Διεθνής Τύπος: «Συστημικό» φαινόμενο η παιδοφιλία στην γαλλική Καθολική Εκκλησία – Πρώην υπάλληλος του Facebook καταγγέλλει το μέσο

Διεθνής Τύπος: «Συστημικό» φαινόμενο η παιδοφιλία στην γαλλική Καθολική Εκκλησία – Πρώην υπάλληλος του Facebook καταγγέλλει το μέσο

Στη Γαλλία, οι αποκαλύψεις που ήρθαν στο φως με την έκθεση για τις σεξουαλικές κακοποιήσεις ανηλίκων από καθολικούς ιερείς σοκάρουν. Η Humanité γράφει: «Η αβάσταχτη αλήθεια». Μια έκθεση κόλαφος καταγράφει 330 χιλιάδες σεξουαλικές κακοποιήσεις παιδιών από το 1950. Ένα φαινόμενο «μαζικό» και «συστημικό», σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιτροπής, Ζαν Μαρκ Σοβέ. Στη Libération διαβάζουμε: «Παιδοφιλία: η Εκκλησία είναι ασυγχώρητη». Η έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη σχετικά με τα σεξουαλικά εγκλήματα μέσα στην Εκκλησία κάνει έκκληση να αναγνωρίσει ο θεσμός τα λάθη του και να αναδιοργανώσει τη δομή του. Η Le Monde κυκλοφορεί με τίτλο: «Παιδοφιλία: η έκθεση Σοβέ σαρώνει την Εκκλησία». Ο θεσμός προσπαθούσε για χρόνια να συγκαλύψει τα γεγονότα πριν ομολογήσει πρόσφατα ότι υπήρχαν, με ένα κατά γενική ομολογία ανεπαρκή τρόπο. Τα συμπεράσματα της έκθεσης προτείνουν ειδικά να αναλάβει η Εκκλησία το βάρος της ευθύνης της. Τέλος, η Le Figaro: «Σεξουαλικές κακοποιήσεις: η Εκκλησία υπό το σοκ της αλήθειας». Οι αριθμοί που αποκαλύφθηκαν από την ανεξάρτητη επιτροπή για τις κακοποιήσεις ζαλίζουν. Αποκαλύπτουν ένα κακό, το οποίο ο επικεφαλής της επιτροπής Ζαν Μαρκ Σοβέ αποκάλεσε «συστημικό».

Στις ΗΠΑ, οι New York Times γράφουν: «Πρώην υπάλληλος λέει ότι το Facebook έκρυψε τις προσπάθειες να αγκιστρώσει τους χρήστες». Η Φράνσες Χάουγκεν είπε ενώπιον της επιτροπής της Γερουσίας ότι η πλατφόρμα επωφελείται από την διάδοση βλαβερού περιεχομένου. Είπε ότι το Facebook είχε αποκρύψει επίτηδες ενοχλητικές έρευνες που έδειχναν τις κακές συνέπειες της χρήσης του μέσου στην ψυχική υγεία των εφήβων. Στη Wall Street Journal διαβάζουμε: «Οι τράπεζες αντιμέτωπες με το Apple Pay για τις προμήθειες στις συναλλαγές». Οι μεγάλες αμερικανικές τράπεζες που συνεργάζονται με την Apple έπρεπε να πληρώνουν προμήθεια ώστε οι πελάτες τους να μπορούν να κάνουν τις συναλλαγές τους με το iPhone τους. Οι τράπεζες τώρα θέλουν να αλλάξει το σύστημα πληρωμών ώστε να μην επιβάλλονται προμήθειες σε πάγιες πληρωμές, όπως πχ η συνδρομή σε ένα γυμναστήριο. Η Washington Post κυκλοφορεί με τίτλο: «Το κυνήγι για κλεμμένη τέχνη οδηγεί σε κρυφά τραστ». Η Καμπότζη ζητά να της επιστραφούν τα κλεμμένα θρησκευτικά της σύμβολα από μουσεία, των οποίων ο προμηθευτής είναι ένας καταδικασμένος συλλέκτης, ο Ντάγκλας Λάτσφορντ. Και τέλος οι Financial Times: «Η πίεση στο αέριο χτυπά τα ομόλογα καθώς οι επενδυτές φοβούνται για ευρύτερες ζημιές». Οι τιμές των ευρωπαϊκών ομολόγων έχουν αυξηθεί κατά 23%, σε επίπεδα ρεκόρ.

