Διεθνής Τύπος: Στο Ισραήλ ο Μακρόν ενώ εντείνονται τα πλήγματα στη Γάζα – «Οι παγίδες ενός διπλωματικού στοιχήματος»

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Ειρήνη στη Μέση Ανατολή: Η Γαλλία άφωνη». Ο Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται αυτή την Τρίτη στο Τελ Αβίβ. Η ευθυγράμμιση του Παρισιού με το Ισραήλ υπονομεύει το κύρος του, τη στιγμή που η παγκόσμια κοινή γνώμη ζητά παύση πυρός. Στη Libération διαβάζουμε: «Ο Μακρόν στο Ισραήλ: σε μια κλωστή». Ενώ ο ισραηλινός στρατός εντείνει τα χτυπήματά του στη Γάζα, ο αρχηγός του κράτους αναμένεται στο Τελ Αβίβ. Η Γαλλία εκφράζει τη λύπη της για τουλάχιστον 30 θανάτους στις επιθέσεις της Χαμάς και παραμένει κρυμμένη στη μοίρα των ομήρων της. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Μέση Ανατολή: Ο κίνδυνος μιας επέκτασης της σύγκρουσης». Μετά την επίθεση από τη Χαμάς, το Ισραήλ φοβάται για ένα νέο μέτωπο στο βορρά με τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο. Τέλος, η Le Figaro: «Ο Μακρόν στο Ισραήλ: οι παγίδες ενός διπλωματικού στοιχήματος». Μετά από πολλούς δυτικούς ηγέτες, ο γάλλος πρόεδρος θέλει να «είναι χρήσιμος» και να βρεθεί μια ειρηνική λύση για μια εκεχειρία.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Άλλοι δύο όμηροι απελευθερώνονται». Οι συζητήσεις για την απελευθέρωση ενός μεγαλύτερου αριθμού που κρατούνται από τη Χαμάς βαλτώνουν καθώς το Ισραήλ αρνείται να ικανοποιήσει τα αιτήματα για καύσιμα. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Τα πλήγματα στη Γάζα εντείνονται ενώ η βοήθεια εισέρχεται με το σταγονόμετρο». Δύο Ισραηλινές όμηροι απελευθερώνονται, ενώ τα δυτικά κράτη ζητούν για μια «ανθρωπιστική παύση» πριν την εισβολή. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Συναγερμός στη Γάζα: Η ΕΕ αναζητεί ανάπαυλα για να επιτραπεί να μπει βοήθεια». Το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοίνωσε ότι πάνω από 5.000 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τις αεροπορικές επιδρομές. Τέλος η Washington Post: «Ουκρανοί κατάσκοποι με δεσμούς με τη CIA κάνουν ένα σκιώδη πόλεμο».

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Η Ζάχρα Βάγκενκνεχτ ιδρύει το δικό της κόμμα». Κυρώσεις και «οικολογικός ακτιβισμός» κατά της Ρωσίας. Ακολουθούν εννέα αριστεροί βουλευτές. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Περισσότερα μέσα μεταφοράς φτάνουν στη Γάζα». Τη Δευτέρα, 40 φορτηγά θα οδηγήσουν στην κλειστή παλαιστινιακή παράκτια περιοχή. Από την άποψη των Ηνωμένων Εθνών, αυτό εξακολουθεί να μην είναι αρκετό. Υπάρχει ακόμη έλλειψη καυσίμων για τις κλινικές. Τέλος, η Die Welt: «Το Ισραήλ διστάζει για τη χερσαία επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας». Υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι που συνδέονται με τις στρατιωτικές επιχειρήσεις. Το σύστημα σηράγγων της Χαμάς προκαλεί μεγαλύτερη ανησυχία.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Σούνακ: Τα συνθήματα για ‘τζιχάντ’ αποτελούν απειλή για τη δημοκρατία μας». Ο πρωθυπουργός επιμένει ότι η αστυνομία έχει ήδη τη δυνατότητα για να συλλαμβάνουν όσους προκαλούν μίσος. Ο Guardian έχει τίτλο: «Ο βομβαρδισμός της Γάζας συνεχίζεται εν μέσω συνομιλιών να ελευθερωθούν και άλλοι όμηροι». Διαπραγματεύσεις για ακόμα 50 ομήρους μετά την απελευθέρωση δύο γυναικών. Στον Independent διαβάζουμε: «Ο αρχηγός της Μητροπολιτικής Αστυνομίας λέει στην Μπρέιβερμαν: ‘Χρειαζόμαστε νέες εξουσίες για να σταματήσουμε τα συνθήματα για τζιχάντ στις διαδηλώσεις’». Η υπουργός Εσωτερικών είχε εκφράσει παράπονα που δεν έγιναν συλλήψεις για συνθήματα που ακούστηκαν σε πορείες υπέρ της Παλαιστίνης. Τέλος, η Daily Telegraph: «Η ΕΕ συγκρούεται με τη Βρετανία και τις ΗΠΑ για την εκεχειρία». Ο ισραηλινός στρατός είναι έτοιμος να εισβάλει στη Γάζα καθώς ο Νετανιάχου αμφιταλαντεύεται και η Χαμάς αφήνει δύο ομήρους.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Συμφωνία για τους ομήρους». Ελεύθερες δύο ισραηλινές για ανθρωπιστικούς λόγους με τη διαμεσολάβηση του Ερυθρού Σταυρού. Διαπραγματεύσεις για άλλους 50 αμάχους αιχμαλώτους. Ο Μπάιντεν φρενάρει την επιχείρηση στη Γάζα και θέλει να αυξήσει τις δυνάμεις των ΗΠΑ στην περιοχή. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Ισραήλ, ανταρσία κατά του Νετανιάχου». Τρεις υπουργοί αμφισβητούν ανοιχτά την σκληρή γραμμή του πρωθυπουργού. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Γάζα, συμφωνία: Ελεύθεροι κι άλλοι όμηροι». Το Ισραήλ αναβάλλει την εισβολή στη Λωρίδα και η Χαμάς αφήνει δύο γυναίκες για ανθρωπιστικούς λόγους. Τέλος, η Corriere della Sera: «Ελεύθεροι κι άλλοι δύο όμηροι». Η Χαμάς απελευθερώνει δύο ισραηλινές γυναίκες, ενώ η συμφωνία για τους ομήρους καθυστερεί την εισβολή.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Το Σοσιαλιστικό κόμμα και το Sumar διαπραγματεύονται την εργασιακή εβδομάδα των 37,5 ωρών». Τα δύο κόμματα του συνασπισμού συζητούν για τη νέα εργασιακή μεταρρύθμιση. Και η El Mundo: «Η Ισπανία πρωτοπόρος στην ΕΕ για την άρση των κυρώσεων κατά του ‘τσαβισμού’». Ο Αλμπάρες θέλει να «αναθεωρήσει» το εμπάργκο στη Βενεζουέλα όπως το έκαναν οι ΗΠΑ.