Διεθνής Τύπος: Τα απόνερα της ανταρσίας Πριγκόζιν για τον Πούτιν – Υπερσυντηρητική επίθεση στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Ανταρσία και μακρύς πόλεμος αυξάνουν το κίνδυνο για τον Πούτιν». Η στρατηγική του ρώσου πρόεδρου στηρίζεται σε μια παραδοχή: ότι η αυταρχική του διακυβέρνηση μπορεί να κρατήσει περισσότερο από ό,τι οι δυτικές δημοκρατίες που υπόκεινται στη λαϊκή ετυμηγορία. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Ο Πούτιν ξανασερβίρει την ανταρσία ως δική του νίκη». Η Ρωσία είναι δυνατή απέναντι σε όσους προσπαθούν να αμφισβητήσουν την ηγεσία της, ήταν σε αδρές γραμμές το μήνυμα του ρώσου προέδρου την Τρίτη έξω από το Κρεμλίνο. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Ο Πούτιν παραδέχεται ότι το Κρεμλίνο πλήρωσε δισεκατομμύρια για να στηρίξει οικονομικά τους παραστρατιωτικούς της Βάγκνερ». Η δύναμη ήταν πλήρως χρηματοδοτούμενη από το Κρεμλίνο, ενώ ο Πριγκόζιν βρίσκεται στη Λευκορωσία. Τέλος η Washington Post: «Διαχωρισμοί στη Ρωσία μετά την ανταρσία». Ο Πούτιν επαίρεται για την ενότητα καθώς τα ερωτήματα για τη συμφωνία του με τη Βάγκνερ αιωρούνται.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Παγκόσμια ημέρα περηφάνιας: Μια υπερσυντηρητική επίθεση στοχεύει την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ σε όλο τον κόσμο». Μια επιθετική αντίδραση προσπαθεί να υπονομεύσει τις κατακτήσεις της κοινότητας. Και η El Mundo: «Ο Πριγκόζιν και η Βάγκνερ έχουν δυνάμεις στη Λευκορωσία». Το αεροπλάνο του Γεβγκένι Πριγκόζιν έφτασε στη χώρα ενώ τα ρωσικά Μέσα μετέδιδαν ότι δημιουργούνται στρατόπεδα για να υποδεχθούν 8.000 μισθοφόρους.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «ΜΜΕ και ακροδεξιά: Ο κίνδυνος Lejeune». Ο διορισμός του παλιού αρχισυντάκτη του δεξιού περιοδικού Valeurs Actuelles ως επικεφαλής της Journal du Dimanche, ιδιοκτησία Βενσάν Μπολορέ, σηκώνει έναν άνεμο αντιδράσεων. Η επιρροή του αντιδραστικού επιχειρηματία στα Μέσα επεκτείνεται. Στη Libération διαβάζουμε: «Πούτιν: Η απίστευτη παραδοχή της αδυναμίας». Ο ιστορικός Άντονι Μπίβορ αναλύει την κρίση που συγκλονίζει το Κρεμλίνο μετά την ανταρσία του Σαββάτου. Σύμφωνα με αυτόν, οι ομιλίες του ρώσου προέδρου θα μπορούσαν να επισπεύσουν την πτώση του. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Ο δισταγμός στη Μόσχα αμφισβητεί τους Δυτικούς». Ο Πούτιν παρουσίασε στους μισθοφόρους τρεις επιλογές: το στρατό, την πολιτική ζωή ή τη μετάβαση στη Λευκορωσία. Στο μεσοδιάστημα, τα γραφεία της οργάνωσης άνοιξαν πάλι ενώ οι κατηγορίες κατά του Πριγκόζιν σταμάτησαν. Τέλος, η Le Figaro: «Αναρρωτική άδεια, μάστιγα για την κοινωνική ασφάλιση ». Η κυβέρνηση ανησυχεί για την έκρηξη των στάσεων εργασίας, το ετήσιο κόστος των οποίων φτάνει τα 16 δισ. Θα ενισχύσει τους ελέγχους στους γιατρούς και θα μπορούσε να αυξήσει την περίοδο αναμονής.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Πούτιν: Σταματήσατε έναν εμφύλιο πόλεμο». Ο ρώσος πρόεδρος απευθύνθηκε στους στρατιώτες που έλαβαν μέρος στην άμυνα απέναντι στην ανταρσία του Πριγκόζιν. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Ο κυβερνητικός συνασπισμός ξεκαθαρίζει τις συγκρούσεις ανοιχτά». Ο συνασπισμός επιτυγχάνει μια σημαντική πρόοδο με τον νόμο για τη θέρμανση και συμφωνεί επίσης για τη διαμάχη για τον προϋπολογισμό πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές. Εξαιρείται το πόσο μπορεί να κοστίσει η βασική ασφάλεια για τα παιδιά. Τέλος, η Die Welt: «Ορμπάν: ‘Η Ουκρανία δεν είναι πλέον κυρίαρχη χώρα’». Ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ουγγαρίας πιστεύει ότι η Δύση εκτίμησε λάθος την κατάσταση στη Ρωσία.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Οι λογαριασμοί νερού θα αυξηθούν έως και 40% εν μέσω κρίσεων». Οι διαρροές και η κλιματική αλλαγή χρειάζονται χρήματα, λένε οι επικεφαλής της ύδρευσης. Ο Guardian έχει τίτλο: «Ο εξόριστος αρχηγός της Βάγκνερ φτάνει στη Λευκορωσία». Οι μισθοφόροι αφοπλίζονται μετά την ανταρσία απέναντι στο Κρεμλίνο. Στον Independent διαβάζουμε: «Χάνκοκ: Η στρατηγική πτωματοσακούλας στην πανδημία ήταν εντελώς λάθος». Ο πρώην υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ λέει ότι η κύρια ασχολία του κράτους ήταν να θάβει νεκρούς, όχι να σταματήσει τον ιό. Τέλος, η Daily Telegraph: «Γιατροί των £100 χιλ. απεργούν για τους μισθούς». Το NHS σε αχαρτογράφητα νερά καθώς ψηφίζεται απεργία για αύξηση αμοιβών κατά 35%.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Νέος διοικητής στην Τράπεζα της Ιταλίας: Τα αγκάθια του Πανέτα». Η κυβέρνηση διορίζει νέο διοικητή που έχει μπροστά του προκλήσεις όπως ο ευρωπαϊκός μηχανισμός σταθερότητας, οι φόροι και το ταμείο ανάκαμψης. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Ήθελε να τους σκοτώσει όλους». Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάνταρ Λουκασένκο, είπε ότι έπεισε τον Πούτιν να σώσει τον Πριγκόζιν και τη Βάγκνερ. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Λογαριασμοί, βοήθεια μέχρι το Σεπτέμβριο». Το υπουργικό συμβούλιο επεκτείνει την έκπτωση στο ρεύμα και το αέριο. Τέλος, η Corriere della Sera: «Ο Πούτιν αφοπλίζει τη Βάγκνερ, ο αρχηγός της στην εξορία». Όλα είναι ανοιχτά την επόμενη μέρα στη Ρωσία.