Διεθνής Τύπος: Συγκλονίζει τη Γαλλία ο θάνατος 17χρονου από σφαίρα αστυνομικού – Ερωτηματικά για Πριγκόζιν και Wagner

Διεθνής Τύπος: Συγκλονίζει τη Γαλλία ο θάνατος 17χρονου από σφαίρα αστυνομικού – Ερωτηματικά για Πριγκόζιν και Wagner

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Αστυνομική βία: θάνατος πάρα πολλών». Ο θάνατος του Ναέλ, 17 χρονών, μαρτυρά τις βίαιες πρακτικές της αστυνομίας. Μετά την αγανάκτηση, πολλές φωνές καλούν για αλλαγή του κώδικα εσωτερικής ασφαλείας. Στη Libération διαβάζουμε: «Αστυνομία: Παρασυρόμενη». Υπερβολές ασφαλείας, συντομευμένη εκπαίδευση, ευκολότερη χρήση όπλων. Ο θάνατος του Ναέλ, που σκοτώθηκε στη Ναντέρ την Τρίτη από κοντά, υπογραμμίζει τις βαθιές αποτυχίες ενός άθικτου ιδρύματος. «Μέχρι πότε;», αναρωτιέται η εφημερίδα. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Λευκορωσία, χώρα εξορίας της Βάγκνερ και προσάρτημα της Ρωσίας». Μετά την άφιξη του Πριγκόζιν στη χώρα, παραμένουν πολλές γκρίζες ζώνες: πόσοι μισθοφόροι θα τον ακολουθήσουν; ποιος θα τους ελέγξει και χρηματοδοτήσει; Η εφημερίδα εκτιμά ότι η υπόθεση να επιχειρεί η Βάγκνερ από το έδαφος της Λευκορωσίας δεν είναι εκτός πραγματικότητας. Τέλος, η Le Figaro: «Μετά τη Ναντέρ, η κυβέρνηση αναζητά τρόπο να αποφύγει την επέκταση». Ο θάνατος του νεαρού Ναέλ, που σκοτώθηκε από αστυνομικό, έχει εξαπολύσει ένα κύμα βιαιοτήτων στις πόλεις που οι δυνάμεις καταστολής προσπαθούν να συγκρατήσουν, αναφέρει η εφημερίδα.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Ο αρχηγός της ανταρσίας στόχευε να συλλάβει τους επικεφαλής στρατιωτικούς». Ο Πριγκόζιν ήθελε να πιάσει τους Σοϊγκού-Γκερασίμοφ, αλλά οι μυστικές υπηρεσίες έμαθαν για το σχέδιο, αναγκάζοντάς τον να επισπεύσει την ανταρσία και να αποτύχει, εκτιμούν οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Ο Πούτιν δείχνει ότι θέλει να τιμωρήσει τους συμμάχους του αντάρτη». Τα συμβόλαια του Πριγκόζιν τίθενται κάτω από το μικροσκόπιο. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Πόλεμος στην Ουκρανία: Το Κίεβο βάζει όλες τις ελπίδες του στην επόμενη επίθεση». Οι πρόσφατες ρωσικές επιθέσεις πλήττουν την άμυνα της Ουκρανίας ενώ τα μέτρια κέρδη στο πεδίο της μάχης είναι ένα προοίμιο για μια μεγαλύτερη αντεπίθεση, σχολιάζουν ουκρανοί αξιωματούχοι. Τέλος η Washington Post: «Η ανταρσία κλονίζει τη θέση του Πούτιν». Η έλλειψη στιβαρής απάντησης χλωμιάζει την εικόνα του ισχυρού άνδρα που κρατά σφιχτά την εξουσία στα χέρια του.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Πολλοί Γερμανοί αισθάνονται πολιτικά ανίσχυροι». «Κανένας έλεγχος σε ό,τι συμβαίνει γύρω σου», δείχνει η έρευνα. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Φεύγουν από την εκκλησία περισσότερο από ποτέ». Μισό εκατομμύριο Καθολικοί έχουν εγκαταλείψει το ίδρυμα. Αυτό ενισχύει την τάση των τελευταίων ετών. Ένας λόγος είναι ο χειρισμός υποθέσεων κακοποίησης. Τέλος, η Die Welt: «Μπροστά σε τζαμί: Η Σουηδία επιτρέπει την καύση του Κορανίου». Ο διοργανωτής από το Ιράκ βλέπει το Ισλάμ ως απειλή για τη δημοκρατία.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Αυξάνονται οι φόβοι για πέντε εταιρείες ύδρευσης σχετικά με τα φουσκωμένα χρέη». Η οικονομική ευρωστία ακόμη τεσσάρων εταιρειών προκαλεί πονοκέφαλο στην κυβέρνηση. Ο Guardian έχει τίτλο: «Κρίσιμες συνομιλίες καθώς η Thames Water έρχεται αντιμέτωπη με έλλειμμα £10 δισ». Η κυβέρνηση δεν έχει πραγματική αντίληψη του κόστους σε περίπτωση που καταρρεύσει η εταιρεία ύδρευσης. Στον Independent διαβάζουμε: «Ο κακοποιητής Τόρι αναγκάστηκε να εγκαταλείψει την κούρσα της δημαρχίας του Λονδίνου». Ο Σούνακ προκαλεί αντιδράσεις καλώντας τις γυναίκες να βγαίνουν και να μιλάνε αν δέχονται κακοποίηση, ενώ υποψήφιος του κόμματός του είχε πιάσει το στήθος τηλεοπτικού στελέχους. Τέλος, η Daily Telegraph: «Η κυβέρνηση ετοιμάζεται να αναλάβει τις εταιρείες ύδρευσης». Με τους προμηθευτές της πρωτεύουσας να είναι στο χείλος της κατάρρευσης, η κυβέρνηση φοβούνται ότι περισσότερες εταιρείες του κλάδου μπορεί να ακολουθήσουν.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Εμπρηστική ατμόσφαρα στη Βουλή: Η Μελόνι ‘δικάζει’ την ΕΕ». Η πρωθυπουργός αντιτίθεται στην αύξηση των επιτοκίων: «Η θεραπεία της ΕΚΤ είναι χειρότερη από τον πληθωρισμό, τα δικά μας συμφέροντα είναι άλλα». Στη La Stampa διαβάζουμε: «ΕΜΣ και επιτόκια, η Μελόνι κατηγορεί την ΕΚΤ, που είναι εκνευρισμένη με την Ιταλία». Η πρωθυπουργός λέει ότι η Λαγκάρντ οδηγεί τη χώρα στην ύφεση. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Ο πληθωρισμός επιβραδύνει την πορεία». Η Μελόνι εκτιμά ότι τα επιτόκια είναι αρκετά ψηλά, εκτιμώντας ότι η «θεραπεία της ΕΚΤ είναι πιο δηλητηριώδης από την αρρώστια». Τέλος, η Corriere della Sera: «Η Μελόνι επιτίθεται στον ΕΜΣ και την ΕΚΤ». Η πρωθυπουργός εκτιμά ότι τα μέτρα δεν είναι προς το εθνικό συμφέρον, επικρίνοντας την αύξηση των επιτοκίων.

 Στην Ισπανία, η La Vanguardia γράφει: «Το Λαϊκό κόμμα των Βαλεαρίδων υποχωρεί στο Vox στη γλώσσα και στην ισότητα για να κυβερνήσει μόνος του». Το σύμφωνο καταργεί τον τρανς νόμο και τα καταλανικά ως απαίτηση στα δημόσια αξιώματα, κάνει λόγο για «οικογενειακή βία» και επιτρέπει στα παιδιά να πάνε στις ταυρομαχίες. Και η El Mundo: «Ο Σάντεθ ταράζει το Pride για να προσπαθήσει να ανακόψει την πορεία του Λαϊκού κόμματος». Καλεί σε κινητοποίηση κατά του «Φεϊχό και του Αμπασκάλ» στη διαδήλωση του Σαββάτου και στέλνει 5 υπουργούς που πρόσκεινται στο Σοσιαλιστικό κόμμα .

Documento Newsletter