Διεθνής Τύπος: Συναγερμός στη Βρετανία από τα κλειστά πρατήρια καυσίμων – Συνελήφθη ο Πουτζδεμόν στη Σαρδηνία

Διεθνής Τύπος: Συναγερμός στη Βρετανία από τα κλειστά πρατήρια καυσίμων – Συνελήφθη ο Πουτζδεμόν στη Σαρδηνία

Στη Βρετανία, η κυβέρνηση  προσπαθεί να καθησυχάσει τους πολίτες αφού μετά την κατάρρευση εταιρειών ενέργειας, τώρα διαπιστώνεται πρόβλημα στη μεταφορά καυσίμων. Η Daily Telegraph γράφει σχετικά: «Συναγερμός καθώς η ΒΡ ξεκίνησε τη διαλογή στο πετρέλαιο». Το φάντασμα της πανικόβλητης αγοράς πετρελαίου πλανιέται πάνω από τη χώρα ενώ μεγαλώνει ο φόβος για έναν «χειμώνα της δυστυχίας» καθώς περισσότερες εταιρείες ενέργειας καταρρέουν. Στους Times διαβάζουμε: «Μην πανικοβάλλεστε, λέει το πρωθυπουργικό γραφείο, μετά τις μειώσεις στη μεταφορά καυσίμων από την ΒΡ». Η πετρελαϊκή εταιρεία ξεκίνησε να δίδει πετρέλαιο με διαλογή ενώ η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να ζητήσει από στρατιώτες να οδηγήσουν τα βυτιοφόρα. Ο Guardian έχει τίτλο: «Προειδοποίηση για ελλείψεις καυσίμων εν μέσω κρίσης της εφοδιαστικής αλυσίδας». Η μεγάλη έλλειψη σε οδηγούς βαρέων οχημάτων αναγκάζει πολλά πρατήρια καυσίμων να κλείσουν. Τέλος, ο Independent: «Πρατήρια καυσίμων κλείνουν εν μέσω έλλειψης οδηγών μεταφοράς». Τα προβλήματα στη μεταφορά καυσίμων στα πρατήρια γίνονται γνωστά μετά την αποκάλυψη ότι η εταιρεία μεταφοράς καυσίμων Hoyer δυσκολεύεται να φέρει σε πέρας παραγγελίες σε μια σειρά από πελάτες.

Στην Ισπανία, η El Mundo γράφει: «Συνελήφθη ο Πουτζδεμόν στη Σαρδηνία με εντολή του Ανώτατου Δικαστηρίου». Η ιταλική αστυνομία συνέλαβε τον πρώην πρόεδρο της Καταλωνίας, Κάρλες Πουτζδεμόν,  το βράδυ της Πέμπτης στο αεροδρόμιο του Αλγκέρο με εντολή έρευνας και κράτησης, αφού θεωρείται ότι διαφεύγει της δικαιοσύνης από τον Οκτώβριο του 2017, μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας. Και η El País: «Η κινητοποίηση για το κλίμα συνταράσσει το τέλος της προεκλογικής εκστρατείας στη Γερμανία». Οι νέοι ζητούν περισσότερη βαρύτητα στη μάχη κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη σε εκατοντάδες πορείες, 48 ώρες πριν από την ψηφοφορία.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Ένα συμβουλευτικό σώμα του CDC προτείνει την ενισχυτική δόση για τους ηλικιωμένους και τις ευάλωτες ομάδες». Οι ειδικοί λένε ότι όσοι είναι άνω των 65 ετών και όσοι είναι από 50 μέχρι 64 ετών με υποκείμενα νοσήματα θα πρέπει να λάβουν την τρίτη δόση από το εμβόλιο της Pfizer. Η Washington Post έχει τίτλο: «Μέχρι την τελευταία στιγμή για την χρηματοδότηση των ΗΠΑ». Οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες ετοιμάζονται για αναστολή εργασιών (shutdown) σε περίπτωση που οι βουλευτές δεν έρθουν σε συμφωνία για τον προϋπολογισμό και το όριο χρέους. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Η Νορβηγία δείχνει το δρόμο για τις αυξήσεις των επιτοκίων καθώς Βρετανία και ΗΠΑ γέρνουν προς την αυστηρότητα». Η Νορβηγία είναι η πρώτη μεγάλη οικονομία που αυξάνει τα επιτόκια μετά την κρίση της πανδημίας, ενώ η κεντρική τράπεζα της Αγγλίας και η FED άφησαν να εννοηθεί ότι θα πράξουν το ίδιο στο μέλλον. Τέλος, οι New York Times: «Η Νέα Υόρκη δρα για να προστατεύσει τους διανομείς τροφίμων». Η πόλη έγινε η πρώτη στη χώρα που άκουσε τα αιτήματα των διανομέων και νομοθετεί για να έχουν τον κατώτατο μισθό.

