Διεθνής τύπος: Συνταγματικό το υγειονομικό διαβατήριο στην Γαλλία – Ρεκόρ μεταναστευτικών αφίξεων στην Βρετανία

Στη Γαλλία, η Le Figaro κυκλοφορεί με τίτλο: «Το υγειονομικό διαβατήριο κρίθηκε συνταγματικό». Το δικαστήριο ενέκρινε την Πέμπτη τη συνταγματικότητα του νομοσχέδιου που προβλέπει τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών και την επέκταση του εμβολιαστικού πιστοποιητικού και στα μέσα μαζικής μεταφοράς. Η Le Monde γράφει: «Βρέθηκαν τα αδημοσίευτα κομμάτια του Λουί Φερντινάν Σελίν». Αφού είχαν εξαφανιστεί το 1944, χιλιάδες σελίδες του συγγραφέα του ‘Ταξιδιού στην άκρη της νύχτας’ επανεμφανίζονται υπό εκπληκτικές συνθήκες.  Τέλος, η Libération: «Καλαί-Ντόβερ: ή το περνάς ή πεθαίνεις». 482 μετανάστες έχουν περάσει την Μάγχη μέσα σε μια μέρα την Τετάρτη, που αποτελεί ένα ρεκόρ. Η εφημερίδα ακολούθησε για μια εβδομάδα τους εξόριστους που αντιμέτωποι με τους ελέγχους στα σύνορα, δεν έχουν επιλογή παρά να κάνουν το επικίνδυνο ταξίδι στο στενό ανάμεσα στην Γαλλία και την Βρετανία.

Στην Βρετανία, η Daily Telegraph γράφει: «Οι αφίξεις των μεταναστών φτάνουν τις 10.000 καθώς οι Γάλλοι λένε ότι δεν μπορούν να συγκρατήσουν το κύμα». Η γαλλική αστυνομία είπε την Πέμπτη ότι δεν μπορεί να συγκρατήσει τις μεταναστευτικές ροές. Στους Times διαβάζουμε: «Εμβολιαστείτε ή χάστε όλη την διασκέδαση, λένε οι διαφημίσεις στους νέους». Νέα εκστρατεία στην χώρα για να πειστούν να εμβολιαστούν οι νέοι κάτω των 30 ετών. Ο Guardian έχει τίτλο: «Επιπλέον μετρητά για τις ιατρικές σχολές καθώς οι βαθμολογίες αυξάνονται». Η ακύρωση των εξετάσεων εισαγωγής στα πανεπιστήμια οδήγησε σε έναν ‘πληθωρισμό’ καλών βαθμολογιών, με αποτέλεσμα πολλοί περισσότεροι μαθητές από όσο υπολογιζόταν να περνούν στις ιατρικές και οδοντιατρικές σχολές. Η κυβέρνηση αναγκάζεται να δαπανήσει πόρους για τις νέες θέσεις. Τέλος, ο Independent: «Πάνω από 30.000 παιδιά υποφέρουν από long Covid». Υπάρχουν φόβοι στους ειδικούς ότι το εμβόλιο στους έφηβους δεν θα προλάβει την μετάδοση στα σχολεία.

