Διεθνής Τύπος: Τα διδάγματα των εκλογών στη Βιρτζίνια – Απάτη ύψους 174 εκατ. με επιδόματα σε μαφιόζους στην Ιταλία

Διεθνής Τύπος: Τα διδάγματα των εκλογών στη Βιρτζίνια – Απάτη ύψους 174 εκατ. με επιδόματα σε μαφιόζους στην Ιταλία

Στις ΗΠΑ, ο Τύπος καταγράφει τα διδάγματα για τα κόμματα από τις πολιτειακές εκλογές της Βιρτζίνια. Η Wall Street Journal γράφει: «Οι ψήφοι προσφέρουν έναν οδικό χάρτη στους Ρεπουμπλικάνους και μια προειδοποίηση στους Δημοκρατικούς». Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος στην Βιρτζίνια κράτησε ενεργή τη βάση του χωρίς να συνδεθεί πολύ στενά με τον Τραμπ. Ο Γκλεν Γιάνγκκιν κέρδισε τις εκλογές αφού είχε κάνει σημαία της εκστρατείας του ότι οι γονείς δεν έχουν πια λόγο για το τι μαθαίνουν τα παιδιά τους στο σχολείο. Στην Washington Post διαβάζουμε: «Μια απότομη στροφή καραδοκεί στη Βιρτζίνια». Ερωτήματα θέτει η εφημερίδα για τις πολιτικές του νέου κυβερνήτη σε μια πολιτεία που μετά από δεκαετίες συντηρητικών στην εξουσία, είχε τα τελευταία χρόνια μια αξιοσημείωτα φιλελεύθερη ατζέντα. Και οι New York Times για το ίδιο θέμα, γράφουν: «Λαβωμένοι στις κάλπες, οι Δημοκρατικοί εξετάζουν τα λάθη τους». Ο Μπάιντεν και οι βουλευτές του καλούνται να αντιμετωπίσουν τους κουρασμένους ψηφοφόρους τους. Τέλος, οι Financial Times: «Η FED ξεκινά την αποκλιμάκωση του προγράμματος στήριξης ύψους $120 δις». Οι μηνιαίες αγορές ομολόγων μειώνονται κατά 15 δις. Η ανησυχία για τον πληθωρισμό αυξάνεται.

Στην Ιταλία, η Il Messaggero γράφει: «Επίδομα διαβίωσης, η απάτη των 174 εκατομμυρίων». Η σοκαριστική αποκάλυψη της κλοπής των δημόσιων ταμείων μετά από δυο χρόνια ερευνών της οικονομικής αστυνομίας: δίνονταν επιδόματα σε μαφιόζους της Καμόρα και σε ιδιοκτήτες Φεράρι. Παράλληλα, έγινε φανερό ότι οι βάσεις δεδομένων δεν επικοινωνούν για την σύγκριση στοιχείων.. Η Corriere de la Sera κυκλοφορεί με τίτλο: «Λέγκα, η αντεπίθεση του Σαλβίνι». Ο επικεφαλής της Λέγκας θα κάνει σύσκεψη για τις κατηγορίες του υπουργού Τζανκάρλο Τζορτζέτι, ενώ παράλληλα θα συναντηθεί διαδικτυακά με τους σοβινιστές της Ευρώπης, τον Όρμπαν και το Μοραβιέτσκι. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Σαλβίνι: ρήγμα στους σοβινιστές, ανοιχτή κόντρα με Τζορτζέτι». Ο επικεφαλής της Λέγκας καλεί τον Όρμπαν και τον Μοραβιέτσκι. Παράλληλα λέει στον υπουργό του: «Θέλεις να φύγω;». Τέλος, η La Repubblica: «Ανάκαμψη: το τελεσίγραφο του Νότου». Ο δήμαρχος της Νάπολη, Γκαετάνο Μανφρέντι λέει ότι χρειάζονται περισσότερα «χρήματα και προσωπικό». Καλεί τον Ντράγκι να παραιτηθεί αν δεν κατανοήσει την πλήρη εικόνα της κατάστασης, ότι το σχέδιο ανάκαμψης κινδυνεύει να αποτύχει

