Διεθνής Τύπος στο documentonews.gr: Θρήνος για τις μαθήτριες στο Αφγανιστάν, «φουρτούνες» στο βρετανικό Εργατικό κόμμα

Διεθνής Τύπος στο documentonews.gr: Θρήνος για τις μαθήτριες στο Αφγανιστάν, «φουρτούνες» στο βρετανικό Εργατικό κόμμα

Ο γύρος του κόσμου μέσα από τα πρωτοσέλιδα ευρωπαϊκών και αμερικανικών εφημερίδων.

Ξεκινώντας από τις ΗΠΑ, όπου στους New York Times διαβάζουμε: «Θάβοντας τα χαζαρικά κορίτσια στην Καμπούλ». ’Γιατί μας αξίζει να πεθαίνουμε;’, αναρωτιούνται οι συγγενείς των θυμάτων, βυθισμένοι στο πένθος από την επίθεση του Σαββάτου σε σχολείο που στοίχισε τη ζωή σε πάνω από 50 άτομα, κυρίως μαθήτριες. Η Wall Street Journal έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Το κλείσιμο του αγωγού εκθέτει την κυβερνο-απειλή στον ενεργειακό τομέα». Η επίθεση με κακόβουλο λογισμικό στον αγωγό της εταιρείας Colonial, μήκους 5.500 μιλίων, που είχε ως αποτέλεσμα την παύση της λειτουργίας του, δείχνει πόσο ευάλωτες είναι οι ενεργειακές υποδομές των ΗΠΑ. Η Washington Post γράφει: «Στασιμότητα του πληθυσμού: Μια καινούρια πρόκληση για τις ΗΠΑ». Τα δεδομένα της απογραφής προοικονομούν κοινωνική πάλη και αλλαγή της αμερικανικής ταυτότητας. Και στους Financial Times διαβάζουμε: «Ο Τζόνσον χαλαρώνει τους περιορισμούς καθώς η Στέρτζον αυξάνει την πίεση». Η νίκη του Εθνικού κόμματος Σκωτίας υψώνει το φάσμα της απόσχισης. Ο Τζόνσον κρατιέται στην επιφάνεια από τις νίκες του στις εκλογές.

Στη Βρετανία, ο επικεφαλής του Εργατικού κόμματος αντιμετωπίζει σφοδρή κριτική μετά τα απογοητευτικά αποτελέσματα στις πρόσφατες έκτακτες εκλογές. Η Daily Telegraph γράφει σχετικά: «Ο Στάρμερ αναδιατάσσει την ομάδα του εν μέσω απειλών για την ηγεσία». Ο σκιώδης υπουργός Άμυνας, Καλίντ Μαχμούντ, παραιτήθηκε καθώς η αριστερή πτέρυγα του κόμματος προειδοποιεί τον Στάρμερ ότι πρέπει να αναλάβει τώρα δράση αν θέλει να αποφύγει τα χειρότερα. Στον Guardian διαβάζουμε: «Η ηγεσία του Στάρμερ σε κρίση μετά την κίνηση υποβιβασμού της Ρέινερ». Μια διαρροή που έδειχνε ότι ο επικεφαλής των Εργατικών, Κιρ Στάρμερ, είχε σκοπό να καθαιρέσει την δεύτερη στην ιεραρχία του κόμματος, Άντζελα Ρέινερ, μετά την εκλογική αποτυχία στην «Σούπερ Πέμπτη», προκάλεσε αναταραχή και εσωκομματικές συγκρούσεις. Ο Independent γράφει: «Ο Κόρμπυν ηγείται της κριτικής για την εκλογική καταστροφή του Στάρμερ». Ο πρώην ηγέτης των Εργατικών, Τζέρεμυ Κόρμπυν, προειδοποιεί ότι ο ανασχηματισμός δε θα σώσει το Εργατικό κόμμα, τη στιγμή που οι εσωκομματικές αντιδράσεις αυξάνονται. Και τέλος οι Times, σε διαφορετικό μήκος κύματος, έχουν τίτλο: «Ο Τζόνσον θα χαλαρώσει τους κανόνες για την οικοδόμηση νέων σπιτιών». Το σχέδιο έρχεται σε συνέχεια της εκλογικής νίκης των Συντηρητικών. Οι υπουργοί πιστεύουν ότι μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων είναι ιδιοκτήτες των οικιών τους, γι αυτό και με αυτό το σχέδιο προσβλέπουν στην δημιουργία περισσότερων ιδιοκτητών.

