Διεθνής Τύπος: «Θα παραταθεί η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα;» – Πιέσεις και πυρετώδεις διαβουλεύσεις

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Φεμινισμός: “Δε θέλουμε να μετράμε άλλες νεκρές”». Η 25η Νοέμβρη είδε διαδηλώσεις σε όλη τη Γαλλία για τις 850 γυναικοκτονίες από το 2017 και την αδράνεια του Εμανουέλ Μακρόν, που υποτίθεται έχει κάνει τα γυναικεία δικαιώματα το κέντρο της δεύτερης πενταετίας του σαν πρόεδρος. Στη Libération διαβάζουμε: «Εκεχειρία Χαμάς-Ισραήλ: το τίμημα της ανακούφισης». Μετά την απελευθέρωση των ομήρων το σαββατοκύριακο, το Ισραήλ πρέπει να αποφασίσει αν θα επιμηκυνθεί η περίοδος κατάπαυσης του πυρός. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Στη Γάζα, οι πρώτες απελευθερώσεις ομήρων». Μετά από 49 μέρες αγωνίας, 24 όμηροι μπόρεσαν να επανενωθούν με τους αγαπημένους τους. Τέλος, η Le Figaro: «Η οικονομία επιβραδύνει, ο Μακρόν αναζητεί καινούρια πνοή». Η ανεργία αυξάνεται, η ανάπτυξη μειώνεται. Τα σύννεφα πυκνώνουν και ανησυχία κατακλύζει τον γάλλο πρόεδρο που αναζητεί τρόπους επανεκκίνησης της οικονομίας.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Στάινμαγερ στην Ιερουσαλήμ: Αγώνας για την επιβίωση του Ισραήλ». Περισσότεροι όμηροι της Χαμάς απελευθερώνονται. Θα παραταθεί η κατάπαυση του πυρός;, αναρωτιέται η εφημερίδα. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Ελεύθεροι περισσότεροι όμηροι». Η καθυστερημένη ανταλλαγή απαχθέντων και αιχμαλώτων το Σαββατοκύριακο δείχνει πόσο εύθραυστο είναι το έδαφος για συμφωνίες – και πόσο δύσκολο θα είναι για το Ισραήλ να συνεχίσει τον πόλεμο. Τέλος, η Die Welt: «Διπλωματική διελκυστίνδα για τους ομήρους της Χαμάς». Τρομοκρατική οργάνωση απελευθερώνει τρίτη ομάδα απαχθέντων. Γερμανική οικογένεια επίσης ασφαλής. 

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Η Χαμάς απελευθερώνει 17 Ισραηλινούς και ξένους ομήρους». Ένα τετράχρονο κορίτσι του οποίου οι γονείς σκοτώθηκαν στην επίθεση της 7ης Οκτωβρίου είναι μεταξύ των απελευθερωμένων ομήρων. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Η Χαμάς απελευθερώνει περισσότερους ομήρους καθώς η εκεχειρία κρατά». Σημάδια για μια επέκταση, ενώ στους 17 που απελευθερώθηκαν ένα κορίτσι 4 ετών με διπλή υπηκοότητα, αμερικανική και ισραηλινή. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Η Χαμάς πρέπει να βρει δεκάδες ομήρους αν θέλει να επεκταθεί η εκεχειρία, λέει το Κατάρ». Το κράτος του Κόλπου αναφέρει ότι 40 όμηροι κρατούνται από άλλες ομάδες, ενώ η κατάπαυση αναμένεται να τελειώσει αυτή τη Δευτέρα. Τέλος η Washington Post: «Προετοιμασία για την επιστροφή στον πόλεμο». Περισσότεροι όμηροι και κρατούμενοι ανταλλάχθηκαν, ενώ οι ανθρωπιστικές οργανώσεις σπεύδουν να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους καθώς η εκεχειρία τελειώνει.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Ορφανό όμηρο, 4 ετών, απελευθερώνεται». Η μικρή Αβιγκέιλ Ιντάν απελευθερώνεται ενώ περισσότεροι όμηροι θα ακολουθήσουν αυτή τη Δευτέρα πριν λήξει η εκεχειρία. Ο Guardian έχει τίτλο: «Ελπίδα για διατήρηση της εκεχειρίας μεταξύ Χαμάς και Ισραήλ καθώς η τρίτη ανταλλαγή λαμβάνει χώρα». Ο Νετανιάχου επισήμανε ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει «μέχρι τη νίκη». Τέλος, η Daily Telegraph: «Η συμφωνία του Σούνακ με την Μπρέιβερμαν για τους μετανάστες αποκαλύπτεται». Η πρώην υπουργός Εσωτερικών παραιτήθηκε καθώς ο Σούνακ δεν ακολούθησε το σχέδιο τεσσάρων σημείων στο οποίο είχε συμφωνήσει.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Οι ήρωες του Ντέιβις». Οι ιταλοί τενίστες κατέκτησαν το κύπελλο μετά από 47 χρόνια. Νίκησαν την Αυστραλία ο σταρ Σίνερ και ο Μουζέτι. Μαζί τους ήταν ο Αρνάλντι, ο Σονέγκο, ο Μπολέλι και ο αρχηγός Βολάντρι. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Ένας στους τέσσερις Ιταλούς αγνοεί τις γυναικοκτονίες». Για το 28% των ανθρώπων δεν είναι πρόβλημα ενώ τα τρία τέταρτα των νέων πιστεύει ότι η ζήλια είναι αγάπη! Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Η υπόθεση των αντικυβερνητικών δικαστών». Ο υπουργός Άμυνας, Γκουίντο Κροζέτο, αναφέρει ότι «οι δικαστές σκέφτονται να κάνουν δικαστική αντιπολίτευση». Τέλος, η Corriere della Sera: «Κατηγορίες και κόντρες με τους δικαστές». Σάλος για τη φράση «δικαστική αντιπολίτευση» του Κροζέτο.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Οι διαμεσολαβητές πιέζουν για την επιμήκυνση της εκεχειρίας στη Γάζα». ΗΠΑ, Αίγυπτος και Κατάρ συνομιλούν με Χαμάς και Ισραήλ για να επεκτείνουν την κατάπαυση του πυρός και την ανταλλαγή ομήρων με κρατούμενους. Και η El Mundo: «Η Αγιούσο ξεκινά τον πόλεμο του νερού γιατί η προμήθεια στη Μαδρίτη κινδυνεύει». Παρεμβαίνει ενάντια στο υδρολογικό σχέδιο της κυβέρνησης στο Ανώτατο Δικαστήριο για να αποτρέψει τη διακοπή σε 7 εκατομμύρια πολίτες.

Ετικέτες