Στη Γαλλία, η Le Monde γράφει: «Στην Καμπούλ, η σκιά της Αλ Κάιντα πάνω από την εξουσία των Ταλιμπάν». Καθώς οι Ταλιμπάν αναζητούν τρόπους να σπάσουν την απομόνωση, η κυβέρνησή τους έχει πέσει στα χέρια του δικτύου του Χακάνι, που είναι εχθρικός προς το εξωτερικό. Στη Le Figaro διαβάζουμε: «Η δεξιά έχει έναν μήνα να διαλέξει τον πρωταθλητή της». Οι οπαδοί του κόμματος των Ρεπουμπλικάνων θα επιλέξουν στις 4 Δεκεμβρίου τον υποψήφιο του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του επόμενου Απριλίου. Ο κάθε ένας από τους πέντε υποψηφίους εξοπλίζεται με τα επιχειρήματά του. Η Libération έχει σήμερα τίτλο: «Μισθοί: περισσότερα χρήματα, δεν είναι και τόσο τρελό». Ο πληθωρισμός είναι σε άνοδο και πιέζει την αγοραστική δύναμη. Η αύξηση των τιμών γίνεται θέμα στην προεκλογική περίοδο αλλά κυβέρνηση και προεδρία πετούν ο ένας το μπαλάκι στον άλλο. Τέλος, η Humanité: «Η φεμινιστική επανάσταση μπαίνει στην προεκλογική εκστρατεία». Έξι μήνες πριν τις προεδρικές εκλογές και τέσσερα χρόνια μετά το κίνημα #MeToo, οι φεμινίστριες επιδιώκουν να αναδείξουν τον σκοπό τους.

Στη Βρετανία, η αποπομπή ενός βουλευτή υπό την κατηγορία της διαπλοκής εξελίσσεται σε ένα ακόμα Βατερλώ για τον Τζόνσον. Ο Guardian γράφει σχετικά: «Ο πρωθυπουργός κατηγορείται για διαφθορά καθώς οι κανόνες ενάντια στη διαπλοκή σκίζονται». Η αποπομπή του Όουεν Πάτερσον, του βουλευτή που κατηγορείται για είσπραξη £500.000 από εταιρείες για τις οποίες έκανε λόμπινγκ, αναβλήθηκε καθώς οι βουλευτές ψήφισαν την αναθεώρηση του συστήματος ελέγχου της διαπλοκής. Για αυτό το λόγο, ο ηγέτης των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, κατηγόρησε τον Τζόνσον για διαφθορά. Στους Times διαβάζουμε: «Οι Τόριδες αντιτάσσονται στην ψήφιση για το μπλοκάρισμα της αποβολής του βουλευτή». Ο Μπόρις Τζόνσον κατηγορείται για ‘κολοσσιαία λανθασμένη κρίση’, καθώς 51 βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος σπάνε την κομματική γραμμή. Ο Independent κυκλοφορεί με τίτλο: «Οι Τόριδες ψηφίζουν να σχίσουν τους κανόνες στην υπόθεση διαπλοκής βουλευτή». Οι αλλαγές που υποστηρίχθηκαν από τον Τζόνσον αποκλήθηκαν ‘πράσινο φως για την διαφθορά’ και ‘ένα σοκαριστικό χτύπημα στην δημοκρατία της Βρετανίας’. Τέλος, σε διαφορετικό μήκος κύματος, η Daily Telegraph: «Το προσωπικό του NHS δεν θα χρειαστεί να εμβολιαστεί τούτο το χειμώνα». Τα υποχρεωτικά εμβόλια δεν αναμένονται μέχρι την άνοιξη παρά τους φόβους για lockdown τα Χριστούγεννα.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Σπαν: το τέταρτο κύμα κορονοϊού έρχεται με μεγάλη δύναμη». Ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν καλεί για περισσότερα προστατευτικά μέτρα. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Η ισχύς του τέταρτου κύματος». Κανείς δεν μιλάει πλέον για χαλάρωση: η κυβέρνηση και το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ απαιτούν αποφασιστικότητα. Ορισμένα ομόσπονδα κρατίδια κάνουν πιο αυστηρούς τους κανόνες τους για τους ανεμβολίαστους και βασίζονται σε περιορισμό επαφών. Τέλος, η Die Welt: «Ο Λαρς Κλίνγκμπαϊλ θα γίνει ο νέος πρόεδρος του SPD». Οι επιτροπές του κόμματος θέλουν να προτείνουν τον 43χρονο πρώην γενικό γραμματέα ως το διάδοχο του Νορμπερτ Βάλτερ Μπόργιανς – θα υπάρχει διπλή ηγεσία ξανά.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η κυβέρνηση άρει το γενικό όριο 15% της προσωρινής εργασίας». Το ποσοστό του περιορισμού της προσωρινής εργασίας θα είναι διαφορετικό για κάθε κλάδο. Η Συνομοσπονδία Ισπανικών Επιχειρήσεων προειδοποιεί ότι αυτό το μέτρο θα είναι καταστροφικό για τις εποχικές επιχειρήσεις. Και η El Mundo: «Η κυβέρνηση συνάπτει συμφωνία για τα κονδύλια με την ΕΕ στα κρυφά». Το έγγραφο με το οποίο η Ισπανία θα λάβει τα χρήματα της πρώτης δόσης του ταμείου ανάκαμψης παραμένει ανυπόγραφο και η κυβέρνηση διστάζει να το δημοσιοποιήσει.

 

Documento Newsletter