Ο γύρος του κόσμου μέσα από τα πρωτοσέλιδα ευρωπαϊκών και αμερικανικών εφημερίδων.
Πρώτος σταθμός η Γαλλία, όπου η Libération έχει τίτλο: «Ο κορονοϊός πρέπει να τακτοποιηθεί αλλά κι εγώ έχω ανάγκη βοήθειας». Η εφημερίδα γράφει για τους άλλους ασθενείς που λόγω κορονοϊού έχουν αναβληθεί επ’ αόριστον οι εγχειρίσεις τους: μια μεταμόσχευση νεφρού, ένας βηματοδότης ή μια αναδιαμόρφωση στήθους σε καρκινοπαθή. Στη συνέντευξη που έδωσε ο γάλλος πρόεδρος στη Le Figaro διαβάζουμε: «Μάχομαι για το δικαίωμα σε μια ειρηνική ζωή», δηλώνει στην εφημερίδα ο Εμανουέλ Μακρόν. Υπερασπίζεται το νομοσχέδιο για την ασφάλεια και μετά τα βίαια επεισόδια στη χώρα λέει ότι θα καταπολεμήσει «κάθε μορφή ατιμωρησίας». Η Le Monde άλλο μήκος κύματος: «Στη Μοζαμβίκη, τα όνειρα μιας αυτοκρατορίας φυσικού αερίου απειλούνται από την Σαμπάμπ». Οι επιθέσεις των τζιχαντιστών στην Πάλμα έχουν βάλει στον πάγο το σχέδιο των μεγάλων εταιρειών ενέργειας, μεταξύ των οποίων και της γαλλικής πολυεθνικής Total. Και η Humanité γράφει για την επανένωση της Αριστεράς: «Συμφωνίες και εμπόδια». Μια συμφωνία «αμοιβαίου σεβασμού» επετεύχθη το Σάββατο, αλλά η συμμαχία-έκπληξη του Γιανίκ Ζαντό και του Ολιβιέ Φορ αποκάλυψε τις εντάσεις.
Στη Βρετανία αρνητικά σχολιάζεται η απόφαση των 6 μεγαλύτερων αγγλικών ομάδων να συμμετάσχουν σε ένα διεθνές υπερ-πρωτάθλημα ποδοσφαιρικών μεγατόνων. Η Daily Telegraph γράφει: «Ο ΠΘ τα βάζει με τους ποδοσφαιρικούς γίγαντες για το σχέδιο ενός υπερ-πρωταθλήματος». Ο Μπόρις Τζόνσον μπαίνει στο χορό της κριτικής των έξι μεγάλων ομάδων του αγγλικού ποδοσφαίρου που αποφάσισαν να συμμετάσχουν σε ένα πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα με τους μεγαλύτερους συλλόγους ανά την ήπειρο. Οι Times: «Νέες αρμοδιότητες για την εκδίωξη κατασκόπων από εχθρικά κράτη». Σκληρότεροι νόμοι είναι στα σκαριά καθώς μεγαλώνουν οι ανησυχίες για την Ρωσία και την Κίνα. Ο Guardian: «Μειώστε τη φτώχεια για να μειώσετε το έγκλημα, λέει ο επικεφαλής της αστυνομίας». Ανώτατος αξιωματικός της αστυνομίας κάνει έκκληση για περισσότερα χρήματα στις φτωχές περιοχές έτσι ώστε τα τοπικά κυκλώματα να μην μπορούν να επιστρατεύουν καινούριους ανθρώπους, απελπισμένους από τις στερήσεις. Και ο Independent: «Χορηγός του κόμματος φέρεται να εμπλέκεται στο σκάνδαλο λόμπινγκ των Τόρυδων». Ο λόγος για τον Ντάνιελ Γκριν, ο οποίος ενώ είχε δωρίσει £135.000 για τις εκλογές του 2017 στους Τόρυδες, διορίστηκε υπεύθυνος προμηθειών επί κυβέρνησης Κάμερον.
