Διεθνής Τύπος: Τέλος εποχής – Η βασίλισσα Ελισάβετ πεθαίνει στα 96 της

Στη Βρετανία, τα πρωτοσέλιδα κατακλύζονται από εικόνες της βασίλισσας Ελισάβετ. Οι Times γράφουν: «Ο θάνατος της Βασίλισσας». Η Αυτού Μεγαλειότης πέθανε σε ηλικία 96 ετών, ενώ βασιλιάς αναλαμβάνει ο Κάρολος. Ο κόσμος θρηνεί για την αγαπητή μονάρχη, αναφέρει η εφημερίδα. Ο Guardian έχει σήμερα έναν λιτό τίτλο: «Βασίλισσα Ελισάβετ Β, 1926-2022». Ο Independent έχει στο πρωτοσέλιδό του τη φωτογραφία μιας νεαρής Ελισάβετ, με το στέμμα και το σκήπτρο, και γράφει απλά: «1926-2022». Τέλος, η Daily Telegraph παραθέτει μια ρήση της βασίλισσας: «Ο θρήνος είναι το τίμημα που πληρώνουμε για την αγάπη».

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Η βασίλισσα Ελισάβετ Β πεθαίνει στα 96». Η μονάρχης της Βρετανίας βασίλευσε για 70 χρόνια. Ο γιος της αναλαμβάνει το θρόνο ως Κάρολος Γ’. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Βασίλισσα και πνεύμα της Βρετανίας: Η Ελισάβετ Β, της οποίας η 70χρονη θητεία συνέδεσε γενιές, πεθαίνει στα 96». Μια χώρα σε αναβρασμό μπαίνει σε μια περίοδο θρήνου και μετάβασης. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Βασίλισσα Ελισάβετ Β, 1926-2022». Η μακροβιότερη βασίλισσα της Βρετανίας πεθαίνει σε ηλικία 96 ετών, έχοντας συμπληρώσει 70 χρόνια στο θρόνο της Βρετανίας. Τέλος η Washington Post: «Ένας πυλώνας καθήκοντος και αφοσίωσης». Η Βρετανία είχε προετοιμαστεί, αλλά το τέλος ήρθε σαν σοκ. Η 70χρονη βασιλεία της Ελισάβετ ήταν σύμβολο σταθερότητας σε έναν κόσμο που αλλάζει.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Η βασίλισσα Ελισάβετ Β’ πέθανε». Η νέα πρωθυπουργός Λιζ Τρας ανέφερε ότι η Ελισάβετ ήταν «ο βράχος στον οποίο χτίστηκε η σύγχρονη Βρετανία». Πλέον στη χώρα βασιλεύει ο βασιλιάς Κάρολος Γ’.  Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Βασίλισσα Ελισάβετ Β’, 1926-2022». Η βασίλισσα της Βρετανίας, που ανέβηκε στο θρόνο το 1952, πεθαίνει στα 96 της χρόνια. Ο Κάρολος είναι ο νέος βασιλιάς. Τέλος, η Die Welt: «Η ΕΚΤ γίνεται η κινητήρια δύναμη του πληθωρισμού». Η Κεντρική Τράπεζα ανακτά το βασικό επιτόκιο κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες για πρώτη φορά στην ιστορία της.  

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Η τελευταία βασίλισσα». Μετά από εβδομήντα χρόνια βασιλείας, η Ελισάβετ Β’ πέθανε στο Μπαλμόραλ. Δάκρυα στο παλάτι του Μπάκιγχαμ, ενώ το πένθος στη χώρα θα κρατήσει δέκα μέρες. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Βασίλισσα για πάντα». Το αντίο στην Ελισάβετ Β’, μονάρχη για σχεδόν 26 χιλιάδες μέρες. Ο θρόνος περνά στον γιο της Κάρολο Γ’. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Η τελευταία μονάρχης». To Ηνωμένο Βασίλειο θρηνεί το χαμό της Ελισάβετ, ενώ στο θρόνο θα ανέβει ο πρωτότοκος γιός της ως Κάρολος Γ’. Τέλος, η Corriere della Sera: «Η βασίλισσα των δύο αιώνων». Η Ελισάβετ Β’ είναι νεκρή στο κάστρο Μπαλμόραλ και ο Κάρολος Γ’ είναι ο νέος βασιλιάς. Κύμα συγκίνησης σε όλο τον κόσμο.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Πέθανε η Ελισάβετ Β’». Η βασίλισσα της Αγγλίας για 70 θα αποτελεί σημείο αναφοράς για όλες τις μοναρχίες της Ευρώπης. Και η El Mundo: «Η πιο μεγάλη βασίλισσα: Ελισάβετ Β’». Πέθανε ήσυχα στα 96 της στο θερινό κάστρο του Μπαλμόραλ στη Σκωτία, με την οικογένειά της στο πλευρό της. Στα 73 του, ο γιός της Κάρολος αναλαμβάνει το σκήπτρο μετά από 7 δεκαετίες βασιλείας της μητέρας του.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Γεμάτοι ενέργεια». Το μεγάλο κοινωνικό και πολιτικό ραντεβού ανοίγει τις πόρτες του νότια των Παρισίων. Όλα τα αριστερά κόμματα θα είναι εκεί. Στη Libération διαβάζουμε: «Η θλίψη της Αγγλίας». Το πρωτοσέλιδο και το οπισθόφυλλο της εφημερίδας είναι αφιερωμένο στην βασίλισσα Ελισάβετ, που πέθανε την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου σε ηλικία 96 ετών. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Συμβούλιο ανοικοδόμησης: ο Μακρόν αντιμέτωπος με αμφιβολίες». Ο Μακρόν δημιούργησε το συμβούλιο, ένα όργανο που μπορεί να «οδηγήσει σε δημοψηφίσματα», σύμφωνα με τον γάλλο πρόεδρο. Το σώμα αυτό έχει ασαφείς αμεσο-δημοκρατικές λειτουργίες, ενώ η αντιπολίτευση μποϊκοτάρει την ύπαρξή του. Τέλος, η Le Figaro: «Το αντίο στη βασίλισσα». Η Ελισάβετ Β’ πέθανε σε ηλικία 96 ετών στην θερινή κατοικία της στο κάστρο Μπαλμόραλ. Η βασιλεία των εβδομήντα χρόνων σημάδεψε την ιστορία της Βρετανίας, που θρηνεί για το θάνατο της μονάρχη του. Η αποδημία της προκαλεί ένα κύμα συναισθήματος σε όλο τον κόσμο.