Διεθνής Τύπος: Σχέδιο έκτακτης ανάγκης ενεργοποιεί η Γερμανία για το αέριο – Σημάδια υποχώρησης Πούτιν για την πληρωμή σε ρούβλια

Διεθνής Τύπος: Σχέδιο έκτακτης ανάγκης ενεργοποιεί η Γερμανία για το αέριο – Σημάδια υποχώρησης Πούτιν για την πληρωμή σε ρούβλια

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Προς το παρόν, ο Πούτιν ενδίδει στη διαμάχη για τις προμήθειες φυσικού αερίου». Η Ευρώπη δεν χρειάζεται αρχικά να πληρώσει σε ρούβλια, ενώ το Βερολίνο ενεργοποιεί το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Ο Χάμπεκ ζητά εξοικονόμηση ενέργειας». Επειδή η Ρωσία θέλει ρούβλια για τις προμήθειες φυσικού αερίου, η ομάδα διαχείρισης κρίσεων συνέρχεται στη Γερμανία. Το υπουργείο Οικονομικών κηρύσσει κατάσταση έγκαιρης προειδοποίησης για ενδεχόμενες διακοπές στην προμήθεια ενέργειας. Αλλά το αέριο εξακολουθεί να ρέει. Τέλος, η Die Welt: «Ο Λάμπρεχτ καθυστέρησε τις παραδόσεις όπλων στην Ουκρανία». Το Υπουργείο Άμυνας δήλωσε ότι τα οπλοστάσια της Bundeswehr έχουν εξαντληθεί. Η οπλοβιομηχανία είχε προσφερθεί να τα γεμίσει – και επίσης να εξοπλίσει τα στρατεύματα του Κιέβου.

Στη Γαλλία, η Humanité έχει ένα μεγάλο ψαλίδι με γραμμένα πάνω του τα ονόματα του Εμανουέλ Μακρόν, της Μαρίν Λεπέν και της Βαλερί Πεκρές, που πάει να κόψει τον κύριο τίτλο, ο οποίος γράφει: «Το σχέδιό τους για τις δημόσιες υπηρεσίες». Ο γάλλος πρόεδρος και οι υποψήφιες της ακροδεξιάς και της δεξιάς αντίστοιχα είναι πολύ φειδωλοί για τα σχέδια τους σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις, τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και τις περικοπές δαπανών στο δημόσιο τομέα. Στη Libération διαβάζουμε: «Η Λεπέν είναι εκεί…». Κάνοντας μια καμπάνια αθόρυβη και χωρίς πολλή ορμή, η υποψήφια της ακροδεξιάς ευνοήθηκε από τις δηλητηριώδεις επιθέσεις του Ερίκ Ζεμούρ και φαίνεται πιο επικίνδυνη από ποτέ, εκτιμά η εφημερίδα. Η Le Mondeέχει κύριο τίτλο: «Ουκρανία: δειλές ελπίδες στο διπλωματικό μέτωπο». Η Ουκρανία αντιστέκεται στο πεδίο της μάχης απέναντι στα ρωσικά στρατεύματα κι έχει ανακτήσει έδαφος. Στις διαπραγματεύσεις στην Κωνσταντινούπολη, το Κίεβο πρότεινε ένα καθεστώς ουδετερότητας αν του παραχωρηθούν εγγυήσεις ασφαλείας. Τέλος, η Le Figaro: «Η Ρωσία βυθίζεται μέσα στην απομόνωση και τις κυρώσεις». Ο αντίκτυπος της τιμωρίας από τη Δύση για την εισβολή στην Ουκρανία αρχίζει και γίνεται αισθητός στο ρωσικό λαό.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Ο πληθωρισμός αγγίζει το 10%». Το επίπεδο τιμών για το Μάρτιο είναι 9,8% υψηλότερο σε σχέση με ένα χρόνο πριν, η μεγαλύτερη αύξηση που έχει συμβεί στη χώρα από το 1985. Οι οικονομολόγοι υπολογίζουν ότι τα τρία τέταρτα αυτής της αύξησης οφείλονται στον πόλεμο. Η κυβέρνηση αναμένεται να επιτρέψει στους εμπόρους να δίνουν τα προϊόντα τους με δελτίο. Και η El Mundo: «Ο πληθωρισμός ανατρέπει τις διακηρύξεις της κυβέρνησης σε 24 ώρες». Ο πληθωρισμός 9,8% ροκανίζει τα εισοδήματα των νοικοκυριών, φθάνοντας την απώλεια της αγοραστικής δύναμης στα 16,7 δις ευρώ, ξεπερνώντας τα μέτρα ανακούφισης ύψους 16 δις που ανακοίνωσε ο Σάντσεθ μόλις την περασμένη Δευτέρα.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Η διαμεσολάβηση του Ντράγκι». Σε μια ώρα που κράτησε η τηλεφωνική επικοινωνία του ιταλού πρωθυπουργού με τον ρώσο πρόεδρο, ο Ντράγκι ζήτησε να σταματήσει τις επιθέσεις για να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση, ενώ πρόσφερε την εγγύηση της Ιταλίας για μια συμφωνία. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Χωρίς ειρήνη». Νέο τέλμα στις διαπραγματεύσεις, ενώ η Μόσχα προσφέρει μια συμφωνία για τη Μαριούπολη. Η Il Messaggero έχει τίτλο: «Έκκληση για ειρήνη». Ο Ντράγκι καλεί τον Πούτιν για να του πει να σταματήσει τον πόλεμο και ότι η Δύση είναι έτοιμη για εγγυήσεις ασφαλείας. Τέλος, η Corriere della Sera: «Πάγος της Μόσχας στη συμφωνία». Καμία εξέλιξη από τις διαπραγματεύσεις ενώ συνεχίζονται οι βομβαρδισμοί στις πόλεις της Ουκρανίας.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Οι γέννες δεν είναι ασφαλείς για τις γυναίκες της Αγγλίας». Σε σκάνδαλο που αποκαλύπτεται φαίνεται ότι η ελλιπής φροντίδα σε μαιευτήρια οδήγησαν μητέρες και μωρά σε θανάτους που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί. Ο Guardian έχει τίτλο: «Σκάνδαλο με τα μαιευτήρια του NHS: η αστυνομία εξετάζει 600 ακόμα υποθέσεις». Έκθεση καταδικάζει το προσωπικό των μαιευτηρίων για αποτυχίες που μπορεί να οδήγησαν στο θάνατο πάνω από 200 μωρά. Ο Independent δημοσιεύει ρεπορτάζ από το Χάρκοβο: «Μια πόλη κατεστραμμένη από τη μανία του Πούτιν». Οι κάτοικοι περιγράφουν στον ανταποκριτή της εφημερίδας την εμπειρία τους από τους συνεχείς βομβαρδισμούς που έχουν πλήξει πάνω από 1.100 κτίρια. Τέλος, η Daily Telegraph: «Οι βοηθοί του Πούτιν του λένε ψέματα, ισχυρίζεται ο επικεφαλής μυστικής υπηρεσίας». Οι σύμβουλοι του ρώσου προέδρου φοβούνται να του πουν την αλήθεια για την αποτυχία του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, λέει ο Τζέρεμι Φλέμινγκ, επικεφαλής της υπηρεσίας κυβερνοασφάλειας της Βρετανίας.

