Διεθνής Τύπος στο documentonews.gr: Χαλάρωση περιορισμών στη Γερμανία και μάσκα τέλος στις ΗΠΑ με… αστερίσκους

Διεθνής Τύπος στο documentonews.gr: Χαλάρωση περιορισμών στη Γερμανία και μάσκα τέλος στις ΗΠΑ με… αστερίσκους

Ο γύρος του κόσμου μέσα από τα πρωτοσέλιδα ευρωπαϊκών και αμερικανικών εφημερίδων.

Ξεκινάμε από τη Γερμανία όπου μια αχτίδα κανονικότητας λάμπει σε όσους έχουν κάνει εμβόλιο, εν μέσω επικρίσεων. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει σχετικά: «Σειρά από κρατίδια προωθούν διευκολύνσεις για τους εμβολιασμένους πολίτες». Γενικοί ιατροί επικρίνουν την απόφαση της συνόδου κυβέρνησης και κρατιδίων για τους εμβολιασμούς.

Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Βερολίνο και Παρίσι αποφασίζουν για ένα σύμφωνο για το μέλλον». Και οι δύο χώρες παρουσιάζουν τα σχέδιά τους για το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ. Η προστασία του κλίματος και η ψηφιοποίηση θα είναι ο πυρήνας τους. Οι Πράσινοι επικρίνουν την πρόταση ως όχι αρκετά φιλόδοξη. Και η Die Welt: «Σχέδιο ανάπτυξης: δισεκατομμύρια ρέουν για ψηφιοποίηση και κλίμα». Το ομοσπονδιακό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε το σχέδιο του υποικ Όλαφ Σολτς, που τώρα κατατίθεται στην ΕΕ. Η αντιπολίτευση επικρίνει την κυβέρνηση για έλλειψη βούλησης για μεταρρύθμιση.

Στις ΗΠΑ η μάσκα στους εξωτερικούς χώρους καταργείται, υπό όρους. Οι New York Times γράφουν: «Ο CDC χαλαρώνει τους κανόνες για τη χρήση μασκών σε εξωτερικούς χώρους για τους πλήρως ανοσοποιημένους». Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών ανακοίνωσε χθες ότι όσοι έχουν εμβολιαστεί δεν χρειάζεται να φορούν μάσκα όταν περπατάνε, κάνουν ποδήλατο ή τρέχουν μόνοι ή σε μικρές συγκεντρώσεις. Η Wall Street Journal έχει σήμερα τίτλο: «Σε ένα χρόνο lockdown, οι αμερικανοί μετακόμισαν». Οι μεγάλες πόλεις έχασαν κατοίκους, τα προάστια δέχθηκαν καινούριο κόσμο και οι συνταξιούχοι κινήθηκαν προς το νότο καθώς άλλαξαν οι προτεραιότητες.

Η Washington Post γράφει: «Η λογοδοσία της αστυνομίας συχνά παρεμποδίζεται από το ίδιο το σώμα». Η επίβλεψη από συμβούλιο πολιτών εμποδίζεται από τα αστυνωμικά σωματεία, πολιτικούς και αξιωματικούς της αστυνομίας. Και οι Financial Times: «Η Κίνα ετοιμάζεται για την μείωση πληθυσμού». Η απογραφή δείχνει την πρώτη μείωση εδώ και 60 χρόνια. Το Πεκίνο καθυστερεί την δημοσίευση των στοιχείων, ενώ η μείωση αυτή θα έχει μεγάλο αντίκτυπο στην οικονομία.

Στη Γαλλία η Le Monde γράφει για την διπλωματική ρήξη με τη Μόσχα: «Μάχη διπλωματών μεταξύ της Δύσης και της Ρωσίας». Περισσότεροι από 600 διπλωμάτες έχουν απελαθεί από την Δύση και τη Ρωσία από το 2017, πολλοί περισσότεροι απ’ ότι τα τελευταία 20 χρόνια του ψυχρού πολέμου. Από το 2018 και την υπόθεση Σκριπάλ, η λίστα με τις χώρες που απελαύνουν ρώσους διπλωμάτες όλο και μεγαλώνει. Η Le Figaro: «Τζο Μπάιντεν, 100 μέρες μιας υπερενεργητικής προεδρίας». Ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκίνησε τη θητεία του με φουλ τις μηχανές, με ένα στιβαρό πρόγραμμα εμβολιασμών και μέτρα ανάκαμψης που ακόμα κι η χώρα δεν τα περίμενε, γράφει η εφημερίδα.

Η Libération έχει τίτλο: «Κύπρος: η διπλωματία του χαλουμιού». Το τυρί-σύμβολο του μεσογειακού νησιού πήρε στις 12 Απριλίου την ονομασία ΠΟΠ από τις Βρυξέλλες. Αν και το θέμα μοιάζει ασήμαντο, θα μπορούσε να είναι το πρώτο βήμα για μια πιθανή επανένωση. Και η Humanité: «Pfizer, Johnson & Johnson, Sanofi… Το σκάνδαλο των 70 δισεκατομμυρίων». Τα κέρδη από το εμπόριο των εμβολίων σκορπίζονται στους μετόχους, αντί να βοηθούν στο να βρεθεί μια θεραπεία.

Στη Βρετανία ο Τζόνσον δέχεται ακόμα τα πυρά του Τύπου για τις τελευταίες αποκαλύψεις σχετικά με την ανακαίνιση της πρωθυπουργικής κατοικίας. Ο Guardian γράφει σχετικά: «Ο πρωθυπουργός πιέζεται να ομολογήσει σχετικά με τα μετρητά για την ανακαίνιση του διαμερίσματος στην οδό Ντάουνινγκ». Μέλη του Συντηρητικού κόμματος προτρέπουν τον Μπόρις Τζόνσον να ξεκαθαρίσει την θέση του για το ζήτημα με την ανακαίνιση του διαμερίσματος, καθώς αποκαλύφθηκε ότι ένας Εργατικός πρώην υπουργός Οικονομικών, ο Άλιστερ Ντάρλινγκ, αρνήθηκε πριν από χρόνια να συμμετάσχει σε ιδιωτικό ταμείο που θα αναλάμβανε την ανακαίνιση, φοβούμενος το ενδεχόμενο πολιτικών ανταλλαγμάτων. Ο Independent θέτει ερωτήματα: «Μετά από ακόμα περισσότερες υπεκφυγές και αρνήσεις, αυτές είναι οι τρεις απλές ερωτήσεις που ο πρωθυπουργός ακόμα δεν έχει απαντήσει:

  • Ποιος δάνεισε £58.000 στον Τζόνσον για να ανακαινίσει το διαμέρισμά του;
  • Παραβιάστηκαν κανόνες στην αποτυχία να δηλωθεί το δάνειο;
  • Δόθηκε τίποτα στον δωρητή σε αντάλλαγμα για τα χρήματα;»

Η Daily Telegraph κυκλοφορεί με τίτλο: «Ντάισον: το BBC διαστρέβλωσε την αλήθεια αναφορικά με τους δεσμούς μου με τους Τόρυδες». Ο Τζέιμς Ντάισον, ο πλουσιότερος άνθρωπος στη Βρετανία, εξηγεί στην εφημερίδα τη φύση των μηνυμάτων που αντάλλαξε με τον Μπόρις Τζόνσον για φορολογικά θέματα στην κατασκευή αναπνευστήρων. Το BBC που αποκάλυψε τη συνομιλία κατηγόρησε τον επιχειρηματία ότι προσπάθησε να αποσπάσει χάρες. Και οι Times: «40 εκατ. πολίτες ζουν σε περιοχές σχεδόν ελεύθερες από Covid». Οι επιστήμονες είναι αισιόδοξοι ότι η άρση του lockdown είναι εν όψει.

Στην Ισπανία η El País γράφει: «Ένα 78% των ψηφοφόρων του Λαϊκού κόμματος υποστηρίζουν μια συγκυβέρνηση με το Vox». Οι υποστηρικτές της Αγιούσο προτιμούν μια τέτοια συμφωνία από ένα συνασπισμό με τους Ciudadanos. Το προοδευτικό εκλογικό σώμα επιθυμεί μια συμφωνία των τριών κομμάτων της αριστεράς. Και η El Mundo: «Η Αγιούσο παγιώνει την πλειοψηφία για να ηγηθεί της κεντροδεξιάς ψήφου». Δημοσκόπηση που δημοσιεύει η εφημερίδα δείχνει ότι η υποψήφια του Λαϊκού Κόμματος, Ιζαμπέλ Αγιούσο, εξασφαλίζει με 59 έδρες, θέλοντας ακόμα 10 για την απόλυτη πλειοψηφία. Το ακροδεξιό Vox συγκεντρώνει 12 έδρες.

Στην Ιταλία, η ενδοκυβερνητική ένταση φαίνεται να κοπάζει. Η La Stampa γράφει: «Υπάρχει ανακωχή για την απαγόρευση κυκλοφορίας. Σαλβίνι: παραμένω στην κυβέρνηση».  Μετά από μια κρίσιμη μέρα για το φάσμα της κρίσης, η κυβέρνηση βρίσκει μια μέση λύση. Και η Corriere de la Sera  για το ίδιο θέμα: «Το Μάιο αλλάζει η απαγόρευση κυκλοφορίας». Η συμφωνία στον κυβερνητικό συνασπισμό είναι η κατάρτιση των νέων χρονοδιαγραμμάτων γίνεται βάσει των κρουσμάτων και της επιτυχίας της πορείας των εμβολιασμών. Η La Repubblica: «Ο Ντράγκι ζητά αφοσίωση από το Σαλβίνι». Ο κυβερνητικός συνασπισμός διχάζεται για την απαγόρευση κυκλοφορίας. Η κυβέρνηση λέει ότι το ωράριο εγκλεισμού θα επανεξεταστεί το Μάιο. Και η Il Messaggero: «AstraZeneca και J&J, ΟΚ για όλους». Ο επικεφαλής της εμβολιαστικής επιτροπής στρατηγός Φιλιουόλο λέει ότι το εμβόλιο της Οξφόρδης είναι κατάλληλο για όλες τις ηλικίες. Τα μονοκλωνικά αντισώματα παίρνουν την έγκριση του ιταλικού ΕΟΦ για να χορηγηθούν σε όλους τους μολυσμένους.

Ετικέτες

Documento Newsletter