Στη Γερμανία, τέλος τα δωρεάν τεστ για όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο από το φθινόπωρο. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει σχετικά: «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα κρατίδια αποφασίζουν νέα υποχρεωτικά τεστ για τους ανεμβολίαστους». Ο κανόνας θα εφαρμοστεί όταν τα κρούσματα θα φτάσουν τα 35 στους εκατό χιλιάδες πολίτες. Παράλληλα, τα rapid τεστ θα είναι δωρεάν μέχρι τις 10 Οκτωβρίου. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Τα τεστ από το φθινόπωρο θα αλλάξουν». Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τα κρατίδια συμφωνούν σε νέους κανόνες για τους ανεμβολίαστους: θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους τα τεστ από τις 11 Οκτωβρίου. Ο Λάσετ αποκλείει ένα νέο lockdown. Τέλος, η Die Welt: «Τα δωρεάν τεστ κορονοϊού σταματούν από Οκτώβριο». Η κυβέρνηση και τα κρατίδια επισημαίνουν την δυνατότητα να εμβολιαστούν όλοι οι πολίτες. Τα υποχρεωτικά τεστ επεκτείνονται και στους ανεμβολίαστους.
Στις ΗΠΑ, ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Άντριου Κουόμο, παραιτήθηκε υπό το βάρος των κατηγοριών για παρενόχληση 11 γυναικών. Η Wall Street Journal γράφει σχετικά: «Το σκάνδαλο οδηγεί τον Κουόμο σε παραίτηση». Ο κυβερνήτης αντιμετώπιζε το φάσμα της αποπομπής μετά τις κατηγορίες για σεξουαλική παρενόχληση. Αρνείται ακόμα ότι «παρενέβη τα εσκαμμένα». Στην Washington Post διαβάζουμε: «Ο Κουόμο θα παραιτηθεί για το σκάνδαλο παρενοχλήσεων». Αρνείται τις ‘απρεπείς χειρονομίες’ που του καταλογίζουν αλλά παραδέχεται ορισμένα λάθη του. Και οι New York Times, για το ίδιο θέμα, γράφουν: «Ο Κουόμο παραιτείται αλλά η διαδικασία αποπομπής του μπορεί να συνεχιστεί». Η αποχώρησή του σε δύο εβδομάδες έρχεται μετά από τις κατηγορίες παρενόχλησης σε βάρος του. Η προσπάθειά του να αποφύγει την διαδικασία αποπομπής του μπορεί να αποβεί μάταιη. Τέλος, οι Financial Times σε διαφορετικό μήκος κύματος: «Ο Μπάιντεν επέπλευσε από την Γερουσία που στήριξε το πακέτο $1 δις για τις υποδομές». Το νομοσχέδιο που προορίζεται να ανοικοδομήσει το φθαρμένο σύστημα υποδομών είχε την στήριξη και των δύο κομμάτων. Αναμένεται να ψηφιστεί και από την Βουλή των Αντιπροσώπων.
Στη Γαλλία, η Le Monde γράφει: «Παγκόσμια υπερθέρμανση: οι κοινωνίες μας καλούνται να δράσουν». Η νέα έκθεση για το κλίμα αναφέρει ότι ο στόχος της συγκράτησης της αύξησης της θερμοκρασίας του πλανήτη κάτω από 1,5 βαθμό Κελσίου φαίνεται απίθανος. Σύμφωνα με τον περιβαλλοντολόγο Γιόχαν Ρόκστρεμ, δεν έχουμε περάσει το σημείο απ’ όπου δεν υπάρχει επιστροφή αλλά πρέπει να δράσουμε άμεσα για την απανθρακοποίηση της κοινωνίας και της οικονομίας. Στη Le Figaro διαβάζουμε: «Φόνος του πατέρα Ολιβιέ Μαίρ: το συναίσθημα και οι ερωτήσεις». Η ανάλυση της πορείας του δράστη από την Ρουάντα δείχνει τις αντιφάσεις και τους περιορισμούς του διοικητικού και δικαστικού συστήματος στον αγώνα κατά των παράνομων μεταναστών. Τέλος, η Libération: «Ανέκδοτα του Σελίν: τα χειρόγραφα της διχόνοιας». Κατηγορία για συγκάλυψη ενάντια στην λογοτεχνική ιδιοκτησία. Η απίθανη επανεμφάνιση χιλιάδων σελίδων γραμμένων από τον βιτριολικό συγγραφέα του «Ταξιδιού στην άκρη της νύχτας», Λουί Φερντινάν Σελίν, προκαλεί ένα κομφούζιο που εμπλέκει παλιούς δημοσιογράφους και δικηγόρους της ελίτ των Παρισίων.
