Διεθνής Τύπος στο documentonews.gr: Χάος με το εμβόλιο της AstraZeneca

Ο γύρος του κόσμου μέσα από τα πρωτοσέλιδα ευρωπαϊκών και αμερικανικών εφημερίδων.

Ξεκινώντας από τη Βρετανία, όπου οι ειδικοί προτείνουν στους πολίτες κάτω των 30 ετών να κάνουν άλλο εμβόλιο από εκείνο της Οξφόρδης όταν θα έχουν την ευκαιρία. Ο Guardian γράφει: «Φόβοι για την εμπιστοσύνη στο εμβόλιο καθώς προσφέρεται εναλλακτική επιλογή στους κάτω των 30 ετών». Με 79 περιπτώσεις θρομβώσεων σε 20 εκατ. χορηγημένων δόσεων, οι 10 εκατ. ενήλικες κάτω των 30 ετών θα έχουν την ευκαιρία να κάνουν άλλο εμβόλιο. Οι Times: «Τα εμβόλια είναι ασφαλή και σώζουν ζωές, επιμένει ο Τζόνσον». Καμπάνια του βρετανού πρωθυπουργού να ενισχύσει την εμπιστοσύνη του κοινού καθώς οι κάτω των 30 ετών παροτρύνονται να μην κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca. Ο Independent: «Τώρα οι κάτω των 30 ετών θα σταματήσουν να λαμβάνουν το εμβόλιο της Οξφόρδης». Πέρα από τον πρωθυπουργό και ο επικεφαλής των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, υπερασπίστηκε το εμβόλιο της Οξφόρδης και παροτρύνει τους πολίτες να έχουν εμπιστοσύνη στους βρετανούς επιστήμονες. Και η Daily Telegraph: «Συνεχίστε να κάνετε το εμβόλιο της AstraZeneca, λέει η οικογένεια ενός θύματος θρόμβωσης». Η οικογένεια του Νικ Άστλες, που πέθανε από θρόμβο στον εγκέφαλο την Κυριακή του Καθολικού Πάσχα, παροτρύνει τους συμπολίτες της να συνεχίσουν να σώζουν ζωές κάνοντας το εμβόλιο.

Στη Γαλλία οι ελλείψεις στις κλίνες κρίσιμης φροντίδας στα νοσοκομεία επιμένουν, τη στιγμή που η γαλλική Βουλή συζητά νόμο για την ευθανασία… Η Le Figaro γράφει: «Μονάδες εντατικής θεραπείας:  οι αληθινές αιτίες μιας ανεπάρκειας». Παρά τις επαναλαμβανόμενες υποσχέσεις για αύξηση του αριθμού των κλινών κρίσιμης σημασίας, οι δυνατότητες του συστήματος έχουν βελτιωθεί ελάχιστα από το πρώτο κύμα, εξ αιτίας της έλλειψης κινήτρων και εκπαίδευσης. Η Libération: «Νόμος για το τέλος της ζωής: Είναι καιρός». Σε είκοσι χρόνια έχουν περάσει τρεις νόμοι και έχουν γίνει τέσσερις εκθέσεις, αλλά δεν έχει σημειωθεί παρά ελάχιστη πρόοδος. Η συζήτηση γύρω από την ευθανασία παραμένει ένα ταμπού. Μπορεί το κείμενο που θα εισέλθει για διαβούλευση στην Εθνοσυνέλευση να άρει αυτό το ταμπού; Η Humanité: «AstraZeneca: Σκληρό χτύπημα για την γαλλική στρατηγική». Καθώς το βρετανικό εμβόλιο είναι πλέον πρώτο θέμα συζήτησης, η γαλλική κυβέρνηση θα πρέπει να αναθεωρήσει το σχέδιο ανοσοποίησης αφού διαθέτει 4,5 εκατ. δόσεις του εμβολίου, τις περισσότερες στην Ευρώπη. Και η Le Monde: «Κίνα, Ρωσία, Ιράν: το μεγάλο κλείδωμα του Διαδικτύου». Στα αυταρχικά κράτη μεγαλώνει  η τάση του περιορισμού της πρόσβασης των πολιτών στο Διαδίκτυο, ενώ παράλληλα επιχειρούν να δημιουργήσουν ένα δίκτυο κλειστό από τον υπόλοιπο κόσμο.

