Στις ΗΠΑ, οι New York Times γράφουν: «Το CDC καλεί ξανά για χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους καθώς η μετάλλαξη επελαύνει». Η έκκληση που έκανε την Τρίτη το Κέντρο Πρόβλεψης και Ελέγχου Ασθενειών αναθεωρεί την απόφαση που είχε πάρει μόλις πριν από δύο μήνες. Στη Wall Street Journal διαβάζουμε: «Η έξοδος των σταρ δείχνει την πίεση των Ολυμπιακών της πανδημίας». Η αποχώρηση της κορυφαίας γυμνάστριας Σιμόν Μπάιλς από τον τελικό του ομαδικού αθλήματος λόγω πίεσης στην ψυχική της υγεία δείχνει πόσο έχουν αδειάσει τα ψυχικά αποθέματα των αθλητών τον τελευταίο χρόνο. Η Washington Post γράφει για τις ακροάσεις αστυνομικών σχετικά με την εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου: «Ένας αστυνομικός ρωτά: ‘Αυτό είναι η Αμερική;’». Στην ειδική επιτροπή της Βουλής των αντιπροσώπων ακούστηκαν σκληρές περιγραφές των επιθέσεων από υποστηρικτές του Τραμπ. Τέλος, οι Financial Times: «Το χάσμα στην πρόσβαση στα εμβόλια θα κόψει την ανάκαμψη στα δύο, λέει το ΔΝΤ». Οι λιγοστές προμήθειες εμποδίζουν τις αναπτυσσόμενες χώρες ενώ οι προβλέψεις για ανάπτυξη αναθεωρούνται προς τα πάνω για τις πλούσιες χώρες.
Στη Βρετανία, ο Guardian γράφει: «Η καραντίνα θα καταργηθεί για τις αφίξεις πλήρως εμβολιασμένων στις ΗΠΑ και την ΕΕ». Η εξαίρεση για τις χώρες της πορτοκαλί λίστας αναμένεται να δώσει ώθηση στα διεθνή ταξίδια. Οι Times γράφουν για το ίδιο θέμα: «Τα σύνορα θα ανοίξουν για ταξιδιώτες από την ΕΕ και τις ΗΠΑ». Δε θα υπάρχει καραντίνα για τους εμβολιασμένους από την επόμενη εβδομάδα. Και η Daily Telegraph στο ίδιο μήκος κύματος: «Ελευθερία για τους διπλά εμβολιασμένους καθώς η Βρετανία ανοίγεται στον κόσμο». Τέλος, ο Independent: «Αντίδραση της αστυνομίας για το νέο σχέδιο του Τζόνσον κατά της εγκληματικότητας». Υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι λένε ότι δεν ζητήθηκε η γνώμη τους για τις σαρωτικές αλλαγές.
Στη Γαλλία, η Le Monde γράφει: «Η παρατήρηση της αδυναμίας των βουλευτών». Τα μέλη της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης νιώθουν ότι από την αρχή της πανδημίας δεν μπορούν να επηρεάσουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης. Πιστεύουν ότι με την ανάδυση τόσων επιτροπών και του συμβούλιου υγείας, δεν μπορούν να ασκήσουν τα ελεγκτικά τους καθήκοντα. Στη Le Figaro διαβάζουμε: «Ο Τζο Μπάιντεν μπλεγμένος στο διχασμό της Αμερικής». Ο Δημοκρατικός πρόεδρος ελπίζει να κερδίσει την βοήθεια των Ρεπουμπλικάνων για το σχέδιο ανοικοδόμησης των υποδομών. Αλλά οι διαφορές είναι μεγάλες και βαθιές. Η Libération κυκλοφορεί με τίτλο: «Οι γυναίκες σε ολυμπιακή φόρμα». Οι Ολυμπιακοί του Τόκιο είναι οι πρώτοι αγώνες που καλωσορίζουν περίπου τον ίδιο αριθμό ανδρών και γυναικών αθλητών. Τα νέα αγωνίσματα που προστέθηκαν έχουν και γυναικεία προγράμματα αλλά η σεξιστική πολεμική παραμένει, ειδικά για τις στολές