Στη Βρετανία, προβληματισμό προκαλεί η αύξηση των καλών βαθμολογιών για την είσοδο στα πανεπιστήμια. Η Daily Telegraph γράφει σχετικά: «Οι βαθμολογίες μπορεί να ακυρωθούν για να σταματήσει η απόδοση του ‘άριστα’ σε όλους». Η κυβέρνηση σκέπτεται να αντικαταστήσει την βαθμολογία με γράμματα με αριθμούς για να αποφύγει τα πολλά «άλφα με τόνο». Στους Times διαβάζουμε: «Έκκληση για επείγουσα επαναξιολόγηση των εξετάσεων καθώς οι βαθμολογίες είναι στα ύψη». Η αξιοπιστία του συστήματος εισόδου στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κινδυνεύει από την υπερβολική αύξηση των άριστων βαθμολογιών, λένε ειδικοί της εκπαίδευσης. Ο Guardian έχει τίτλο: «Το χάσμα μεγαλώνει ανάμεσα στα ιδιωτικά και τα δημόσια σχολεία». Το 45% των μαθητών που μπήκαν στην διαδικασία της αξιολόγησης για είσοδο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έλαβαν ‘άριστα’. Επτά στους δέκα μαθητές των ιδιωτικών σχολείων ωστόσο έλαβαν ‘άριστα’, σπέρνοντας σκεπτικισμό για την διαφάνεια της διαδικασίας. Τέλος, ο Independent: «Οι φτωχοί μαθητές πετάγονται έξω από τα μεγάλα πανεπιστήμια». Οι ειδικοί προειδοποιούν για το άνοιγμα της ψαλίδας μεταξύ ιδιωτικών και δημόσιων σχολείων, καθώς οι περισσότεροι μαθητές που έλαβαν καλύτερη βαθμολογία είναι των ιδιωτικών σχολείων. Έτσι, είναι περισσότερο πιθανό από ποτέ οι μαθητές που πηγαίνουν σε δημόσιο σχολείο να μείνουν έξω από την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Ανοιχτός πόλεμος στο ποδόσφαιρο για το οικονομικό του μέλλον». Η κακή σχέση της Μπαρτσελόνα και της Ρεάλ Μαδρίτης με την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της LaLiga κρατά έναν τομέα με οικονομικά προβλήματα στην κόψη του ξυραφιού. Και η El Mundo: «Οι καθηγητές προειδοποιούν ότι εξαφανίζονται βασικά μαθήματα». Η εφημερίδα αναφέρεται στο νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της κυβέρνησης που θέλει να μειώσει τη σημασία των λατινικών αριθμών στα Μαθηματικά και των δίφθογγων στην Γλώσσα.
Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Πράσινο πάσο, η εκστρατεία συνεχίζεται». Μετά τις δηλώσεις της υπουργού Εσωτερικών Λουτσιάνα Λαμοργκέζε, ξεκαθαρίστηκε ότι η αστυνομία θα κάνει τον έλεγχο του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Οι εστιάτορες ωστόσο θα μπορούν να ζητούν τα έγγραφα. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Σαλβίνι: ‘ανεπαρκής η Λαμοργκέζε’». Ο αρχηγός της Λέγκας μιλάει στην εφημερίδα και δηλώνει ότι: «θα το δω, αλλά όσον αφορά τους μετανάστες έχει λάθος». Αναφέρεται στο δικαίωμα να παίρνουν ιταλική ιθαγένεια τα παιδιά μεταναστών που έχουν γεννηθεί σε ιταλικό έδαφος. Η Il Messaggero έχει κύριο τίτλο: «Το φθινόπωρο το εμβόλιο για τα παιδιά». Μέλος της επιστημονικής επιτροπής είπε στην εφημερίδα ότι το εμβόλιο για τα παιδιά κάτω των 12 ετών είναι ένα βήμα από την έγκριση. Τέλος, η Corriere de la Sera: «Εισαγωγή στα νοσοκομεία, οι περιφέρειες είναι στην κόψη του ξυραφιού». Η Σικελία και η Σαρδηνία είναι κοντά στο να μπουν στην κίτρινη ζώνη. Τα κρούσματα σε όλη την χώρα είναι 5.636 αλλά το ποσοστό θετικότητας πέφτει.