Διεθνής Τύπος: Στρατιώτες στα βυτιοφόρα στη Βρετανία – Παραίτηση συνεργάτη του Σαλβίνι, κατηγορίες για διακίνηση ναρκωτικών

Διεθνής Τύπος: Στρατιώτες στα βυτιοφόρα στη Βρετανία – Παραίτηση συνεργάτη του Σαλβίνι, κατηγορίες για διακίνηση ναρκωτικών

Στη Βρετανία, κλιμακώνεται η κρίση στα καύσιμα. Ο Independent γράφει σχετικά: «Ο στρατός θα χρησιμοποιηθεί καθώς οι τιμές των καυσίμων αγγίζουν υψηλό οχταετίας». Η κυβέρνηση έδωσε εντολή για την χρήση στρατιωτών στη διανομή πετρελαίου σε μια δραματική κλιμάκωση της κρίσης καυσίμων που έχει «στεγνώσει» πολλά πρατήρια και έχει οδηγήσει τις τιμές στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων οχτώ ετών. Στους Times διαβάζουμε: «Αφήστε τους σημαντικούς εργάτες να γεμίσουν πρώτοι, λέει ο ΠΘ». Καθώς οι πολίτες αγοράζουν πανικόβλητοι καύσιμα, ο Μπόρις Τζόνσον έδωσε επίσημη εντολή να ετοιμαστούν 150 στρατιώτες για να οδηγήσουν βυτιοφόρα. Επίσης, το NHS είναι υπό απειλή, προειδοποιούν οι γιατροί. Ο Guardian έχει σήμερα τίτλο: «Το Brexit φταίει για την κρίση καυσίμων στη Βρετανία, λέει ο πιθανός διάδοχος της Μέρκελ». Ο Όλαφ Σολτς θεωρεί την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ και την κατάργηση της ελεύθερης μετακίνησης των πολιτών ως αιτία για το χάος με τα καύσιμα που λαμβάνει χώρα τις τελευταίες μέρες στο νησί. Τέλος, η Daily Telegraph: «Προτεραιότητα στις αντλίες για τους σημαντικούς εργαζόμενους, το σχέδιο για την εξομάλυνση της κρίσης». Ορισμένα πρατήρια μπορεί να είναι αποκλειστικά για εργαζόμενους στην Υγεία, τη στιγμή που ο πρωθυπουργός πιέζεται να κάνει επιπλέον βήματα.

Στην Ιταλία, συνεργάτης του Σαλβίνι κατηγορείται για διακίνηση ναρκωτικών. Η La Repubblica γράφει σχετικά: «Μορίζι, ναρκωτικά για βιασμό. Ο Σαλβίνι όλο και πιο μόνος». Ο Λούκα Μορίζι, ο «γκουρού» των κοινωνικών δικτύων της Λέγκας και επινοητής του «Θηρίου» (Bestia), ενός λογισμικού που τροφοδοτούσε ασταμάτητα με μισαλλόδοξο και ρατσιστικό περιεχόμενο τους λογαριασμούς του Σαλβίνι, παραιτήθηκε υπό τις κατηγορίες για κατοχή και διακίνηση ναρκωτικών. Ο Σαλβίνι υποστήριξε τον ‘φίλο’ του, αλλά πολιορκείται από το κόμμα του. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Κόντε: με τον Σαλβίνι, ο Ντράγκι δεν θα αντέξει». Ο επικεφαλής του Κινήματος 5 Αστέρων Τζουζέπε Κόντε εκτίμησε ότι ο ακροδεξιός ηγέτης της Λέγκας είναι βαρίδι για την κυβέρνηση του πρώην τραπεζίτη. Η Il Messaggero κυκλοφορεί με τίτλο: «Το κοινό στα γήπεδα στο 75%». Οι συστάσεις του Επιστημονικού Συμβουλίου είναι: 50% της χωρητικότητας σε αθλητικές εγκαταστάσεις, θέατρα και κινηματόγραφοι στο 80%. Για τα μουσεία και τους ανοιχτούς χώρους θα επιτρέπεται το 100% της χωρητικότητάς τους. Τέλος, η Corriere de la Sera: «Γήπεδα και θέατρα, περισσότεροι θεατές». Το Επιστημονικό Συμβούλιο έκανε σύσταση για μεγαλύτερα πλήθη στους χώρους αναψυχής. Παράλληλα, ο Ντράγκι είπε στους συνδικαλιστές ότι θα βάλει σε αναστολή όσους βάζουν σε κίνδυνο άλλους εργαζόμενους.

Στη Γερμανία, οι διαβουλεύσεις για το σχηματισμό κυβέρνησης έχουν ξεκινήσει. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει σχετικά: «Οι Πράσινοι και το FDP σε διερευνητικές διαβουλεύσεις». Οι πληροφορίες της εφημερίδας θέλουν τον Ρόμπερτ Χάμπεκ να λαμβάνει τη θέση του αντικαγκελάριου. Ο Σολτς κατευνάζει την κριτική του κόμματος προς τον επικεφαλής του FDP, Κρίστιαν Λίντνερ. Παράλληλα, ο Λάσετ βρίσκεται στα αζήτητα. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Ο Σολτς σίγουρος για την νίκη, ο Λάσετ παλεύει για την συγκράτηση». Τη στιγμή που το SPD έχει ήδη φτιάξει μια διαπραγματευτική ομάδα, ο Λάσετ υφίσταται την κριτική από το εσωτερικό του κόμματός του. Παράλληλα, οι Πράσινοι και το FDP κάνουν τις αρχικές τους απαιτήσεις από τους πιθανούς τους κυβερνητικούς εταίρους. Τέλος, η Die Welt: «Ο Σολτς θέλει το ‘φανάρι’, ο Λάσετ θέλει να μείνει». Το SPD ετοιμάζεται για κυβερνητικές αναζητήσεις με το συνασπισμό τύπου «φανάρι» (SPD (κόκκινο), FDP (κίτρινο) και Πράσινοι). Η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση ψάχνει την πορεία της μετά την ήττα, ενώ ακούγονται ήδη φωνές για παραίτηση του Λάσετ.

Στη Γαλλία, η Le Figaro γράφει: «Ο Μακρόν ψάχνει να βρει το μομέντουμ του 2017». Απέναντι στην ανάδυση διχαστικών προσωπικοτήτων, όπως η Σαντρίν Ρουσσώ και ο Ερίκ Ζεμούρ, ο πρόεδρος της Γαλλίας θέλει να δώσει το δικό του στίγμα στην καμπάνια. Η Libération έχει κύριο τίτλο: «Άμβλωση: αυτές οι γαλλίδες υποχρεώθηκαν να κάνουν την επέμβαση στο εξωτερικό». Με την ευκαιρία της παγκόσμιας μέρας του δικαιώματος στην άμβλωση, η εφημερίδα ακολούθησε γυναίκες που πήγαν στην Ολλανδία για αυτή την επέμβαση. Κάθε χρόνο, 2 με 5 χιλιάδες γυναίκες αναγκάζονται να κάνουν αυτό το ταξίδι. Στην Humanité διαβάζουμε: «Το χειρότερο είναι πίσω μας;». Με την υποχώρηση του ιού, η επιδημία μοιάζει να ξεφουσκώνει. Οι ειδικοί εφιστούν και πάλι την προσοχή καθώς το κρύο κάνει και πάλι την εμφάνισή του. Τέλος, η Le Monde: «Γερμανία: αβέβαιοι καιροί για διαπραγματεύσεις». Το SPD νίκησε στις εκλογές της Κυριακής και οι διαπραγματεύσεις θα είναι δύσκολες για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Ο Σολτς προσφέρει μια τριμερή στους Πράσινους και τους Φιλελεύθερους». Ο σοσιαλδημοκράτης ηγέτης, όπως τον αποκαλεί η εφημερίδα, νικητής των εκλογών είπε ότι «το CDU πρέπει να περάσει στην αντιπολίτευση». Και η El Mundo: «Η κατάρρευση του κόμματος της Μέρκελ προκαλεί μια κρίση που αμαυρώνει την πολιτική της κληρονομιά». Ο Λάσετ υφίσταται κριτική για τα χειρότερα αποτελέσματα στην ιστορία της Ένωσης. Πρέπει να γίνει ανανέωση, υποστηρίζει ο αντιπρόεδρος του κόμματος.

Στις ΗΠΑ, η Washington Post γράφει: «Το FBI λέει ότι οι φόνοι εκτινάχθηκαν το 2020». Αύξηση κατά 29,4% από το προηγούμενο έτος κατέγραψε η ομοσπονδιακή υπηρεσία, η μεγαλύτερη από τη δεκαετία του 1960. Τα δεδομένα δείχνουν αύξηση στις συμπλοκές με όπλα. Στη Wall Street Journal διαβάζουμε: «Το Facebook αναβάλλει το σχέδιο για το Instagram των παιδιών». Η καθυστέρηση έρχεται μετά από ανησυχίες για τον τρόπο που επηρεάζει αρνητικά την ψυχική υγεία των νέων. Οι Financial Times κυκλοφορούν σήμερα με τίτλο: «Οι γερμανοί ‘βασιλοποιοί’ ανοίγουν συνομιλίες μετά την χειρότερη ήττα για το κόμμα της Μέρκελ». Οι Πράσινοι και το FDP κρατούν το κλειδί για την επόμενη κυβέρνηση. Τέλος, οι New York Times: «Ο Κέλι καταδικάστηκε για μαστροπεία». Ο γνωστός μουσικός R-Kelly καταδικάστηκε τη Δευτέρα για μαστροπεία και απάτη, καθώς διατηρούσε για 25 χρόνια σύστημα που εκμεταλλευόταν γυναίκες και κορίτσια.

Documento Newsletter