Διεθνής Τύπος: Συνάντηση Ζελένσκι, Ερντογάν και Γκουτέρες για το ουκρανικό – Το φάσμα των πολέμων για το νερό

Zelensky

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Ο Ζελένσκι απομακρύνει την προσδοκία για ειρήνη στην Ουκρανία». Ο ουκρανός πρόεδρος αποκλείει το ενδεχόμενο διαπραγμάτευσης εάν η Ρωσία δεν εγκαταλείψει τα κατεχόμενα εδάφη. Παράλληλα, ο Ερντογάν και ο Γκουτέρες απαιτούν να αποστρατικοποιηθεί η Ζαπορίζια. Και η El Mundo: «Η ΕΕ είναι ανοιχτή να πληρώσει το Midcat πριν από το γαλλικό όχι στον αγωγό φυσικού αερίου». «Διαθέτουμε κεφάλαια ανάκτησης στα κράτη», αναφέρει η Κομισιόν ενώ ο Μακρόν αρνείται να συνδέσει την ιβηρική χερσόνησο με την κεντρική Ευρώπη μέσω Γαλλίας, όπως ισχυρίζεται ο Σολτς.  

Στη Γαλλία, η Le Figaro: «Ο κόσμος απέναντι στο φάσμα των πολέμων για το νερό». Η ξηρασία επιτείνει τα προβλήματα της έλλειψης και διανομής νερού σε πολλά ευαίσθητα σημεία του πλανήτη, πολλαπλασιάζοντας τις γεωπολιτικές εντάσεις και τον κίνδυνο σύγκρουσης. Στη Libération διαβάζουμε: «Έρευνα: οι συντάξεις μας καίνε πετρέλαιο». Για να «αυγατίσουν» οι γαλλικές εισφορές, το κύριο συμπληρωματικό ταμείο επενδύει μαζικά σε πολυεθνικές που είναι τόσο κερδοφόρες όσο και ρυπογόνες. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Γιατί η στεγαστική αγορά επιβραδύνεται στην Ευρώπη». Μετά από χρόνια υψηλών τιμών, ο κλάδος φαίνεται να μπαίνει σε μια φάση σταθεροποίησης στην Ευρώπη. Τέλος, η Humanité: «Διακοπές: αυτοί οι Γάλλοι που αλλάζουν εποχή». Αυτό το καλοκαίρι πολλοί και πολλές είναι αυτοί που βγαίνουν στην εξοχή με το ποδήλατο ή με τα πόδια, για λόγους οικονομικούς και οικολογικούς.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος του Οργανισμού Τραμπ δηλώνει ένοχος». Ο Άλεν Βάισελμπεργκ, επί χρόνια έμπιστος συνεργάτης του Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε ένοχος για 15 κατηγορίες, μεταξύ των οποίων και ένα σχέδιο φοροαποφυγής που διέπραξε όσο ήταν επικεφαλής του οικονομικού τμήματος στην εταιρεία του πρώην προέδρου. Οι New York Times έχουν τίτλο: «’Χρειαζόμαστε νερό’: μια ξεραμένη Ευρώπη σκάει από τη ζέστη». Οι ακραίες κλιματικές συνθήκες βάζουν δύσκολα στην οικονομία και την προμήθεια ενέργειας. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Συνομιλίες στην Ουκρανία: το πυρηνικό εργοστάσιο πρώτο στην ατζέντα». Ερντογάν, Ζελένσκι και Γκουτέρες συζήτησαν για μια λύση για το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια, που έχει καταληφθεί από ρωσικές δυνάμεις. Τέλος η Washington Post: «Υπό την κούφια ειρήνη των Ταλιμπάν, οι πληγές κακοφορμίζουν και η ελπίδα πεθαίνει». Πολλοί στο Αφγανιστάν γιόρτασαν το τέλος είκοσι χρόνων μαχών με χαρά και αισιοδοξία. Ο ενθουσιασμός τους δεν κράτησε πολύ. 

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Φρενίτιδα προσλήψεων από το εξωτερικό για τη διάσωση των γηροκομείων». Οι φόβοι για έναν δύσκολο χειμώνα καθώς οι κενές θέσεις ξεπερνούν τις 160.000 στον κλάδο της φροντίδας ηλικιωμένων. Ο Guardian έχει τίτλο: «Τα μπόνους των επικεφαλής των εταιρειών ύδρευσης αυξήθηκαν κατά 20% εν μέσω μόλυνσης». Οι επιπλέον αμοιβές των αφεντικών των εταιρειών αυξήθηκαν το 2021, παρά την αποτυχία τους να πετύχουν τους στόχους για τη μείωση της μόλυνσης στο σύστημα αποχέτευσης. Στον Independent διαβάζουμε: «Οι σχολικές εξετάσεις δείχνουν την αύξηση του χάσματος Βορρά-Νότου». Η απόσταση των βαθμών ανάμεσα σε μαθητές από τις δύο άκρες της χώρας πυροδοτούν φόβους για την κοινωνική κινητικότητα. Τέλος, η Daily Telegraph: «Το lockdown θεωρείται ότι προκάλεσε περισσότερους θανάτους από τον κορονοϊό». Οι θάνατοι από τον ιό ξεπεράστηκαν από άλλους πλεονάζοντες θανάτους, ενώ οι ειδικοί της Υγείας τρομάζουν με τα στοιχεία.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Το Βερολίνο προσπαθεί να χαλαρώσει τις σχέσεις με το Ισραήλ». Ο πρόεδρος Σταϊνμάγερ είναι έτοιμος να μιλήσει με τους επιζώντες της επίθεσης στους Ολυμπιακούς του Μονάχου, το 1972. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Η κυβέρνηση μειώνει τον ΦΠΑ στο φυσικό αέριο». Ο φόρος θα μειωθεί από το 19% στο 7%. Σύμφωνα με τον καγκελάριο Σολτς, αυτό το βήμα αντισταθμίζει περισσότερο το πρόσθετο κόστος που προκαλείται από τη νέα εισφορά φυσικού αερίου. Ωστόσο, σχεδιάζεται περαιτέρω ανακούφιση. Τέλος, η Die Welt: «Η Τουρκία και ο ΟΗΕ θέλουν να εξερευνήσουν μια ειρηνευτική λύση». Η Ουκρανία προτρέπει τα ρωσικά στρατεύματα να αποσυρθούν από τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια.  

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Ρωσική παρέμβαση». Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, λέει στους ευρωπαίους να καταψηφίσουν στις εκλογές «τους ηλίθιους κυβερνήτες» τους. Ο Λέττα θεωρεί το γεγονός «μεγάλη παρέμβαση» ενώ υπογραμμίζει ότι «η Δεξιά παραμένει σιωπηλή». Στη La Stampa διαβάζουμε: «Η ρωσική παρέμβαση αποτελεί κίνδυνο για την Ιταλία». Ο Λουίτζι ντι Μάιο απαντά στον Μεντβέντεφ που καλεί τους ευρωπαίους να τιμωρήσουν τις ανόητες κυβερνήσεις τους. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Μόσχα, παρέμβαση στην ψηφοφορία». Στην επίθεση ο Μεντβέντεφ: «Τιμωρήστε την κυβέρνησή σας». Τέλος, η Corriere della Sera: «H Ρωσία ταράζει τις ιταλικές εκλογές». Ο Μεντβέντεφ απευθύνεται στους ευρωπαίους και τους προτρέπει να τιμωρήσουν στις κάλπες τις κυβερνήσεις τους.

Ετικέτες