Στη Βρετανία, ανάλυση από δεξαμενή σκέψης δείχνει ότι η ακρίβεια θα ταλαιπωρήσει τους πολίτες το επόμενο έτος. Ο Guardian γράφει σχετικά: «Τα νοικοκυριά της Βρετανίας προειδοποιούνται για το ‘έτος του σφιξίματος’ καθώς το κόστος διαβίωσης αυξάνεται». Η δεξαμενή σκέψης Resolution Foundation εκτιμά ότι το 2022 θα είναι δύσκολο για τα νοικοκυριά καθώς θα κληθούν να αντέξουν μια αύξηση της τάξης των £1.200 στο κόστος διαβίωσης. Στον Independent διαβάζουμε για το ίδιο θέμα: «Οι οικογένειες αντιμέτωπες με μια τρύπα £1.200 στον προϋπολογισμό του νοικοκυριού τους». Υψηλότεροι φόροι και λογαριασμοί καθώς και η πτώση των μισθών πυροδοτούν μια κρίση στο κόστος διαβίωσης, σύμφωνα με ανάλυση του Resolution Foundation. Η Daily Telegraph κυκλοφορεί σήμερα με τίτλο: «Η υπηρεσία ελέγχου και ιχνηλάτησης λέει στους πολίτες να απομονωθούν λανθασμένα». Τα μηνύματα που στέλνει το NHS σε ασθενείς καλούν τους πολίτες να απομονωθούν για 10 μέρες, ενώ η επίσημη οδηγία έχει μειώσει την καραντίνα στην μία εβδομάδα. Τέλος, οι Times: «Μείωσε την απομόνωση για να σώσεις το NHS, παροτρύνεται ο Τζόνσον». Οι ελλείψεις σε προσωπικό αποτελούν τώρα μεγαλύτερη απειλή από τον αριθμό των ασθενών. Οι νέες μολύνσεις κατέγραψαν ημερήσιο ρεκόρ με πάνω από 117 χιλιάδες κρούσματα στην Αγγλία.
Στη Γαλλία, η Humanité θυμάται τα βήματα μπροστά που έγιναν στη χώρα για τα δικαιώματα των γυναικών: «2021, ένα έτος αγώνων για τα δικαιώματα των γυναικών». Ο νόμος περί αιμομιξίας, το κατώφλι της συναίνεσης και η τεχνητή γονιμοποίηση για όλες είναι μερικές από τις νομοθεσίες που προώθησαν τα δικαιώματα των γυναικών μέσα στο έτος, ο δρόμος προς την ισότητα όμως είναι μακρύς. Η Le Monde γράφει: «Όμικρον: η κυβέρνηση επιλέγει να ισορροπήσει τους περιορισμούς». Η γαλλική κυβέρνηση ποντάρει στους εμβολιασμούς ενώ αποκλείει τις απαγορεύσεις κυκλοφορίας και την αναβολή της έναρξης της σχολικής χρονιάς. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, Ολιβιέ Βεράν, τα κρούσματα μπορεί να φτάσουν και τα 250.000 ημερησίως. Στη Le Figaro διαβάζουμε: «Είκοσι χρόνια μετά, το επιτυχημένο στοίχημα του ευρώ». Το κοινό νόμισμα αντικατέστησε το φράγκο και άλλα 11 νομίσματα την 1η Ιανουαρίου 2002. Από τότε έχει υιοθετηθεί και από άλλους ευρωπαίους, καθιερώνοντας την παρουσία του στη διεθνή σκηνή, εκτιμά η εφημερίδα. Τέλος, η Libération: «Ανανεωμένη δημοκρατία: η ξεχασμένη υπόσχεση». Πριν από πέντε χρόνια, ο Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωνε ότι θα επιτίθετο στην εσωτερική πολιτική ζωή. Τέσσερις μήνες πριν από τις εκλογές, δεν έχει κάνει τίποτα για να κλείσει το κενό ανάμεσα στους αιρετούς εκπροσώπους και της υπόλοιπης κοινωνίας.
Στη Γερμανία, το Συνταγματικό Δικαστήριο στην Καρλσρούη απαιτεί ίση μεταχείριση των ανάπηρων στην διαλογή των ΜΕΘ. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει σχετικά: «Οι ανάπηροι πρέπει να προστατεύονται καλύτερα στο triage». Το ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο απαιτεί άμεση δράση από την Βουλή. Στην Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Η Καρλσρούη απαιτεί νόμο για το triage». Σύμφωνα με την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου η Βουλή πρέπει να εξασφαλίσει ότι οι άνθρωποι με αναπηρίες δε θα αδικηθούν στη διανομή κλινών ΜΕΘ. Τέλος, η Die Welt: «Η Όμικρον προκαλεί ανησυχία πριν την έναρξη του σχολείου». Με το φόβο ενός νέου κύματος μολύνσεων, τώρα μπαίνει στο τραπέζι του διαλόγου και το κλείσιμο των σχολείων.
Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η Ισπανία συζητά για το αν θα μειώσει τις μέρες απομόνωσης για όσους έχουν μολυνθεί». Αυτό αφορά περισσότερους από 500.000 πολίτες σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Παράλληλα, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ έχουν μειώσει τη διάρκεια της καραντίνας. Και η El Mundo: «Ο Σάντσεθ δυσκολεύει τις νέες προσλήψεις μη καταργώντας την εργασιακή μεταρρύθμιση». Το νομοσχέδιο εισάγει περισσότερη ακαμψία στα συμβόλαια, παρά το γεγονός ότι η Ισπανία έχει το διπλάσιο ποσοστό ανεργίας από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Η Όμικρον εξαπλώνεται αλλά δεν φοβίζει». Παρά το ρεκόρ κρουσμάτων, οι γιατροί της πρωτοβάθμιας περίθαλψης λένε ότι τα συμπτώματα είναι πιο ελαφριά εξ αιτίας των εμβολίων. Παράλληλα, έκρηξη σημειώνεται στην ζήτηση των τεστ. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Όμικρον, το τέταρτο κύμα». 202 νεκροί και 78 χιλιάδες νέα κρούσματα κατέγραψε σε μια μέρα η Ιταλία. Παράλληλα, τα νοσοκομεία βρίσκονται στο χείλος της παράλυσης καθώς 20 χιλιάδες νοσηλευτές και 5 χιλιάδες γιατροί είναι είτε θετικοί είτε απομονωμένοι μετά από επαφή με κρούσμα. Ο Ντράγκι εξετάζει την μικρότερη καραντίνα για να αποφύγει το μπλοκάρισμα της χώρας. Η Il Messaggero έχει σήμερα τίτλο: «Σούπερ πάσο για να δουλεύεις». Το υπουργικό συμβούλιο εξετάζει την πρόταση για τον υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού ενώ τα κρούσματα φθάνουν τα 78 χιλιάδες. Επίσης, η επιστημονικό συμβούλιο αποφασίζει για την καραντίνα των 5 ημερών. Τέλος, η Corriere de la Sera: «Ρεκόρ κρουσμάτων, αποφάσεις για τους ανεμβολίαστους». Την Τρίτη η Ιταλία σημείωσε ρεκόρ νέων κρουσμάτων με τις 78 χιλιάδες μολύνσεις που ανακοινώθηκαν. Η κυβέρνηση αξιολογεί τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και το lockdown για τους ανεμβολίαστους.
Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Οι πολιτείες αποφεύγουν τα σκληρά μέτρα». Παρά την έξαρση των κρουσμάτων, οι κυβερνήτες επικαλούνται τα εμβόλια και άλλα εργαλεία που επιτρέπουν τη συνέχιση της δραστηριότητας της τοπικής κοινότητας. Στην Washington Post διαβάζουμε: «Η λειτουργία της κοινωνίας οδήγησε την απόφαση του CDC να μειώσει την διάρκεια της καραντίνας». Η απόφαση δέχεται κριτική καθώς τα κρούσματα χτυπούν νέο υψηλό, όμως ο φόβος να μην διακοπούν βασικές υπηρεσίες ήταν το κίνητρο για τη λήψη της. Οι Financial Times κυκλοφορούν με τίτλο: «Ο εταιρικός κορβανάς μετρητών γέμισε με $12,1 τρις σε μια χρονιά ρεκόρ για τις αγορές». Την χρονιά που πέρασε οι εταιρείες κατάφεραν να συγκεντρώσουν πρωτοφανή κεφάλαια από πωλήσεις μετοχών, εκδόσεις χρεογράφων και λήψη δανείων. Τέλος, οι New York Times: «Για να κρατήσει ανοιχτά τα σχολεία, η πόλη στρέφεται στα περισσότερα τεστ». Η πόλη της Νέας Υόρκης, που έχει το μεγαλύτερο σχολικό δίκτυο της χώρας, θα σταματήσει να βγάζει σε καραντίνα ολόκληρες τάξεις στις οποίες υπάρχει κρούσμα και θα εφαρμόσει ένα εντατικό πρόγραμμα τεστ ώστε να επιτρέψει σε όσους μαθητές βγουν αρνητικοί να παρακολουθήσουν τα μαθήματα.