Διεθνής Τύπος: Συμφωνία για την προστασία των ωκεανών στον ΟΗΕ – Το Πεκίνο θέτει μετριοπαθείς στόχους ανάπτυξης

Διεθνής Τύπος: Συμφωνία για την προστασία των ωκεανών στον ΟΗΕ – Το Πεκίνο θέτει μετριοπαθείς στόχους ανάπτυξης

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «”Ιστορική επιτυχία” για την προστασία των ωκεανών του κόσμου». Τα Ηνωμένα Έθνη συμφωνούν για την προστασία των ωκεανών, ενώ είναι αβέβαιη η ένταξη της Κίνας και της Ρωσίας. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Τα ηλεκτρονικά αρχεία ασθενών έρχονται το 2024». Ο ομοσπονδιακός υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ θέλει να προωθήσει την ψηφιοποίηση στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και επίσης να κάνει τα δεδομένα προσβάσιμα για έρευνα. Τέλος, η Die Welt: «Η κυβέρνηση ξεκινά την αποστολή “Get Together”». Το υπουργικό συμβούλιο συνεδριάζει για υποχώρηση στο Μεσεβούργο. Απαιτείται επειγόντως συμφωνία για αμφισβητούμενα ζητήματα, εκτιμά η εφημερίδα.                                                               

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφουν: «Το Πεκίνο θέτει μετριοπαθείς στόχους ανάπτυξης». Η κυβέρνηση στοχεύει σε ανάπτυξη του ΑΕΠ κατά 5% αυτή τη χρονιά, εν μέσω εμπορικών και στεγαστικών δυσκολιών. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Σχεδόν περικυκλωμένοι, τα ουκρανικά στρατεύματα προσπαθούν να αντιδράσουν». Η μάχη του Μπάχμουτ είναι ένα τεστ για το ποιος στρατός μπορεί να “σπάσει” τον άλλον. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Η επέκταση 5% του Πεκίνου σηματοδοτεί το τέλος της εκπληκτικής ανάπτυξης». Ο στόχος είναι ο χαμηλότερος εδώ και τρεις δεκαετίες, ενώ ο πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ αφήνει το πόστο του, και ο Σι Τζινπίνγκ ετοιμάζει πιστούς του να πάρουν σημαντικά πόστα. Τέλος η Washington Post: «Η Ουκρανία κρατάει ακόμα στη μάχη για το Μπάχμουτ». Ο Ζελένσκι παραδέχεται τη δυσκολία να υπερασπιστεί τα ανατολικά, όπου οι επιλογές λιγοστεύουν.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Μετανάστες σε μικρές βάρκες θα αποκλειστούν από τη Βρετανία». Δεκάδες χιλιάδες μετανάστες αντιμέτωποι με κράτηση στο σχέδιο που ετοιμάζει η κυβέρνηση, αξίας £3 δισ. Ο Guardian έχει τίτλο: «Ο Σούνακ προειδοποιείται ότι η απαγόρευση των μικρών βαρκών είναι αδύνατη». Ο πρωθυπουργός έρχεται αντιμέτωπος με την κριτική στο σχέδιό του να φυλακίζει ανθρώπους που ξεφεύγουν από πολέμους και διώξεις. Στον Independent διαβάζουμε: «Ο Σούνακ υπόσχεται να σταματήσει τις μικρές βάρκες, ενώ οι Τόρις φοβούνται ότι είναι καταδικασμένος να αποτύχει». Σύμφωνα με στελέχη του Συντηρητικού κόμματος, η υπόσχεση του πρωθυπουργού να σταματήσει τις ροές μεταναστών πριν από τις επόμενες εκλογές θα γυρίσει μπούμερανγκ. Τέλος, η Daily Telegraph: «O Χάνκοκ απέρριψε σχέδιο να σταματήσει την απομόνωση». Ο πρώην υπουργός Υγείας είπε ότι η αντικατάσταση της 14ήμερης καραντίνας με πέντε μέρες τεστ θα υπονοούσε ότι ‘κάτι κάνουμε λάθος’.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Χρειαζόμαστε μετανάστες ». Από τη βιομηχανία στη γεωργία, η πρόταση των επιχειρηματιών: θέλουμε περισσότερους ξένους. Επίσης, η κυβέρνηση προετοιμάζει την είσοδο 100.000 ανθρώπων από το εξωτερικό: επιχειρήσεις και οικογένειες ζητούν τους διπλάσιους. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Νέα πίεση για μετανάστες. Η Μελόνι πιέζει τον Πιαντεντόζι». Το υπουργείο Εσωτερικών θέλει πίσω τα παλιά διατάγματα ασφαλείας. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Λαθρέμποροι, κυβερνητική πίεση. Σχέδιο για νόμιμους μετανάστες». Το κυβερνητικό συμβούλιο θέτει νέους κανόνες κατά των διακινητών: σκληρότερες κυρώσεις μελετώνται. Οι Ιταλοί πιέζουν για ένα ευρωπαϊκό διάταγμα ροής με μπόνους για “ενάρετες χώρες”. Τέλος, η Corriere della Sera: «Έτσι αλλάζει το εισόδημα ». Επίδομα ιθαγένειας: 500 ευρώ για όσους βρίσκονται σε κατάσταση φτώχειας, 375 για όσους μπορούν να απασχοληθούν. 