Στη Βρετανία, οι αποκαλύψεις για τις σχέσεις του Συντηρητικού κόμματος με υπεράκτιες εταιρείες συνεχίζονται. Ο Guardian γράφει σχετικά: «Pandora papers: η εταιρεία του συν-επικεφαλής του Συντηρητικού κόμματος ωφελήθηκε πλαγίως από φορολογικές ελαφρύνσεις ύψους £121 χιλιάδων». Ο Μπεν Έλιοτ κατέχει μια υπεράκτια εταιρεία παραγωγής ντοκυμαντέρ η οποία επωφελήθηκε από φορολογικές ελαφρύνσεις. Σε διαφορετικό μήκος κύματος η Daily Telegraph, γράφει: «Τζόνσον: έχω τα κότσια να μας κάνω μια υψηλόμισθη χώρα». Ο βρετανός πρωθυπουργός θα υποσχεθεί σήμερα να αυξήσει τους μισθούς. Επίσης, θα πει ότι θα αντιμετωπίσει την «ανεξέλεγκτη μετανάστευση» και ότι «θα φροντίσει τα προβλήματα που αγνόησαν οι προκάτοχοι». Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι Times: «Ο πρωθυπουργός θα αποκαλύψει την αύξηση στον κατώτατο μισθό σε μερικές εβδομάδες». Οι χαμηλόμισθοι θα λάβουν μια αύξηση 5,7% με τον κατώτατο μισθό να φτάνει τις £9,42 την ώρα. Τέλος, ο Independent: «Έρευνα στην Μητροπολιτική αστυνομία για τις αστοχίες στο φόνο της Έβεραρντ». Επικριτές προειδοποιούν ότι η προτροπή της υπουργού Εσωτερικών Πρίτι Πατέλ δεν θα είναι αρκετή για να διαλευκανθεί η υπόθεση και να γίνει γνωστή η αλήθεια.

Στη Γερμανία, τα κόμματα αναζητούν ακόμα την συνταγή για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Η γράφει Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Οι Πράσινοι και το FDP θέλουν να διαβουλευτούν γρήγορα για το πώς θα προχωρήσουν». Το CDU προωθεί το συνασπισμό «Τζαμάικα», ενώ ο συμπρόεδρος των Πράσινων, Ρόμπερτ Χάμπεκ, βλέπει σημεία σύγκλισης αλλά και διαχωρισμούς. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Η Ένωση πλασάρεται, οι Πράσινοι διστάζουν». Το CDU και το CSU βλέπουν ότι υπάρχουν καλές πιθανότητες να σχηματιστεί ένας συνασπισμός «Τζαμάικα». Οι επικεφαλής των Πρασίνων Ανναλένα Μπέρμποκ και Ρόμπερτ Χάμπεκ είναι διστακτικοί και θέλουν να διαβουλευτούν διαβουλευτούν πρώτα ιδιαιτέρως. Τέλος, η Die Welt: «Τα εμπόδια για τη ‘Τζαμάικα’ πληθαίνουν. Δεν πρόκειται μόνο για το περιεχόμενο». Μετά τις αρχικές συζητήσεις με τους Πράσινους, οι Χριστιανοδημοκράτες βλέπουν μεγάλη ευκαιρία να σχηματιστεί συνασπισμός. Οι επικεφαλής των Πράσινων όμως είναι επιφυλακτικοί, με τις αμφιβολίες τους να μεγαλώνουν.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Το σχέδιο του προϋπολογισμού ανεβάζει τις συντάξεις περισσότερο από 2%». Το Σοσιαλιστικό κόμμα αποδέχτηκε την πρόταση των Ποδέμος για τα ενοίκια. Επίσης, ο μισθός των δημοσίων υπαλλήλων θα αυξηθεί κατά 2% τον Ιανουάριο αν περάσει ο νόμος. Το σχέδιο περιλαμβάνει και μπόνους 250 ευρώ το μήνα για το ενοίκιο, στους πολίτες κάτω των 35 ετών. Και η El Mundo: «Οι Ποδέμος σέρνουν τον Σάντσεθ σε μια ριζοσπαστική επέμβαση στα ενοίκια». Ο καινούριος νόμος υποχρεώνει τους μεγάλους ιδιοκτήτες να μειώσουν τα ενοίκια, ενώ οι μικροί δεν μπορούν να υποστηρίξουν το μέτρο.

Στην Ιταλία, ο Σαλβίνι προκαλεί για άλλη μια φορά αναταραχές στην κυβέρνηση, αυτή τη φορά για τη φορολόγηση. Η Il Messaggero γράφει σχετικά: «Φορολογική μεταρρύθμιση εν μέσω αποχώρησης της Λέγκας». Οι υπουργοί που προέρχονται από το κόμμα του Σαλβίνι εγκαταλείπουν το υπουργικό συμβούλιο, το οποίο δίνει το πράσινο φως για να προχωρήσει η φορολογική μεταρρύθμιση. Στη La Repubblica διαβάζουμε: «Φορολογία, η απόσχιση του Σαλβίνι». Αλλάζουν τα ποσοστά του φόρου εισοδήματος και των εκπτώσεων φόρου, ενώ το νέο κτηματολόγιο θα εφαρμοστεί από το 2026. Ο πρωθυπουργός λέει ότι κανείς δεν θα πληρώσει περισσότερο, αλλά ούτε και λιγότερο. Η La Stampa κυκλοφορεί σήμερα με κύριο τίτλο: «Ο Σαλβίνι ανοίγει κόντρα με τον Ντράγκι». Ο αρχηγός της Λέγκας λέει ότι πρέπει να αλλάξει η μέθοδος φορολόγησης. Τέλος, η Corriere de la Sera: «Ο Σαλβίνι αποχωρεί, ο Ντράγκι προχωρά». Η Λέγκα αποχωρεί και οδεύει προς μια συνάντηση κορυφής, με τα ανώτερα στελέχη της.

Documento Newsletter