Διεθνής Τύπος: Σχέδιο Τόριδων για πρόταση δυσπιστίας στον Τζόνσον – Υπό αίρεση ο Nord Stream 2 από το Βερολίνο

Στη Βρετανία, οι Συντηρητικοί βουλευτές σχεδιάζουν να στείλουν επιστολές μομφής κατά του Τζόνσον. Οι Times γράφουν σχετικά: «Οι Τόριδες του Κόκκινου Τείχους συνεργάζονται για να ρίξουν τον Τζόνσον». Περισσότεροι από 20 βουλευτές που εκλέχθηκαν πρώτη φορά το 2019 συγκεντρώθηκαν για να στείλουν επιστολές μομφής εναντίον του πρωθυπουργού. Αν συνολικά οι επιστολές φτάσουν τις 54, θα ενεργοποιηθεί ο κομματικός μηχανισμός απομάκρυνσης του Τζονσον από την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος. Στην Daily Telegraph διαβάζουμε: «Το σχέδιο Β θα εγκαταλειφθεί καθώς ο πρωθυπουργός αντιμετωπίζει συνωμοσία από αντάρτες βουλευτές». Βουλευτές του Συντηρητικού κόμματος συναντήθηκαν για να συζητήσουν το ενδεχόμενο αποστολής επιστολών μομφής. Παράλληλα, ο Μπόρις Τζόνσον υπερασπίζεται τον εαυτό του λέγοντας ότι κανείς δεν του είπε ότι τα πάρτι στην Ντάουνινγκ Στριτ είναι ενάντια στους κανόνες. Ο Guardian έχει τίτλο: «Η κατακραυγή για την εξώθηση του Τζόνσον σε παραίτηση μεγαλώνει καθώς Τόριδες βουλευτές συνεργάζονται για ψήφο δυσπιστίας». Η καταστροφική τηλεοπτική συνέντευξη του Τζόνσον στο Sky News επιδεινώνει την εις βάρος του κατάσταση. Τέλος, ο Independent, γράφει με σκωπτική διάθεση για τις επισημάνσεις του Τζόνσον: «Κανείς δεν με ειδοποίησε ότι το πάρτι ήταν ενάντια στους κανόνες, λέει ο άνθρωπος που έφτιαξε τους κανόνες».

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Μπέρμποκ και Λαβρόφ επικρίνει ο ένας την άλλη για τις διαφορές». Παράλληλα, ο Όλαφ Σολτς λέει ότι αν επιτεθεί η Ρωσία στην Ουκρανία, ο Nord Stream 2 θα πρέπει να γίνει θέμα συζήτησης. Στην Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Το Βερολίνο αμφισβητεί το Nord Stream 2». Μετά την Ανναλένα Μπέρμποκ, κι ο καγκελάριος Σολτς απειλεί την Ρωσία με την παραμέριση του έργου σε περίπτωση εισβολής στην Ουκρανία. Η Μόσχα και η Ουάσινγκτον συμφωνούν σε νέες διαπραγματεύσεις. Τέλος, η Die Welt: «Η Μπέρμποκ διαπραγματεύτηκε με το Λαβρόφ για δύο ώρες». Η επίσκεψη της γερμανίδας υπουργού Εξωτερικών στην Μόσχα δείχνει ότι το Βερολίνο έχει γίνει και πάλι ο πιο προνομιακός εταίρος για διάλογο με το Κρεμλίνο.

