Διεθνής Τύπος: Συνεχίζεται η μεγάλη απεργία της UAW – Ελεύθεροι 5 Αμερικανοί από το Ιράν με αντάλλαγμα 6 δισ. δολάρια

Διεθνής Τύπος: Συνεχίζεται η μεγάλη απεργία της UAW – Ελεύθεροι 5 Αμερικανοί από το Ιράν με αντάλλαγμα 6 δισ. δολάρια

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Το Ιράν απελευθερώνει πέντε Αμερικανούς σε αντάλλαγμα με τα παγωμένα κονδύλια». Η απελευθέρωση ήρθε με φόντο την αποτυχημένη προσπάθεια της κυβέρνησης Μπάιντεν να αναβιώσει τις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα με την Τεχεράνη. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Αλλαγή στον τόνο για την επίσκεψη Ζελένσκι». Περισσότερη ευγνωμοσύνη αναμεμιγμένη με έκκληση σε βοήθεια. Τέλος η Washington Post: «Αγωνία για την ηλικία του Μπάιντεν παγώνει ορισμένους Δημοκρατικούς». Σφυγμομετρήσεις δείχνουν ότι οι ψηφοφόροι ανησυχούν για τα επίπεδα ενέργειας του προέδρου.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Μες τη μηχανή μιας ιστορικής απεργίας». Πτώση της αγοραστικής δύναμης, αύξηση της επισφάλειας. Για πρώτη φορά, το συνδικάτο UAW έχει σηκώσει χειρόφρενο και στους τρεις γίγαντες της αυτοκινητοβιομηχανίας ταυτόχρονα, πράγμα που δεν έχει ξαναγίνει στις ΗΠΑ. Στη Libération διαβάζουμε: «H Σαρλότ Γκαινσμπούρ αυτοπροσκαλείται στη Libé». Επ’ ευκαιρία του ανοίγματος της οικίας του πατέρα της, η τραγουδίστρια και ηθοποιός ανοίγεται σε μια συνέντευξη εφ’όλης της ύλης και σχολιάζει προσωπικές φωτογραφίες. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Λαμπεντούζα: το σχέδιο έκτακτης ανάγκης των Ευρωπαίων». Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποκάλυψε ένα σχέδιο δέκα σημείων για να βοηθήσει τη Ρώμη να διαχειριστεί μια ροή ρεκόρ των μεταναστών. Τέλος, η Le Figaro: «Σχολική κακοποίηση: το σχολείο αντιμέτωπο με την οργή των οικογενειών». Οι αντιδράσεις μετά από την αυτοκτονία ενός λυκειόπαιδου ωθούν την ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να καλέσουν στην τάξη τη διοίκηση της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Η Κίνα επιτίθεται στην Μπέρμποκ». Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας αποκάλεσε τον Σι δικτάτορα, γεγονός που το Πεκίνο θεωρεί «ανοιχτή πρόκληση». Το Βερολίνο αντιδρά επιφυλακτικά. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Ο Λάουτερμπαχ ενάντια στους νέους κανόνες για τον κορονοϊό». Παρά τον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων, ο υπουργός Υγείας βασίζεται σε εθελοντικά προστατευτικά μέτρα. Η κοινωνία έχει μάθει «τώρα τι σημαίνει να είσαι διακριτικός ο ένας με τον άλλον», εκτιμά ο υπουργός. Τέλος, η Die Welt: «Οι λαθρέμποροι κερδίζουν δισεκατομμύρια από τους μετανάστες». Σύμφωνα με ένα απόρρητο έγγραφο της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας, τα δίκτυα ενεργούν όλο και περισσότερο βίαια.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Γυναίκα πηγαίνει στη Μητροπολιτική Αστυνομία μετά την έρευνα στον Μπραντ». Οι αξιωματικοί έμαθαν για μια φερόμενη σεξουαλική επίθεση το 2003. Ο Guardian έχει τίτλο: «Ποιος κατέστρεψε την οικονομία;». Η Λιζ Τρας, σε επανεμφάνισή της τη Δευτέρα, κατηγόρησε την Τράπεζα της Αγγλίας, αλλά όχι τον εαυτό της. Τέλος, η Daily Telegraph: «Οι γιατροί θα αναγκαστούν να φύγουν από τις πικετοφορίες». Οι υπουργοί θέλουν ένα ελάχιστο επίπεδο υπηρεσίας, που θα επιβληθεί στους εργαζόμενους του NHS.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Αποτυγχάνει το σύμφωνο της ΕΕ με την Τυνησία». Ο πρόεδρος της χώρας, Καΐς Σαϊέντ, παριστάνει ότι τα κονδύλια των ευρωπαίων για την αποτροπή των αναχωρήσεων μεταναστών από τις ακτές της χώρας δεν είναι δεσμευτικά για την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Μετανάστες, η πρόκληση της Μελόνι». Ευρωπαϊκό χάος με τη συμφωνία με το Σαϊέντ, ενώ η Μελόνι πιστεύει ότι Σλάιν και Μπορέλ τη σαμποτάρουν. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Έξι δισεκατομμύρια στο Ιράν: ελεύθεροι 5 Αμερικάνοι». Ιστορικό συμβιβασμό αποκαλεί το περιστατικό η εφημερίδα, ενώ αναφέρει και επικρίσεις προς την κυβέρνηση Μπάιντεν. Τέλος, η Corriere della Sera: «Αφίξεις, σπάει η σκληρή γραμμή». Επιμηκύνεται κατά 18 μήνες η παραμονή των αιτούντων άσυλο, ενώ η Γαλλία υπογραμμίζει ότι δε θα δεχτεί άτομα που έφτασαν στη Λαμπεντούζα.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Το Κογκρέσο ανοίγει μια νέα εποχή με τη χρήση των συνεπίσημων γλωσσών». Το κοινοβούλιο ετοιμάζει 650 έγγραφα με ταυτόχρονη μετάφραση τόσο στα καστιγιάνικα, όσο και στα βασκικά, τα καταλανικά και τα γαλιθιάνικα. Και η El Mundo: «Οι μεγάλοι ηγέτες της ΕΕ βλέπουν την ανάπτυξη για να ευχαριστήσει τον Πουτζντεμόν ως ‘έκπληξη’». Οι Βρυξέλλες ματαιώνουν την προσπάθεια να εγκριθεί γρήγορα η καταλανική ως επίσημη γλώσσα της Ένωσης παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης ανά χώρα.

Ετικέτες

Documento Newsletter