Στη Γαλλία, η Le Figaro γράφει: «Μια θυσιασμένη γενιά: η μεγάλη ανησυχία των νέων». Στερημένοι από την κοινωνική ζωή λόγω υγειονομικής κρίσης, οι νέοι ηλικίας 18-25 ετών δεν βλέπουν την άκρη του τούνελ και αμφισβητούν τις προοπτικές του μέλλοντός τους. Η Le Monde έχει τίτλο: «Προεδρικές εκλογές 2022: ο μεγάλος απεγκλωβισμός». Η ανακοίνωση στις 30 Απριλίου του χρονοδιαγράμματος της σταδιακής άρσης των περιορισμών σήμανε το εναρκτήριο λάκτισμα για την προεκλογική καμπάνια. Γίνονται προσπάθειες συνεργασίας ανάμεσα στα κόμματα του Μακρόν και του Σαρκοζύ, γεγονός που προκαλεί αναταράξεις στην δεξιά. Στη Libération διαβάζουμε: «Αριστερά: η κρίση της καραντίνας». Η επέτειος της 10ης Μαΐου 1981 αντηχεί βασανιστικά για ένα στρατόπεδο κατακερματισμένο, τόσο εκλογικά όσο και ιδεολογικά. «Είναι δυνατή η κατάκτηση της εξουσίας το 2022;», αναρωτιέται η εφημερίδα. Και τέλος η Humanité, γράφει: «Προεδρικές εκλογές: οι κομουνιστές θέλουν να αναλάβουν την πρόκληση». Ο Φαμπιάν Ρουσέλ, ο υποψήφιος του Κομουνιστικού κόμματος για τις εκλογές, θέλει να βάλει τις επείγουσες κοινωνικές ανάγκες στο επίκεντρο της εκστρατείας του.

Στη Γερμανία, η Die Welt γράφει: «Η Μέρκελ ‘έχει ελπίδες’ για τις καλοκαιρινές διακοπές». Η καγκελάριος δήλωσε ότι: «στην Γερμανία φαίνεται να έχουμε ξεπεράσει το τρίτο κύμα». Μεγάλες ουρές για τους εμβολιασμούς την Κυριακή, ενώ η ΕΕ παρήγγειλε 1,8 δις δόσεις από την γερμανική Biontech. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung κυκλοφορεί σήμερα με τίτλο: «Το 96,2% των εκλογέων υπέρ του Σόλτς για την υποψηφιότητα του SPD για την καγκελαρία». ‘Θα τα καταφέρω’, διαβεβαίωσε ο Όλαφ Σολτς, νυν υπουργός οικονομικών και αντικαγκελάριος της Γερμανίας. Τέλος, στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Υποψήφιοι υπό επιτήρηση». 20 εβδομάδες πριν από τις εκλογές, ο Άρμιν Λάσετ της CDU και ο Όλαφ Σολτς του SPD δεν έχουν να επιδείξουν σημαντικές επιδόσεις στις δημοσκοπήσεις, ενώ η Ανναλένα Μπέρμποκ των Πρασίνων παλεύει με το ρατσιστικό σκάνδαλο που ξέσπασε όταν το μέλος του κόμματος και δήμαρχος του Τύμπινγκεν, Μπόρις Πάλμερ, εκφράστηκε με ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς για τον ποδοσφαιριστή Ντένις Αόγκο.

Στην Ισπανία, η χαλάρωση των μέτρων προκαλεί ανησυχία. Η El País γράφει σχετικά: «Τα ανεξέλεγκτα πάρτι αναζωπυρώνουν τους φόβους για περισσότερα κρούσματα». Οι ειδικοί προειδοποιούν για τον κίνδυνο της χαλάρωσης των πολιτών από την άρση της νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας. Η El Mundo γράφει: «Η Αγιούσο προκαλεί ένα εκλογικό ντεμαράζ στην Ισπανία που βυθίζει τον Σάντσεθ». Οι εκλογές της 4ης Μαΐου στέλνουν το Λαϊκό κόμμα πρώτο στις δημοσκοπήσεις για πρόθεση ψήφου σε εθνικές εκλογές, με ποσοστό 30%. Φαίνεται ότι έχει απορροφήσει όλες τις ψήφους των Ciudadanos καθώς και μισό εκατομμύριο από το εκλογικό κοινό του Σοσιαλιστικού κόμματος.

Στην Ιταλία, η άφιξη 1.500 μεταναστών στην Λαμπεντούζα προκαλεί αναταράξεις στην κυβέρνηση. Η La Stampa γράφει σχετικά: «Μετανάστες, αυτό είναι το σχέδιο του Ντράγκι». Στενό μαρκάρισμα από τον Σαλβίνι, που ζητά έκτακτο υπουργικό συμβούλιο. Η κυβέρνηση θα τηρήσει τα σύμφωνα με Τουρκία και Τυνησία. Επίσης δεν θα απορρίψει κανέναν μετανάστη, με τις πρώτες μεταφορές να γίνονται σήμερα. Στη La Repubblica διαβάζουμε: «Η Δικαιοσύνη στην οδό της μεταρρύθμισης». Αυτή την εβδομάδα παρουσιάζεται το σχέδιο αλλαγής στον αστικό κώδικα κι έπειτα στον ποινικό. Η μεταρρύθμιση αυτή είναι προϋπόθεση για τα κονδύλια του ταμείου ανάκαμψης. Η Il Messaggero γράφει: «Η Ιταλία ολόλευκη μέχρι τον Ιούνιο». Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα, ο υφυπουργός Υγείας Πιερπάολο Σιλέρι δηλώνει ότι: «θα ξανα-ανοίξουμε ακόμα και αν τα κρούσματα στους νέους αυξηθούν». Και τέλος η Corriere de la Sera έχει τίτλο: «Άνοιγμα: και τώρα περιμένουμε». Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα μετατεθεί στα μεσάνυχτα από τις 17 Μαΐου. Η Λέγκα διαφωνεί, λέγοντας ότι πρέπει να αρθεί τελείως. Καινούριοι κανονισμοί θα ισχύσουν για τα μπαρ και τις πισίνες.

Ετικέτες

Documento Newsletter