Στη Γαλλία, η Le Monde γράφει: «Πώς η Κίνα κυνηγά τους εξόριστους σε όλο τον κόσμο». Πιέσεις, απειλές, ακόμα και απαγωγές επιστρατεύει το Πεκίνο για να σωπάσει τους αντιφρονούντες του καθεστώτος. Παρακολουθεί τους κινέζους του εξωτερικού ώστε αν χρειαστεί να τους επαναπατρίσει με τη βία. Σουηδική ΜΚΟ εκτιμά ότι περίπου 10.000 άνθρωποι από 120 χώρες έχουν επαναπατριστεί παρά τη θέλησή τους από το 2014. Στη Le Figaro διαβάζουμε: «Κορονοϊός: η αρχή του τέλους;». Ο αριθμός των μολύνσεων αγγίζουν την κορυφή στην Γαλλία ενώ οι εισαγωγές στις ΜΕΘ έχουν αρχίσει να μειώνονται. Δύο ενδείξεις που υπογραμμίζουν ότι το κύμα της Όμικρον θα είναι πιο ελαφρύ, εκτιμά η εφημερίδα. Η Libération κυκλοφορεί με τίτλο: «Μπλανκέ: Ζαν Μισέλ Μπουλέ». Η εφημερίδα κάνει ένα λογοπαίγνιο με το επώνυμο του υπουργού Παιδείας, αντικαθιστώντας το «Μπλανκέ» (Blanquer) με το «Μπουλέ» (Boulet), που μπορεί να έχει πολλές ερμηνείες, στην περίπτωση αυτή όμως ταιριάζει η ερμηνεία της πέτρας στο λαιμό που έχει κάποιος που είναι σε πολύ δυσάρεστη θέση. Και αυτό γιατί ο Ζαν Μισέλ Μπλανκέ δέχεται σφοδρή κριτική, τόσο για το τελευταίο υγειονομικό πρωτόκολλο στα σχολεία όσο και για τις διακοπές που έκανε στην Ίμπιζα. Τέλος, η Humanité: «Πρώτες στην αγγαρεία, τελευταίες στα δελτία ειδήσεων». Σύμφωνα με μια μεγάλη έρευνα, η υποεκπροσώπηση των γυναικών στα Μέσα έχει επιδεινωθεί μέσα στην κρίση της πανδημίας.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Πέντε αυτόνομες κοινότητες κάνουν σχέδια ενάντια στις αυτοκτονίες στα σχολεία». Τα πρωτόκολλα  σε Μαδρίτη, Αραγόν, Βαλένθια, Καστίλη και Λεόν, και στις Βαλεαρίδες νήσους ψάχνουν αν βρουν καταστάσεις κακοποίησης και απομόνωσης. Και η El Mundo: «Βάλτε τις κάλπες στο Καμπ Νου». Σύμφωνα με έρευνα της εφημερίδας για το ρόλο της ποδοσφαιρικής ομάδας Μπαρτσελόνα στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας, αποκαλύπτεται ότι οι επικεφαλής της διαδικασίας ήθελαν να στήσουν τις κάλπες στο γήπεδο Καμπ Νου, την έδρα της Μπαρτσελόνα.

Στην Ιταλία, ο Μπέπε Γκρίλο αντιμετωπίζει κατηγορίες διαπλοκής, ενώ ο Μπερλουσκόνι φαίνεται να χάνει τη δυναμική του για την διεκδίκηση της προεδρίας. Η La Repubblica γράφει σχετικά: «Γκρίλο ο λομπίστας». Ο ιδρυτής του Κινήματος Πέντε Αστέρων κατηγορείται ότι παρενέβη για χάρη μιας εταιρείας με χρηματικό αντάλλαγμα. Ο Τζουζέπε Κόντε, επικεφαλής του Κινήματος, εκφράζει την αλληλεγγύη του στον πρώην κωμικό. Η Corriere de la Sera έχει τίτλο: «Εξετάζεται ο Γκρίλο, σοκ στο Κ5Α». Ο Μπέπε Γκρίλο ερευνάται από τις αρχές του Μιλάνου για παράνομη επιρροή σε κρατικά συμβόλαια της εταιρείας Moby, που κατηγορείται ότι θα κατέβαλλε στον Γκρίλο 120 χιλιάδες ευρώ για δύο χρόνια. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Κιρινάλε, ξανά στον Ντράγκι». Μετά την διαφαινόμενη αποχώρηση του Μπερλουσκόνι από την κούρσα, ο Μάριο Ντράγκι είναι ο επικρατέστερος για τη θέση του προέδρου της Δημοκρατίας. Την Τρίτη, ο Ντράγκι συναντήθηκε με τον τωρινό πρόεδρο Σέρτζιο Ματαρέλα και τον πρόεδρο της Βουλής Ρομπέρτο Φίκο. Τέλος, η Il Messaggero: «Πίεση για ανασχηματισμό μετά την ψήφο για την προεδρία». Ο Μπερλουσκόνι βαίνει προς την απόσυρση από την κούρσα. Σε περίπτωση εκλογής του Ντράγκι αναμένεται να παιχτεί το χαρτί του υπουργού Τεχνολογικής Καινοτομίας και Ψηφιακής Μετάβασης Βιτόριο Κολάο για την πρωθυπουργία.

Στις ΗΠΑ, η Washington Post γράφει: «Η εισβολή στην Ουκρανία θεωρείται επικείμενη». ΗΠΑ και Ρωσία θα συναντηθούν για να τελειώσει η ένταση. Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν θα συνεδριάσει με συμμάχους για πιθανή απάντηση στην εισβολή. Οι Financial Times έχουν τίτλο: «Η Microsoft αγοράζει την κατασκευάστρια ηλεκτρονικών παιχνιδιών Activision Blizzard για $75 δις». Η μετοχή της εταιρείας που έφτιαξε δημοφιλείς τίτλους όπως το Call of duty και το World of Warcraft ανέβηκε με την είδηση της συμφωνίας, που είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία της Microsoft. Τέλος, οι New York Times: «Η πολιτεία της Νέας Υόρκης που  κολυμπάει στο χρήμα, σχεδιάζει να το ξοδέψει». Η κρατική βοήθεια που έφτασε στα ταμεία της πολιτείας έφτασε τα 216 δις δολάρια και αναμένεται να ξοδευτεί για την ενίσχυση της πολιτείας.

 

Ετικέτες