Διεθνής Τύπος: Τελεσίγραφο στη Μελόνι για τους μετανάστες – Διαμαρτυρία για την Υγεία στη Μαδρίτη

Διεθνής Τύπος: Τελεσίγραφο στη Μελόνι για τους μετανάστες – Διαμαρτυρία για την Υγεία στη Μαδρίτη

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Μετανάστες: Τελεσίγραφο στη Μελόνι». Η γαλλική κυβέρνηση ζητά από την ιταλική να διαλέξει ποια γραμμή θα ακολουθήσει στο μεταναστευτικό. Ζητά από την Ιταλία μια επίσημη αποδοχή της συμφωνίας για την επανεγκατάσταση, ενώ μετά το Βερολίνο και η Μαδρίτη ακολουθεί τα βήματα του Παρισιού. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Η επιστροφή του τρόμου». Η επίθεση στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης αφήνει τουλάχιστον έξι νεκρούς και 81 τραυματίες. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Μετανάστες, 100 δισεκατομμύρια από την ΕΕ». Σήμερα γίνεται η ευρωπαϊκή Σύνοδος Κορυφής, στην οποία ο Ταγιάνι θα προτείνει ένα σχέδιο για την Αφρική και έναν κώδικα επικοινωνίας με τις ΜΚΟ. Τέλος, η Corriere della Sera: «Αποβιβάσεις πλοίων, πιο σκληρή κόντρα». Παρίσι και Βερολίνο στην επίθεση, ενώ η Μελόνι λέει ότι σέβεται τις συμφωνίες.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Μαζική διαμαρτυρία στη Μαδρίτη ενάντια στην υγειονομική διαχείριση της Αγιούσο». Τα σχέδια της προέδρου της αυτόνομης κοινότητας, Ισαμπέλ Αγιούσο, προκαλούν αντιδράσεις, ενώ η αριστερά βλέπει στη μαζικότητα της πορείας ένα σημείο καμπής για αλλαγή προσώπου στις επόμενες τοπικές εκλογές. Και η El Mundo: «Μια μαζική διαδήλωση για την πρωτοβάθμια περίθαλψη στη Μαδρίτη». Η αντιπολίτευση επιτίθεται στην Αγιούσο και το Λαϊκό κόμμα κάνει λόγο για μια αποτυχία.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Οι Ρεπουμπλικάνοι αντιμέτωποι με ένα πρόωρο τεστ μετά από τις δύσκολες ενδιάμεσες εκλογές». Το συντηρητικό κόμμα έχει μπροστά του μια δύσκολη εβδομάδα, που θα καθορίσει την πορεία του, μετά από την απογοήτευση των εκλογών που τους αφήνει στην μειοψηφία στη Γερουσία και στην ελάχιστη πλειοψηφία στη Βουλή. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Ο Μπάιντεν αντιμέτωπος με μια μεγάλη απόφαση για το μέλλον του». Ο αμερικανός πρόεδρος μπαίνει αισίως στην ένατη δεκαετία της ζωής του και πρέπει να αποφασίσει εάν θα κατέβει υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2024. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Τα κρυπτονομίσματα αγωνίζονται να περιορίσουν την αποτυχία του FTX καθώς οι επενδυτές τραβούν δισεκατομμύρια εκτός αγοράς». Αυξάνονται οι φόβοι ότι το ανταλλακτήριο του Μπάνκμαν-Φράιντ είχε χακαριστεί. Παράλληλα, οι ανταγωνιστές υπόσχονται ότι έχουν επαρκή αποθεματικά. Τέλος η Washington Post: «Στη σύνοδο, το καράβι των G20 δεν έχει πηδάλιο». Οι διαφωνίες για την Ουκρανία και την οικονομία μπορεί να εμποδίσει ακόμα και την δημοσίευση κοινού ανακοινωθέντος.