελευταία κυβερνητική έρευνα πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές, ο καγκελάριος υποσχέθηκε μια γρήγορη συμφωνία για τη βασική ασφάλεια των παιδιών. Η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση τον κατηγορεί για αλαζονεία και άγνοια. Τέλος, η Die Welt: «Το Κίεβο προειδοποιεί για επίθεση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια». Ο στρατός της Ουκρανίας αναφέρει εκρηκτικούς μηχανισμούς στην οροφή δύο συγκροτημάτων αντιδραστήρων.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Μαθήματα γλώσσα σε όλους τους μαθητές». Τα παιδιά που πηγαίνουν σε δημόσια σχολεία υπολείπονται από εκείνα που πηγαίνουν στα ιδιωτικά, λέει ο Στάρμερ. Οι Εργατικοί λένε ότι οι ικανότητες στη γλώσσα θα μπουν στο σχολικό πρόγραμμα. Ο Guardian έχει τίτλο: «Οι διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα στις γυναίκες ξεπερνούν εκείνες των ανδρών για πρώτη φορά». Μέχρι το 2038, το 52,6% των καινούριων περιστατικών θα είναι σε γυναίκες, εκτιμούν ερευνητές. Στον Independent διαβάζουμε: «Επευφημίες (και λίγη γιούχα) καθώς ο Κάρολος λαμβάνει τα πετράδια της Σκωτίας». Δυο γυναίκες συνελήφθησαν την Πέμπτη για διαμαρτυρία έξω από τη συγκέντρωση για την παραλαβή των πετραδιών. Τέλος, η Daily Telegraph: «Τεχνητή νοημοσύνη προέτρεψε το δράστη με τη βαλίστρα να σκοτώσει τη Βασίλισσα». Ο άνδρας που δήλωσε ένοχος για προδοσία πίστευε ότι ήταν σε… ερωτική σχέση με το chatbot.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Οι σιωπές της Σαντανκέ». Στη Γερουσία η υπουργός Τουρισμού δεν ξεκαθάρισε τα θολά σημεία της έρευνας και επιτίθεται: «Δέχομαι μια εκστρατεία λάσπης». Στη La Stampa διαβάζουμε: «Σαντανκέ: λάσπη σε μένα». Αν με ερευνήσουν, θα παραιτηθώ λέει η υπουργός. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Σαντανκέ: δεν ερευνώμαι. Ο εισαγγελέας το αρνείται». Η υπουργός Τουρισμού Ντανιέλα Σαντανκέ υπερασπίζεται τον εαυτό της στη Βουλή, σχετικά με το σκάνδαλο κατάχρησης χρημάτων που έχει ξεσπάσει σε μια από τις εταιρείες της. Τέλος, η Corriere della Sera: «Σαντανκέ, μάχη στη Βουλή». ‘Εκστρατεία λάσπης, καμία πρόβλεψη για εγγύηση’, είπε η υπουργός ενώ βρίσκεται υπό έρευνα εδώ και 8 μήνες, σύμφωνα με την εφημερίδα.

 Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η δικαιοσύνη της ΕΕ ανακαλεί την ασυλία του Πουτζντεμόν». Η απόφαση επιστρέφει στο Ανώτατο Δικαστήριο την πρωτοβουλία κατά του ευρωβουλευτή που αυτοεξορίστηκε στο Βέλγιο εξαιτίας της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας. Και η El Mundo: «Ο Φεϊχό κερδίζει περισσότερες έδρες από ολόκληρη την αριστερά, αλλά ο Σάντσεθ κερδίζει υποστήριξη». Το Λαϊκό κόμμα ξεκινά την εκστρατεία με πλεονέκτημα 5,5 μονάδων αλλά η απόσταση με το Σοσιαλιστικό κόμμα μικραίνει.

Documento Newsletter