των γυναικών. Τέλος, η Humanité: «Το SOS των επειγόντων». Τα τμήματα επειγόντων περιστατικών στα νοσοκομεία είναι υποστελεχωμένα, ενώ προσωρινές υπηρεσίες κλείνουν. Οι εργαζόμενοι στην Υγεία κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Η κλιματική προστασία αυξάνει την σημασία της για την πλειονότητα των πολιτών μετά τις πλημμύρες». Η CDU φαίνεται να χάνει σε απήχηση, τη στιγμή που κεντρικό ζήτημα της προεκλογικής καμπάνιας είναι το μεταναστευτικό. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Απογοήτευση από την απαγόρευση εισόδου στις ΗΠΑ». Ο πρόεδρος Μπάιντεν επεκτείνει επ’ αόριστον τους περιορισμούς που επέβαλε ο Τραμπ. Η πολιτική και η οικονομία στην Ευρώπη φοβούνται για ρωγμές στις διατλαντικές σχέσεις. Τέλος, η Die Welt: «Το ΔΝΤ προειδοποιεί για μεγαλύτερο πληθωρισμό». Το ταμείο βλέπει τις τάσεις πληθωρισμού στις βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες. Η αύξηση των τιμών μπορεί να δημιουργήσει ένα επικίνδυνο κύμα ανατιμήσεων. Οι προοπτικές της Γερμανίας για ανάπτυξη είναι πτωχές σε σύγκριση με το παγκόσμιο σκηνικό.
Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η οικονομία θα επανέλθει το 2022 στο επίπεδο πριν την πανδημία». Το ΔΝΤ κατατάσσει την Ισπανία ως την ανεπτυγμένη χώρα που θα επεκταθεί οικονομικά περισσότερο από όλες. Η El Mundo δημοσιεύει συνέντευξη του Σαντιάγο Αμπασκάλ, αρχηγού του ακροδεξιού κόμματος Vox, ο οποίος λέει ότι: «Το Λαϊκό κόμμα γελάει με εμάς. Σε κάθε περίσταση θα ψηφίσουμε αυτό που θέλουμε». Ο Αμπασκάλ λέει ότι το κόμμα του δεν θα υποστηρίζει πάντα τις επιλογές του Λαϊκού κόμματος, ενώ παράλληλα έχει κηρυχθεί από το τοπικό τμήμα του Λαϊκού κόμματος της Θέουτα persona non grata.
Στην Ιταλία, η κυβέρνηση αντιμετωπίζει αντιδράσεις για το σχέδιο επιστροφής στις τάξεις. Η La Repubblica γράφει σχετικά: «Το σχολείο λέει ‘όχι’ στην κυβέρνηση». Οι διευθυντές και οι εκπαιδευτικοί ξεσηκώνονται ενάντια στην εισαγωγή πρωτοκόλλου ασφαλείας για το επόμενο έτος. Αν δεν υπάρξει τρόπος να συγκρατηθούν τα κρούσματα, ζητούν να γυρίσουν στην εξ αποστάσεως διδασκαλία. Το υπουργείο Παιδείας ψάχνει να βρει μια μέση λύση. Στη La Stampa διαβάζουμε για το ίδιο θέμα: «Από Σεπτέμβριο στα σχολεία με φυσική παρουσία». Έτοιμο το σχέδιο της κυβέρνησης για την επιστροφή στις τάξεις. Οι διευθυντές των σχολείων ζητούν τον υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους μαθητές. Παράλληλα, ένα 11χρονο παιδί πέθανε από κορονοϊό αφού οι γονείς του ήταν ανεμβολίαστοι. Η Corriere de la Sera γράφει: «Σχέδιο για την επιστροφή στις τάξεις». Ένα διάταγμα θα καταργήσει την εξ αποστάσεως διδασκαλία. Και τέλος, η Il Messaggero: «Πάσο για τα σχολεία και τις μεταφορές». Ο Ντράγκι την Πέμπτη στο υπουργικό συμβούλιο θα επιβεβαιώσει την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού αν οι εμβολιασμένοι δάσκαλοι κριθούν λίγοι.