Στις ΗΠΑ, η Washington Post γράφει: «Ο Πούτιν καθοδηγήθηκε λάθος από τους συμβούλους του, ισχυρίζονται οι ΗΠΑ». Ο ρώσος πρόεδρος δεν μαθαίνει για την φτωχή πρόοδο της εισβολής, ενώ παράλληλα η έξοδος των Ουκρανών φθάνει τα 4 εκατομμύρια. Στη Wall Street Journal διαβάζουμε: «Η Ρωσία υποβαθμίζει τις ειρηνευτικές συνομιλίες». Η Μόσχα απορρίπτει τις διαπραγματεύσεις της Τρίτης με το Κίεβο καθώς κλιμακώνει τις επιθέσεις της στα ανατολικά της Ουκρανίας. Οι New York Times κυκλοφορούν με τίτλο: «Η Ρωσία κλιμακώνει τις επιθέσεις παρά τις συνομιλίες, οι ΗΠΑ λένε ότι υπάρχουν εντάσεις στο Κρεμλίνο». Αντικρουόμενα μηνύματα στη Μόσχα καθώς ο πόλεμος μπαίνει στην έκτη εβδομάδα. Τέλος, οι Financial Times: «Γερμανία και Αυστρία ετοιμάζουν δελτίο καυσίμων για την αναμέτρηση με τη Ρωσία». Η κίνηση έρχεται ως μέτρο προετοιμασίας απέναντι στην απειλή της Ρωσίας ότι από εδώ και στο εξής θα δίνει αέριο μόνο αν πληρωθεί σε ρούβλια. Ωστόσο, την Τετάρτη ο Πούτιν έδωσε χώρο για συμβιβασμό.

Documento Newsletter