Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Βραζιλιάνοι αξιωματούχοι αντιμέτωποι με σύλληψη για παραλείψεις». Το Ανώτατο Δικαστήριο διέταξε τη σύλληψη του υπεύθυνου δημόσιας ασφάλειας της πρωτεύουσας και του διοικητή της στρατιωτικής αστυνομίας που επέβλεπαν την εισβολή της περασμένης Κυριακής. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Οι πλημμύρες σαρώνουν καθώς η κουρασμένη Καλιφόρνια έρχεται αντιμέτωπη με περισσότερη βροχή». Τουλάχιστον 17 θάνατοι, και εκατοντάδες σχολεία είναι κλειστά. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Η Goldman Sachs κάνει τις μεγαλύτερες περικοπές από τον καιρό της οικονομικής κρίσης». Κομμένα τα ιδιωτικά τζετ και η τεχνική μονάδα, με το “τσεκούρι” να αγγίζει 3.000 θέσεις εργασίας. Τέλος η Washington Post: «Ουκρανοί στρατιώτες θα εκπαιδευτούν στις ΗΠΑ». Η εσπευσμένη εκπαίδευση στα συστήματα Patriot ανταποκρίνεται στην ανάγκη απάντησης στις ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις, αναφέρει η εφημερίδα.
Δείτε επίσης: Βραζιλία: Τρίτη και… θαυματουργή;
Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «1.000 επιπλέον θάνατοι κάθε εβδομάδα καθώς το NHS γονατίζει». Αν εξαιρέσει κανείς την πανδημία, οι αριθμοί είναι οι χειρότεροι από το 1951. Ο Guardian έχει τίτλο: «Οργισμένα σωματεία σχεδιάζουν μέρα κινητοποίησης σχετικά με το νομοσχέδιο ενάντια στις απεργίες». Η σύγκρουση της κυβέρνησης με τα σωματεία των δημόσιων υπαλλήλων έχει κλιμακωθεί μετά την πρόθεση της πρώτης να περάσει νόμο που κάνει δύσκολες έως αδύνατες τις απεργίες. Στον Independent διαβάζουμε: «50.000». Η εφημερίδα αναφέρει ότι αυτός είναι ο αριθμός-ρεκόρ ασθενών που αναγκάζεται να περιμένει 12 ώρες στα επείγοντα κάθε εβδομάδα. Παράλληλα, 15.000 εργαζόμενοι στα ασθενοφόρα αναμένεται να κατέβουν σε απεργία σήμερα, Τετάρτη 11 Ιανουαρίου. Τέλος, η Daily Telegraph: «Η διάσωση του πλανήτη δεν είναι η δουλειά μας, λέει ο επικεφαλής της Fed». Ο Τζερόμ Πάουελ, διοικητής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας, επιμένει ότι η ανεξαρτησία της είναι μεγαλύτερη προτεραιότητα από τους κοινωνικούς συσχετισμούς.
Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Τα συνδικάτα καλούν σε διαδηλώσεις ενάντια στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος του Μακρόν». Οι γάλλοι εργαζόμενοι θα πρέπει να δουλεύουν δύο χρόνια περισσότερο. Οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας εκτιμά ότι υπάρχει στην κοινωνία εκρηκτική δύναμη. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «ΝΑΤΟ και ΕΕ πλησιάζουν πιο κοντά». Η πρόεδρος της Επιτροπής φον ντερ Λάιεν υποστηρίζει την παράδοση αρμάτων μάχης. Η υπουργός Εξωτερικών Μπέρμποκ ταξιδεύει στην ανατολική Ουκρανία για πρώτη φορά από την έναρξη του πολέμου. Τέλος, η Die Welt: «Η Γερμανία δεν είναι ελκυστική για ξένους ειδικευμένους εργάτες». Η Έκθεση Μετανάστευσης 2021 αποκαλύπτει: Η μετανάστευση εργατικού δυναμικού παραμένει σε χαμηλό επίπεδο.
Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Αυξήσεις στα καύσιμα: Η Μελόνι δεν κόβει τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης». Η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει και επιλέγει μια επιχείρηση διαφάνειας: οι βενζινοπώλες θα πρέπει να εμφανίζουν την “εθνική μέση τιμή”. Θα επιβληθεί ένα πλαφόν μόνο στα πρατήρια των εθνικών οδών. Στη La Stampa διαβάζουμε: «’Μόνοι στην καταιγίδα’». Τα φορτωμένα με μετανάστες πλοία, που επλήγησαν από κύματα έξι μέτρων, αναγκάστηκαν να φτάσουν σε πιο μακρινά λιμάνια Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Βενζίνη, η πίεση κατά της απάτης». H κυβέρνηση παρεμβαίνει: εμφανίζονται μέσες τιμές και ανώτατο όριο στον αυτοκινητόδρομο. Τρεις μήνες στόπερ οι έξυπνοι.
Τέλος, η Corriere della Sera: «Βενζίνη, μέτρα για τις αυξήσεις». Οι πρατηριούχοι πρέπει να φέρουν το μέσο κόστος κοντά στην τιμή πώλησης.
Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Το μεγάλο άλμα προς τα πίσω». Η κυβέρνηση έχει καταθέσει το σχέδιο μεταρρύθμισης των συντάξεων, του οποίου ακρογωνιαίος λίθος είναι η αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης. Τα συνδικάτα καλούν σε απεργία στις 19 Ιανουαρίου. Στη Libération διαβάζουμε: «Σύνταξη στα 64 έτη: Η Μπορν ανοίγει την εποχή του πολέμου». Αύξηση ορίου ηλικίας, μεγάλες σε διάρκεια καριέρες, ποινές, ειδικά καθεστώτα… Η πρωθυπουργός έκανε σαφές το πρόγραμμά της για τις συντάξεις. Τα συνδικάτα απαντούν με κινητοποιήσεις την 19η Ιανουαρίου. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Συντάξεις: αποτυχία διαλόγου ανάμεσα στον Μακρόν και τον Μπερζέ». Η Γαλλική Δημοκρατική Συνομοσπονδία Εργασίας και ο επικεφαλής της, Λοράν Μπερζέ, αντιτίθεται στην αύξηση της συνταξιοδοτικής ηλικίας, αντίθεση που τέθηκε υπόψη του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Η Δεξιά, που είδε τις απαιτήσεις της να εισακούονται, κερδίζει στις διαπραγματεύσεις. Τέλος, η Le Figaro: «Προέλευση του κορονοϊού: τρία χρόνια μετά, το μυστήριο παραμένει». Ζωική προέλευση ή απόδραση από εργαστήριο; Η συστηματική εμπόδιση της Κίνας περιπλέκει την δουλειά των ερευνητών για να καταλάβουν την προέλευση του κορονοϊού.
Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Οι ηγέτες της διαδικασίας θα χάσουν τη χάρη με τη νέα ποινική μεταρρύθμιση». Η υπεράσπιση των Καταλανών πολιτικών που διοργάνωσαν το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία το 2017, αναζητούν τρόπο να ανατρέψουν τις καταδικαστικές αποφάσεις για στάση και υπεξαίρεση. Και η El Mundo: «O Λούλα ντα Σίλβα υποπτεύεται ότι οι μυστικές υπηρεσίες και ο στρατός οργάνωσαν την εισβολή». Ο βραζιλιάνος πρόεδρος δεν έχει εμπιστοσύνη σε κανένα, αναφέρει η εφημερίδα.