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Νέα συμφωνία με τη Γαλλία για να σταματήσει η ροή μεταναστών». Ο αριθμός των μεταναστών που πέρασαν το κανάλι της Μάγχης φέτος αγγίζει τις 40.000. Ο Guardian έχει τίτλο: «Τα νοσοκομεία από τα οποία το ένα τρίτο των ασθενών δεν μπορούν να επιστρέψουν σπίτι». Σε πολλά νοσοκομεία της χώρας, ακόμα και το ένα τρίτο των ασθενών είναι σε θέση να πάρουν εξιτήριο, αλλά δεν έχουν ένα μέρος για να πάνε. Στον Independent διαβάζουμε: «Αναμονές-ρεκόρ για αιτούντες άσυλο καθώς οι καθυστερήσεις αυξάνονται». Περισσότεροι από 10.000 έχουν περιμένει τουλάχιστον τρία χρόνια για μια απόφαση. Τέλος, η Daily Telegraph: «Η Ρωσία είναι ένα κράτος-παρίας, λέει ο Σούνακ στους αρχηγούς του G20». Ο πρωθυπουργός επιτίθεται στον Πούτιν για το γεγονός ότι δεν πήγε στη σύνοδο του Μπαλί για να εξηγήσει γιατί εισέβαλε στην Ουκρανία.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναζητά νέες αγορές στη νότια Ασία». Ο Σολτς ταξιδεύει από το Βιετνάμ στη Σιγκαπούρη και το Μπαλί. Επίσης, ο Μπάιντεν συναντά τον Σι Τζινπίνγκ στη σύνοδο κορυφής της G20. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Οι Δημοκρατικοί γιορτάζουν τη νίκη τους στη Γερουσία». Με μια νίκη στη Νεβάδα, το κόμμα του προέδρου των ΗΠΑ κέρδισε την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο. Οι Ρεπουμπλικάνοι βρίσκονται σε αντίθεση για τον μελλοντικό ρόλο του Ντόναλντ Τραμπ. Τέλος, η Die Welt: «Λεωφορείο και τρένο: αγώνας για το τέλος της απαίτησης μάσκας». Από τον Ιανουάριο, το ομόσπονδο κρατίδιο του Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν θέλει να είναι το πρώτο που θα είναι χωρίς υποχρεωτική προστασία του στόματος και της μύτης στις τοπικές μεταφορές, προκαλώντας έτσι νέες διαφωνίες σχετικά με τους κανόνες του κορονοϊού.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Από το Κατμαντού στη Ντόχα: Ταξίδι στην άκρη της κόλασης». Η εφημερίδα κάνει ρεπορτάζ για τους νεπαλέζους εργάτες που πιάνονται στην παγίδα του Μουντιάλ στο Κατάρ και πληρώνουν βαρύ τίμημα στους ενδιάμεσους. Στη Libération διαβάζουμε: «15 δις για την αστυνομία: αταξία στα αριστερά». Η εξέταση του νομοσχεδίου για την ασφάλεια αποκαλύπτει τις διαφωνίες μέσα στην αριστερή συμμαχία Nupes. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Ocean Viking:ρήγμα ανάμεσα στην Ιταλία και τη Γαλλία». Η Γαλλία καλωσόρισε το πλοίο της SOS Méditeranée με 230 μετανάστες στο κατάστρωμα, μετά την άρνηση της Ιταλίας, προκαλώντας ένα διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ των δύο χωρών. Τέλος, η Le Figaro: «To Ocean Viking θολώνει το παιχνίδι του Μακρόν προς τη Δεξιά». Ο γάλλος πρόεδρος είχε τείνει το χέρι προς τους Ρεπουμπλικανούς για τη δημιουργία πλειοψηφιών σε θέματα που θεωρούν σημαντικά. Όμως το μεταναστευτικό ζήτημα σημειώνει τα όρια της προεδρικής στρατηγικής, εκτιμά η εφημερίδα.

Documento Newsletter