Στην Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Το Συνταγματικό Δικαστήριο στρώνει το δρόμο για μεγαλύτερα τηλεοπτικά τέλη». Η αντίσταση του Μαγδεμβούργου παραβίασε την ελευθερία της έκφρασης. Στην Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Μετά την απόφαση για την τηλεοπτική μετάδοση, ο Χάζελοφ βλέπει ‘πρόβλημα δημοκρατίας’». Το Συνταγματικό Δικαστήριο αποφασίζει για την αύξηση της συμβολής στη δημόσια τηλεόραση και τιμωρεί την Σαξονία-Άνχαλτ. Της οποίας ο πρωθυπουργός επιμένει στην ανεξαρτησία των τοπικών κοινοβουλίων. Τέλος, η Die Welt: «Αντίσταση στο σχέδιο του Σπαν». Αρκετά κρατίδια απορρίπτουν την πρόταση του υπουργού Υγείας Γενς Σπαν. Θέλουν να μπορούν οι ανεμβολίαστοι να συνεχίσουν να πηγαίνουν σε συγκεντρώσεις και μαζικά event.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η Μπαρτσελόνα ανακοινώνει ότι ο Μέσι δεν υπέγραψε». Το ποδοσφαιρικό κλαμπ ισχυρίστηκε ότι οι οικονομικοί έλεγχοι στους μισθούς που επέβαλε η διοίκηση του ισπανικού πρωταθλήματος έκαναν αδύνατο να συνεχίσει ο αργεντίνος σταρ την καριέρα του στην Βαρκελώνη.  Και η El Mundo: «Η κυβέρνηση δίνει φτερά σε έναν φόρο εναντίον της Μαδρίτης». Δύο υπουργοί της κυβέρνησης πρότειναν την ειδική φορολόγηση για την εκμετάλλευση της αίγλης της πρωτεύουσας. Η πρόεδρος της Μαδρίτης, Ιζαμπέλ Αγιούσο, λέει ότι ο Σάντσεθ πάσχει από «δημοσιονομική μαδριλενοφοβία»…

Στην Ιταλία, από αυτή την Παρασκευή τίθενται σε ισχύ οι πρώτοι περιορισμοί με το πράσινο πάσο ενώ από Σεπτέμβριο θα ισχύσει και για τα σχολεία. Η Corriere de la Sera γράφει σχετικά: «Πράσινο πάσο, η πρόκληση των σχολείων». Από Σεπτέμβριο θα είναι υποχρεωτικό για τους φοιτητές πανεπιστημίου, και για όλους τους δασκάλους, οι οποίοι θα υφίστανται κυρώσεις μετά από πέντε μέρες απουσίας. Από σήμερα ισχύει το πάσο για την είσοδο σε μπαρ και εστιατόρια. Στην Il Messaggero διαβάζουμε: «Στο σπίτι τους οι καθηγητές χωρίς πράσινο πάσο». Παράλληλα, από σήμερα η είσοδος σε γυμναστήρια και εστιατόρια θα γίνεται μόνο με την επίδειξη του κωδικού QR. Η La Repubblica έχει σήμερα τίτλο: «Υποχρεωτικό το πράσινο πάσο για τους καθηγητές». Το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα είναι απαραίτητο για τους καθηγητές πανεπιστημίου. Ο μισθός των καθηγητών που θα λείψουν για πέντε ημέρες θα κόβεται. Το σχέδιο θα τεθεί σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου. Τέλος, η La Stampa: «Καμιά έκπτωση στους ανεμβολίαστους καθηγητές».  Θα προβλέπονται κυρώσεις για τους ανεμβολίαστους καθηγητές. Ο Ντράγκι ξεπέρασε την αντίσταση της Λέγκας και των Αδερφών της Ιταλίας.

Στις ΗΠΑ, η Washington Post γράφει: «Ο Μπάιντεν βάζει πλώρη για να κόψει τις εκπομπές ρύπων από αυτοκίνητα». Ανάμεσα στους στόχους που θέτει ο αμερικανός πρόεδρος είναι τα μισά από τα συνολικά αυτοκίνητα να είναι ηλεκτρικά και υβριδικά μέχρι το 2030. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Το σχέδιο της Apple να σκανάρει τις εικόνες στα iPhone αυξάνει τους φόβους για την επιτήρηση». Η εταιρεία προτίθεται να εγκαταστήσει λογισμικό που θα σαρώνει εικόνες για να προστατεύσει τα παιδιά. «Τεκτονική αλλαγή» χαρακτηρίζουν την κίνηση ειδικοί της ψηφιακής ιδιωτικότητας. Τέλος, οι New York Times: «Χωρίς δουλειά και φαγητό: ο ιός επιδεινώνει την παγκόσμια πείνα». Πάνω από 270 εκατομμύρια άνθρωποι ωθούνται στα όριά τους από την ανέχεια που προκάλεσε η πανδημία.

 

Ετικέτες