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Αποκλειστική δημοσκόπηση: 65% υπέρ της απεργίας». Περιμένοντας την επόμενη μέρα μεγάλης κινητοποίησης ενάντια στη μεταρρύθμιση των συντάξεων, η εφημερίδα δημοσιεύει έρευνα που δείχνει ότι η πλειονότητα του κόσμου υποστηρίζει τις απεργίες. Στη Libération διαβάζουμε: «Η Γαλλία βροντοφωνάζει και ο Μακρόν κοιτάζει αλλού». Μακριά από τη δυναμική κινητοποίηση με την οποία η χώρα ζητά να ζήσει ο γάλλος πρόεδρος σκέφτεται ήδη το μέλλον. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Ενέργεια: Παρίσι και Βερολίνο συγκρούονται για την πυρηνική ενέργεια». Μετά την απόφασή της να αποσύρει τους πυρηνικούς σταθμούς έπειτα το ατύχημα στη Φουκουσίμα το 2011, η Γερμανία κοντράρει τη Γαλλία στο θέμα της πυρηνικής ενέργειας. Τέλος, η Le Figaro: «ZFE: οι εκλεγμένοι απέναντι στην οργή των αυτοκινητιστών». Αυτές οι ζώνες χαμηλών εκπομπών, στις οποίες τα παλιά αυτοκίνητα που μολύνουν θα αποκλείονται όλο και περισσότερο, προκαλούν την αγανάκτηση των οδηγών. Κινητοποιήσεις γι’ αυτό το θέμα ξεπηδούν σε όλη τη χώρα.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η Ισπανία απαιτεί από τις ΗΠΑ να αφαιρέσουν τα τοξικά εδάφη του Παλομάρες». Η κυβέρνηση επανενεργοποιεί τον φάκελο για τον καθαρισμό της περιοχής που επλήγη από το πυρηνικό ατύχημα του 1966 ενώ απαλλοτριώνει τα 44 οικόπεδα με πλουτώνιο. Και η El Mundo: «Ο Φεϊχό απομακρύνεται από τον Σάντσεθ και αντισταθμίζει την άνοδο του Vox». Το Λαϊκό κόμμα, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύει η εφημερίδα, έχει 138 έδρες, 41 περισσότερες από το Σοσιαλιστικό κόμμα, ενώ το Vox πέφτει κατά έξι έδρες. Το 23% των σοσιαλιστών ψηφοφόρων πιστεύει ότι ο λαϊκός ηγέτης θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Κυβέρνησης. 

Documento Newsletter