Στη Γερμανία η καγκελάριος Μέρκελ προσφέρει την στήριξή της στον εκλεκτό της στο τιμόνι της CDU, Άρμιν Λάσετ. H Die Welt γράφει: «Η καγκελάριος είναι υπέρ ενός σύντομου ομοιόμορφου lockdown». Στη διαμάχη για την στρατηγική αντιμετώπισης του κορονοϊού -πριν από το επόμενη σύνοδο κυβέρνησης και κρατιδίων- η Μέρκελ στηρίζει τον νυν πρόεδρο της CDU Άρμιν Λάσετ στην πρότασή του για ένα νέο σταμάτημα της δημόσιας ζωής. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Η καγκελάριος καλεί για ένα lockdown σε όλη τη Γερμανία». Η Άγκελα Μέρκελ προτείνει να  εφαρμοστούν βραχύβια και ομοιόμορφα μέτρα σε όλη τη χώρα, ενώ ο επικεφαλής της CSU Μάρκους Ζέντερ διατηρεί αμφιβολίες για τη συνάντηση ομοσπονδιακής κυβέρνησης και ομόσπονδων κρατιδίων. Και η Süddeutsche Zeitung: «Οι Πράσινοι πιέζουν τις Ενώσεις για δράση». Το κόμμα των Πρασίνων θα αποφασίσει σύντομα ποιον εκ των Ανναλένα Μπάερμποκ και Ρόμπερτ Χάμπεκ θα οριστεί ως υποψήφιος για την καγκελαρία, γεγονός που σύμφωνα με την εφημερίδα θέτει υπό πίεση CDU και CSU.

Στην Ισπανία, οι νέες εξελίξεις με το πολύπαθο εμβόλιο της AstraZeneca φέρνουν αλλαγές στα πλάνα της κυβέρνησης. Η El País γράφει: «Το εμβόλιο της AstraZeneca αναστέλλεται για τους κάτω των 60». Το υπουργείο Υγείας και αυτόνομες κοινότητες της Ισπανίας αλλάζουν την εμβολιαστική τους στρατηγική μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Η El Mundo: «Το υπουργείο Υγείας δεν θα δώσει το εμβόλιο AstraZeneca για τους κάτω των 60 ετών λόγω των θρόμβων». Η κυβέρνηση συμφωνεί με τις αυτόνομες κοινότητες να περιορίσει την χορήγηση 2,1 εκατ. δόσεων σε αστυνομία, υγειονομικούς και καθηγητές.

Και στην Ιταλία ο Τύπος γράφει για το εμβόλιο της AstraZeneca. Η La Repubblica γράφει: «Η ετυμηγορία για το εμβόλιο της AstraZeneca: καλύτερο για τις ηλικίες 60 με 79». Αυτή είναι η σύσταση της ιταλικής κυβέρνησης προς τις περιφέρειες μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις του ΕΜΑ. Η La Stampa: «Εμβολιαστικό χάος, το εμβόλιο της AstraZeneca για τους άνω των 60». Η εταιρεία υπερασπίζεται το προϊόν της λέγοντας ότι τα οφέλη είναι περισσότερα από τους κινδύνους. Η Il Messaggero: «Το σχέδιο για τις νήσους χωρίς Covid». Επιστολή του επιτρόπου εμβολιασμών στους δημάρχους για την ανοσοποίηση των κατοίκων με σκοπό την επανεκκίνηση του τουρισμού. Και η Corriere de la Sera: «Το εμβόλιο AstraZeneca για τους άνω των 60 ετών». Ο ΕΜΑ λέει ότι είναι πιθανή η σχέση του εμβολίου με τις σπάνιες περιπτώσεις θρομβώσεων, ιδιαίτερα στις γυναίκες κάτω των 50 ετών.

Στις ΗΠΑ η Wall Street Journal γράφει: «Η πρόταση του Μπάιντεν επηρεάζει τον αντίκτυπο του ελάχιστου εταιρικού φόρου 15%».  Ο φόρος στις μεγάλες επιχειρήσεις που είναι μέρος του σχεδίου του αμερικανού προέδρου για τις υποδομές θα αφορά λιγότερες εταιρείες από όσες είχε υποσχεθεί στην προεκλογική του εκστρατεία, στην οποία έλεγε ότι θα φορολογήσει όσες εταιρείες έχουν τζίρο πάνω από 100 εκατ. δολάρια, ενώ τώρα το όριο μετακινήθηκε στα 2 δις. Η Washington Post: «Ο πρόεδρος θα αποκαλύψει τις πρώτες μεγάλες δράσεις για τα όπλα». Ο Τζο Μπάιντεν θα παρουσιάσει σήμερα 6 εκτελεστικές δράσεις για την κάμψη της ένοπλης βίας. Στις δράσεις θα συμπεριλαμβάνεται η ρύθμιση των συναρμολογούμενων όπλων και τον διορισμό ενός συνηγόρου για τον έλεγχο των όπλων. Οι Financial Times: «Το Ηνωμένο Βασίλειο συμβουλεύει τους κάτω των 30 ετών να κάνουν άλλο εμβόλιο και όχι της AstraZeneca». Και τέλος οι New York Times: «Ο ISIS και οι αφρικανικές ένοπλες ομάδες ενώνονται σε έναν γάμο συμφέροντος». Η τρομοκρατική οργάνωση χρησιμοποιεί τις επιθέσεις στην Αφρική για να αυξήσει την ισχύ και την απήχησή της.

Ετικέτες