Στη Γαλλία, η Le Monde γράφει: «Οι εξορύξεις στην Αρκτική βαθαίνουν την κλιματική κρίση». Παρά την ευάλωτη φύση της, η Αρκτική έχει γίνει πεδίο εκμετάλλευσης από τις πετρελαϊκές εταιρείες: υπάρχουν 599 οικόπεδα πετρελαίου και αερίου, είτε σε παραγωγή είτε απλώς έχουν ανακαλυφθεί. Η ΜΚΟ Reclaim Finance αποκαλύπτει πώς η περιοχή έγινε η «παιδική χαρά» των γιγάντων της ενέργειας, με τη βοήθεια του χρηματοοικονομικού τομέα. Στη Le Figaro διαβάζουμε: «Κορονοϊός: η πρόκληση ενός πλανητικού εμβολιασμού». Μιας και η μειονότητα του πλανήτη έχει ήδη εμβολιαστεί, μόνο το 2% των κατοίκων σε φτωχές χώρες είναι προστατευμένοι, και αυτό είναι που, μακροπρόθεσμα, μπορεί να υπονομεύσει την έξοδο από την κρίση. Η Libération κυκλοφορεί σήμερα με τίτλο: «Brexit: το αύριο που απογοητεύει». Έλλειψη σε εργατικά χέρια, ταραγμένες εφοδιαστικές αλυσίδες, έλλειψη σε προϊόντα, αποχώρηση των ευρωπαίων πολιτών… Με τη σταδιακή υποχώρηση της κρίσης του κορονοϊού, το Ηνωμένο Βασίλειο αρχίζει να νιώθει τις συνέπειες της αποχώρησης από την ΕΕ. Τέλος, η Humanité: «Οι άγνωστοι της μετά-Μέρκελ εποχής». Οι εκλογές της Κυριακής θα πρέπει να αποκρυσταλλώσουν τις αντιθέσεις μέσα στη χώρα. Το βάρος πέφτει στο φαβορί των δημοσκοπήσεων Όλαφ Σολτς του SPD.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Χρειάζεται μεγαλύτερος έλεγχος των υπηρεσιών ανταλλαγής μηνυμάτων». Η έκκληση αυτή γίνεται μετά τους πανηγυρισμούς στο Telegram για τη δολοφονία υπαλλήλου σε πρατήριο καυσίμων από αντιεμβολιαστή, επειδή ο υπάλληλος του ζήτησε να φορέσει μάσκα. Ο Λάσετ είπε ότι «το μίσος δε βγάζει πουθενά». Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Ποιος χρειάζεται την τρίτη δόση;». Τη στιγμή που οι ΗΠΑ προσφέρουν άλλον έναν εμβολιασμό σε όλες τις ηλικίες, η μόνιμη επιτροπή εμβολιασμού στην Γερμανία προτείνει να γίνεται μόνο στους περισσότερο ευάλωτους. Τέλος, η Die Welt: «Οι γερμανοί είναι χαρούμενοι για το τέλος της προεκλογικής εκστρατείας». Σύμφωνα με έρευνα, τα τρία τέταρτα έχουν ήδη αποφασίσει τι θα ψηφίσουν. Ενώ πολλοί ενοχλούνται ολοένα και περισσότερο, τα κόμματα διαφημίζουν ακόμα τα προγράμματά τους, προσπαθώντας να βάλουν τις τελευταίες πινελιές.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Μια συμφωνία για την αναγέννηση». Ο Ντράγκι ρίχνει την πρόταση στο σύνδεσμο βιομηχανίας: «Πρέπει να είμαστε ενωμένοι, οι επιχειρήσεις πρέπει να κάνουν περισσότερα για την ανάκαμψη». Στη La Stampa διαβάζουμε: «Ο Ντράγκι λανσάρει την συμφωνία για την Ιταλία». Ο πρωθυπουργός έκανε κάλεσμα ενότητας στο σύνδεσμο βιομηχάνων. Παράλληλα, η κυβέρνηση θα διαθέσει τρία δις ευρώ για την καταπολέμηση των αυξήσεων σε ρεύμα και φυσικό αέριο. Η Il Messaggero έχει τίτλο: «Ντράγκι για την συμφωνία ανάπτυξης: ‘δε θα αυξήσουμε τους φόρους’». Ο σύνδεσμο βιομηχάνων επευφημεί τον πρωθυπουργό αλλά επιτίθεται στην ΕΕ για το πράσινο πάσο. Παράλληλα, ο Ντράγκι προειδοποιεί τους υπουργούς ότι το σχέδιο ανάκαμψης προχωρά πολύ αργά. Και τέλος, η Corriere de la Sera: «Ντράγκι: δεν θα αυξήσουμε τους φόρους». Ο Ντράγκι έστειλε το μήνυμα προς τους υπουργούς του να επιταχύνουν τις μεταρρυθμίσεις. Παράλληλα, η κυβέρνηση θα διαθέσει τρία δις. ευρώ για τους αυξημένους λογαριασμούς.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter