Διεθνής Τύπος: Στρατηγική αντιμετώπισης της Κίνας από τη Γερμανία – Σύμπνοια συντηρητικών και ακροδεξιάς στην Ισπανία

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Το Βερολίνο βλέπει όλο και περισσότερο το Πεκίνο ως ‘συστημικό αντίπαλο’». Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση παρουσιάζει στρατηγική για την αντιμετώπιση της Κίνας. Στη Süddeutsche Zeitung  διαβάζουμε: «Επιφυλακτική απομάκρυνση από το Πεκίνο». Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση υιοθετεί την πρώτη στρατηγική της για την αντιμετώπιση της Κίνας. Σε αυτή, απομακρύνεται από τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο στην Ασία – και προειδοποιεί τις γερμανικές εταιρείες. Τέλος, η Die Welt: «Η Γερμανία αναδιοργανώνει τη σχέση της με την Κίνα». Η Μπέρμποκ παρουσιάζει τη στρατηγική. Οι Πράσινοι επικράτησαν σε πολλά σημεία.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «To Λαϊκό κόμμα και το Vox παρουσιάζουν συντονισμό απέναντι στην κυβέρνηση και τους εταίρους της». Επιτίθενται στον νόμο για τον βιασμό, τις παραχωρήσεις στην Καταλονία και τις καταλήψεις. Και η El Mundo: «Το Vox ξεφουσκώνει στα φέουδα του, αλλά θα ζητήσει υπουργούς εάν είναι βασικό.». Υποχωρεί στην Καστίλη και Λεόν, την Εξτρεμαδούρα, τη Μούρθια, αλλά ο επικεφαλής του, Σαντιάγο Αμπασκάλ επιμένει ότι θέλει να διαπραγματευτεί μια ενδεχόμενη συμμετοχή του σε συνασπισμό «με δύναμη».

Στη Γαλλία, η Libération γράφει: «Μετά τις ταραχές: Πλήρης ανακατασκευή». Φτάνει στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την ανακατασκευή των κτιρίων που καταστράφηκαν κατά τη διάρκεια των ταραχών. «Η Αριστερά πρέπει να αγκαλιάσει το νόμο και την τάξη», γράφει ο Σλαβόι Ζίζεκ. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Η αμφιλεγόμενη προσέγγιση με τον Μόντι της Ινδίας». Η πρόσκληση του εθνικιστή ινδού πρωθυπουργού στην παρέλαση της 14ης Ιουλίου προκάλεσε αντιδράσεις. Στα εννιά χρόνια διακυβέρνησής του, ο Ναρέντρα Μόντι -που επιβάλει μια ανελεύθερη πολιτική- έχει επιβεβαιώσει τη θέση της Ινδίας ως γεωπολιτικό παίκτη και σαν αντίβαρο στην επιθετική άνοδο της Κίνας. Τέλος, η Le Figaro: «Οι εκατό μέρες του Μακρόν τελειώνουν σε αδιέξοδο». Σύμφωνα με δημοσκόπηση για λογαριασμό της εφημερίδας, η πλειονότητα των Γάλλων θεωρεί ότι ο πρόεδρος δεν έχει πετύχει τους στόχους εδώ και τρεις μήνες και ότι πρέπει να εκφραστεί γρήγορα.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Οι ηθοποιοί συντάσσονται με τους συγγραφείς στην απεργία καθώς το streaming κάνει άνω-κάτω το Χόλιγουντ». Από την Παρασκευή, οι ηθοποιοί σχεδιάζουν να κατέβουν σε απεργία αφού το σωματείο τους δεν κατάφερε να συνάψει νέο συμβόλαιο με τα στούντιο. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Αλυσίδες προμηθειών: Η Γερμανία θορυβείται από τον κίνδυνο της Κίνας». Η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ανναλένα Μπέρμποκ, λέει στις γερμανικές επιχειρήσεις να μειώσουν την εξάρτησή τους από το Πεκίνο. Τέλος η Washington Post: «H ρυθμιστική αρχή εκτιμούν τα ρίσκα του ChatGPT στο κοινό». Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) ελέγχει τα κακώς κείμενα του προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Τελική προσφορά του Σούνακ 6% για τους απεργούντες γιατρούς του NHS». Ο πρωθυπουργός δέχεται τις εκθέσεις για τις αμοιβές, ενώ οι δάσκαλοι σταματούν την απεργία. Ο Guardian έχει τίτλο: «Οργή των συνδικάτων μετά την επιμονή του πρωθυπουργού ότι η προσφορά του είναι ‘τελική’». Ο Σούνακ είπε την Πέμπτη ότι ‘όσες απεργίες και να γίνουν’ δεν θα αλλάξει άποψη, προκαλώντας αντιδράσεις. Τέλος, η Daily Telegraph: «Οι γιατροί προτρέπονται να ενδώσουν στη συμφωνία για τις αμοιβές». Οι δάσκαλοι υποχωρούν καθώς ο πρωθυπουργός αυξάνει τις αμοιβές στο δημόσιο τομέα.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Κυβερνητική σύγκρουση: Μαφία, στοπ στον Νόρντιο». Ο υφυπουργός Μαντοβάνο αποκηρύσσει τον υπουργό Δικαιοσύνης, Κάρλο Νόρντιο: «Η επανεγγραφή του εγκλήματος του εξωτερικού ανταγωνισμού δεν αποτελεί προτεραιότητα». Οι εισαγγελείς κατά της μαφίας ξεσηκώνονται κατά του υπουργού . Στη La Stampa διαβάζουμε: «Σαβόνα: Η Ιταλία σε κίνδυνο από το έλλειμμα και το χρέος». Ο Πάολο Σαβόνα, οικονομολόγος και πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Επιχειρήσεων και Χρηματιστηρίου (CONSOB), χρωματίζει ένα περίπλοκο κάδρο για το μέλλον της χώρας. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Δικαιοσύνη, Μελόνι και Ματαρέλα: “Πιο χαμηλοί τόνοι”». Η πρωθυπουργός επισκέπτεται τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για να συζητήσουν θέματα σχετικά με τη δικαιοσύνη και τους δικαστές. Τέλος, η Corriere della Sera: «Νόρντιο: η Δικαιοσύνη θα αλλάξει». Το παλάτι Κίτζι φρενάρει τη ρύθμιση για τη Μαφία, ενώ η Μελόνι βλέπει το Ματαρέλα για τα κρίσιμα σημεία.

Ετικέτες