Στη Γερμανία το σήριαλ για το χρίσμα του υποψήφιου καγκελάριου συνεχίζεται. Η Süddeutsche Zeitung γράφει: «Ο φόβος διχασμού μεγαλώνει στην Ένωση». Ο αγώνας για την υποψηφιότητα για την καγκελαρία μεταξύ Άρμιν Λάσετ και Μάρκους Ζέντερ θερμαίνεται επικίνδυνα καθώς κανένας από τους δύο δεν αποσύρεται. Η κοινοβουλευτική ομάδα μάλλον θα δώσει την τελική λύση. Η Die Welt για το ίδιο θέμα γράφει: «Καγκελαρία: οι βουλευτές από το Βορρά υποστηρίζουν τον Ζέντερ». Οι υποστηρικτές του Ζέντερ μέσα στην CDU είναι απογοητευμένοι με την συσσώρευση δύναμης στην ομοσπονδιακή εκτελεστική επιτροπή του κόμματος και τους κοινοβουλευτικούς ηγέτες. Και η Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Η Αμερική απειλεί την Μόσχα με συνέπειες αν πεθάνει ο Ναβάλνυ». Παράλληλα, η Πράγα κατηγορεί την Ρωσία ότι είναι η υπεύθυνη πίσω από τις εκρήξεις σε αποθήκες πυρομαχικών.
Στην Ιταλία κάνουν σχέδια για την επανέναρξη της οικονομίας και την επιστροφή στις τάξεις. Η La Repubblica γράφει: «Εκατομμύρια τεστ για τα σχολεία». Ένα self test την εβδομάδα σε όλους τους μαθητές υπόσχεται η κυβέρνηση που μελετά την σταδιακή επιστροφή στις τάξεις σε μια εβδομάδα. Η La Stampa: «54 εκατομμύρια δόσεις από την Ευρώπη και από τον Ιούνιο τέλος το AstraZeneca». Η επανεκκίνηση της οικονομίας βρίσκει ακόμα αντίθετες τις περιφέρειες. Η Il Messaggero: «ΟΚ για πιο κοντά στους εσωτερικούς χώρους». Το σχέδιο της κυβέρνησης: για τα μέσα Μαΐου ανοίγει ο δρόμος για μεσημεριανό στα εστιατόρια χωρίς εξωτερικούς χώρους, το φθινόπωρο θα “πέσουν” οι μάσκες. Και η Corriere de la Sera: «Ένα διαβατήριο για ένα ασφαλές καλοκαίρι». Η κυβέρνηση μελετά τρία σενάρια για το διαβατήριο υγείας, ενώ τα κρούσματα μειώνονται.
Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Η ανησυχία για τη μη ορθή θεραπεία των θρόμβων ήταν καταλυτική για την παύση του εμβολίου της Johnson & Johnson». Οι αρχές των ΗΠΑ ήταν κοντά στην απλή προειδοποίηση για τις θρομβώσεις, φόβοι όμως για λανθασμένους χειρισμούς από τους ιατρούς οδήγησε στην παύση του εμβολίου. Οι New York Times: «Με πολλά να χάσουν, οι γυναίκες στο Αφγανιστάν φοβούνται την επιστροφή στο αποπνικτικό παρελθόν». Η εφημερίδα μιλώντας με ντόπιες γυναίκες, καταγράφει τον φόβο τους για την αποχώρηση των ΗΠΑ από τη χώρα. Η άνοδος των Ταλιμπάν θα σημάνει σημαντική οπισθοχώρηση στα δικαιώματά τους. Η Washington Post: «Στη σκιά της FED, μια οδυνηρή υπενθύμιση». Κατασκήνωση άστεγων στο δρόμο του διοικητή της κεντρικής τράπεζας, Τζερόμ Πάουελ, για τη δουλειά, δείχνει πώς οι πολιτικές του για να τονώσει την οικονομία δεν ανύψωσε όλους τους πολίτες. Και οι Financial Times: «Οι υποσχέσεις για το κλίμα από ΗΠΑ-Κίνα ενισχύει τις ελπίδες για συμφωνία για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα». Συμφωνία για το περιβάλλον μεταξύ των δύο χωρών παρά τις εντάσεις.
Στην Ισπανία η El País γράφει: «Το μπλοκ του Γενικού Συμβουλίου αφήνει κενές 46 θέσεις». Εννιά θέσεις στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας και άλλες έξι σε ανώτερα δικαστήρια μεταξύ των κενών θέσεων που θα πρέπει να πληρωθούν με βάση το σχέδιο ανανέωσης που έχει τεθεί σε ισχύ εδώ και δύο χρόνια. Και τέλος η El Mundo: «Περισσότεροι από 660 χιλιάδες ψήφοι που ακόμα μπορούν να γείρουν την πλάστιγγα». Το ένα τρίτο από όσους ψήφισαν Ciudadanos το 2019 δεν έχουν αποφασίσει ακόμα ποιο κόμμα θα ψηφίσουν. Επίσης, 230 χιλιάδες μαδριλένοι που ψήφισαν PSOE στις προηγούμενες εκλογές τώρα αμφιβάλλουν για την επιλογή τους.