Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Το Κογκρέσο παρέλυσε από τους Ρεπουμπλικάνους μετά την αποπομπή του Μακάρθι». Επιλογή νέου προέδρου θα γίνει την επόμενη εβδομάδα. Αβέβαιη η βοήθεια της Ουκρανίας. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Τα κράτη της ΕΕ συμφωνούν για τη μεταρρύθμιση του ασύλου». Ο λεγόμενος κανονισμός για την κρίση έχει σκοπό να καταστήσει εφικτό, σε ακραίες περιπτώσεις, την παραμονή των προσφύγων στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μήνες. Αντιδρούν κάποια μέλη των Πρασίνων. Τέλος, η Die Welt: «Ανησυχία για τη βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία». Η αποπομπή του γερουσιαστή Μακάρθι μπλοκάρει δισεκατομμύρια δολάρια που προορίζονται για βοήθεια προς το Κίεβο. Ο Μπάιντεν τηλεφωνεί στο Βερολίνο και τις Βρυξέλλες.
Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Χλομιάζει ο κατώτατος μισθός». Η κυβέρνηση αποσύρει το νομοσχέδιο για τις κατώτατες απολαβές. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Κατώτατος μισθός, αντίο στο νόμο». Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στις συλλογικές συμβάσεις αντί για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Περνάει η ιταλική γραμμή στο μεταναστευτικό». Έγινε συμφωνία στην Ευρώπη: αποκλείστηκαν οι μετατροπές που ζήτησε το Βερολίνο για χάρη των ΜΚΟ, αναφέρει η εφημερίδα. Στη συμφωνία υπάρχει η πρόβλεψη για υποχρέωση βοήθειας στη διαχείριση των μετεγκαταστάσεων. Τέλος, η Corriere della Sera: «Μετανάστες και άσυλο: Συμφωνία στην ΕΕ». Αφαιρέθηκε το κεφάλαιο για τις ΜΚΟ, ενώ συμφωνήθηκε η «υποχρεωτική αλληλεγγύη».
Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφουν: «Η αποπομπή του Μακάρθι προκαλεί σύγχυση για τη διαδοχή». Η Βουλή παραμένει σε τέλμα καθώς οι Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές προσπαθούν να βρουν νέο επικεφαλής. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Η Βουλή είναι σε στάση καθώς οι διεκδικητές διαγκωνίζονται να γίνουν πρόεδρος». Οι ανησυχίες αυξάνονται για τις προθεσμίες πληρωμών στα νομοσχέδια για τις δαπάνε. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Η Ουκρανία θα πάρει €186 δισ. αν μπει στην ΕΕ, σύμφωνα με μελέτη». Οι Βρυξέλλες μελετούν σχέδιο για διεύρυνση, ενώ πολλά κράτη με την επέκταση της ΕΕ σε 9 νέα μέλη θα γίνουν από καθαροί δέκτες κονδυλίων, καθαροί πληρωτές. Τέλος η Washington Post: «Η μάχη για τη θέση του προέδρου ξεκινά ενώ η Βουλή προσπαθεί να ανασυνταχθεί». Με τις εργασίες της Βουλής να έχουν σταματήσει, οι Ρεπουμπλικάνοι κοιτούν προς τους Στιβ Σίλις και Τζιμ Τζόρνταν.
Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Ο γιος του φαρμακοποιού ανακηρύσσει τον εαυτό του ‘διάδοχο’ της Θάτσερ». Ο πρωθυπουργός αποκαλύπτει την πλατφόρμα που θα σπάσει την 30ετή συναίνεση, αναφέρει η εφημερίδα. Ο πρώην Συντηρητικός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, καταδικάζει την απόφαση να ακυρώσει την κατασκευή του σιδηροδρόμου ταχείας κυκλοφορίας HS2. Ο Guardian έχει τίτλο: «Ο Σούνακ πυροδοτεί εμφύλιο πόλεμο στους Τόρις αφού αυτοαποκαλέστηκε υποψήφιος της ‘αλλαγής’». Ο πρωθυπουργός ακυρώνει την κατασκευή του βόρειου σκέλους του HS2 και επιχειρεί να καταργήσει το κάπνισμα και τις εξετάσεις στο σχολείο. Στον Independent διαβάζουμε: «Η μεγάλη ομιλία του Σούνακ χάνεται στους καπνούς!». Μετά την ομιλία του στο συνέδριο των Τόρις, δύο πρώην πρωθυπουργοί – ο Ντέιβιντ Κάμερον και η Λιζ Τρας – δήλωσαν δημόσια ότι θα αντιταχθούν στα σχέδιά του περί κατάργησης του HS2 και του καπνίσματος. Τέλος, η Daily Telegraph: «Τεράστιες αποφάσεις για να αλλάξει η Βρετανία». Η συντηρητική εφημερίδα καταγράφει τις υποσχέσεις του Σούνακ: απαγόρευση καπνίσματος για τις νέες γενιές με σταδιακή αύξηση του ορίου ηλικίας, αντικατάσταση των εξετάσεων με άλλες που θα περιλαμβάνουν υποχρεωτικά τα αγγλικά και τα μαθηματικά και χρηματοδότηση επισκευών στο δίκτυο της βόρειας Αγγλίας με τα χρήματα που εξοικονομήθηκαν από την ακύρωση του HS2.
Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Σύνταγμα: 65 χρόνια κατάχρησης». Ο Εμανουέλ Μακρόν πλέκει το εγκώμιο, στις 4 Οκτωβρίου, της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας επ’ αφορμή της επετείου του θεμελιώδους νόμου, αποσιωπώντας τις αυταρχικές και μοναρχικές αποκλίσεις του καθεστώτος. Στη Libération διαβάζουμε: «Μεταρρύθμιση του επιδόματος αλληλεγγύης: Η μεγάλη περιφρόνηση». Με το σχέδιο νόμου για «πλήρη απασχόληση», η κυβέρνηση υποβιβάζει τους φτωχούς σε βοηθούμενους. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Ο Μακρόν θέλει να επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής των δημοψηφισμάτων». Ο γάλλος πρόεδρος επιθυμεί να κάνει αλλαγές ώστε να μπορούν να συμπεριληφθούν και κοινωνικά θέματα προς ψηφοφορία. Τέλος, η Le Figaro: «Ο Μακρόν ξαναβάζει στο τραπέζι τη συζήτηση για τα δημοψηφίσματα». Μετά από τη σημαντική ομιλία του για τα 65 χρόνια της Πέμπτης Δημοκρατίας, ο γάλλος πρόεδρος αδρογράφησε τα θεσμικά στάδια για την αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων της δημοκρατικής κρίσης, αναφέρει η εφημερίδα.
Στην Ισπανία, η El País γράφει: «22 αποφάσεις του Συνταγματικού δικαστηρίου επιτρέπουν την αμνηστία». Οι αποφάσεις του εγγυοδοτικού δικαστηρίου και περισσότεροι από 31 διεθνείς οργανισμοί έχουν αναγνωρίσει την εγκυρότητα του μέτρου της χάρης. Και η El Mundo: «Οι μεγάλες εταιρείες δεν έχουν σχέδιο να επιστρέψουν στην Καταλωνία». Έξι χρόνια μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία, επιχειρήσεις όπως οι τράπεζες Sabadell και Caixa συνεχίζουν τις εργασίες τους σε άλλες περιοχές.