Ο γύρος του κόσμου μέσα από τα πρωτοσέλιδα ευρωπαϊκών και αμερικανικών εφημερίδων.
Στις ΗΠΑ, ο Τζο Μπάιντεν προωθεί άλλο ένα φιλόδοξο σχέδιο στήριξης. Η Wall Street Journal γράφει σχετικά: «Ο Μπάιντεν προωθεί ένα ευρύ οικονομικό σχέδιο». Ο αμερικανός πρόεδρος στην πρώτη του ομιλία στο Κογκρέσο, ζήτησε τη στήριξη των νομοθετών για ένα σχέδιο $1,8 τρις για την στήριξη της εκπαίδευσης και των εργαζομένων. Η Washington Post έχει τίτλο: «Ο Μπάιντεν λέει ότι οι ΗΠΑ είναι και πάλι σε κίνηση». Στην ομιλία του χαρακτήρισε τις πρώτες 100 μέρες της προεδρίας του ως το σημείο καμπής των πολλαπλών κρίσεων της χώρας. Οι Financial Times: «Ο Μπάιντεν προτείνει σχέδιο ύψους $1,8 τρις για να απλώσει το δίχτυ κοινωνικής προστασίας με υψηλότερους φόρους». Αύξηση των δαπανών για την παιδική πρόνοια και την υγεία. Αναμένεται μάχη στο Κογκρέσο για την ψήφισή του. Και οι New York Times: «Ο Μπάιντεν υποστηρίζει την διεύρυνση του ρόλου του κράτους». Άλλο ένα τεράστιο πακέτο στήριξης της οικονομίας και των εργαζομένων φέρνει στο νου το Φραγκλίνο Ρούζβελτ, σχολιάζει η εφημερίδα.
Δείτε επίσης: Μπάιντεν: «Είμαστε όλοι ίσοι» (Video)
Στην Ιταλία, στα πρωτοσέλιδα κυριαρχούν οι συλλήψεις πρώην τρομοκρατών στη Γαλλία. Η La Repubblica γράφει: «Η τελευταία πράξη στα χρόνια του μολυβιού». Επτά κόκκινοι τρομοκράτες καταδικασμένοι για αιματηρά εγκλήματα συνελήφθησαν, άλλοι τρεις αναζητούνται. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Τα μολυβένια χρόνια, η πληγή έκλεισε». Στο Παρίσι συνελήφθησαν οι πρώην τρομοκράτες μετά από αίτημα της Ρώμης. Ανάμεσα στους συλληφθέντες ο Τζόρτζιο Πιετροστεφάνι και η Μαρίνα Πετρέλα, πρώην μέλος των Ερυθρών Ταξιαρχιών. Η Il Messaggero γράφει: «Τέλος εποχής». Συμφωνία Ντράγκι-Μακρόν έφερε τις συλλήψεις. Και η Corriere de la Sera: «Τρομοκράτες, η καθοριστική συμβολή του Μακρόν». Τριανταέξι χρόνια από το δόγμα Μιτεράν περί μη έκδοσης, ο γάλλος πρόεδρος έδωσε εντολή για τις συλλήψεις.
Στη Γαλλία η Humanité γράφει: «Ο άνισος διαμοιρασμός των εμβολίων». Η παράδοση των δόσεων στα διαμερίσματα της χώρας δεν λαμβάνει υπόψη ούτε το επίπεδο μόλυνσης ούτε την ευαλωτότητα των πολιτών. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Πώς η κυβέρνηση μεταπείστηκε για το υγειονομικό διαβατήριο». Την περασμένη Τρίτη ο Μακρόν έδωσε σε αδρές γραμμές το σχέδιο απεγκλωβισμού, που ξεκινά την 3η Μαΐου. Σε αυτό το σχέδιο ρόλο θα παίξει και το υγειονομικό διαβατήριο, του οποίου τα περιεχόμενα είναι ακόμα υπό συζήτηση. Στη Le Figaro διαβάζουμε: «Απεγκλωβισμός: ο Μακρόν ψάχνει ένα καλό ρυθμό». Ο πρόεδρος θα δώσει την Παρασκευή όλες τις λεπτομέρειες για τα μέτρα άρσης του lockdown από τις αρχές Μαΐου. Και η Libération: «Εμβόλια: Κι αν τα δίναμε στους δασκάλους;». Οι παραδόσεις εμβολίων επιταχύνονται, δεν βρίσκουν όμως δέκτες. Η εφημερίδα θεωρεί ότι είναι ευκαιρία να εμβολιαστούν οι δάσκαλοι και όλα τα επαγγέλματα που εκτίθενται στον ιό.
Στη Βρετανία έρευνα αντιμετωπίζει ο Τζόνσον για την ανακαίνιση της οικίας του. Οι Times γράφουν: «Ανησυχία στη Ντάουνινγκ Στριτ για τα ‘γραπτά ίχνη’ που οδηγούν στο διαμέρισμα του πρωθυπουργού». Η εκλογική επιτροπή διερευνά την ανακαίνιση της οικίας του Μπόρις Τζόνσον και την ενδεχόμενη εμπλοκή χορηγού του Συντηρητικού κόμματος. Ο Guardian: «Η οργή του πρωθυπουργού καθώς ελέγχεται για τα ‘μετρητά για κουρτίνες’». Εκτός εαυτού ο Τζόνσον χθες στη Βουλή, αρνήθηκε οποιαδήποτε παρατυπία για την ανακαίνιση του διαμερίσματος. Στον Independent διαβάζουμε: «Ο πρωθυπουργός διορίζει ‘ξεδοντιασμένο’ σύμβουλο ως επικεφαλής δεοντολογίας». Η ελεγκτική επιτροπή θα χρειαστεί την άδεια του πρωθυπουργού για να ξεκινήσει την έρευνα. Και τέλος η Daily Telegraph κυκλοφορεί με τίτλο: «Εξαιρετικά ασφαλές για δύο εμβολιασμένους να συναντηθούν ελεύθερα». Ο επιδημιολόγος Τζόναθαν Βαν Ταμ είπε χθες ότι οι δύο δόσεις προσφέρουν ασφάλεια, αλλά παρότρυνε τους πολίτες να μην αμελήσουν στην τήρηση των μέτρων προστασίας.
Στη Γερμανία υπό έρευνα βρίσκονται πλέον οι αρνητές της πανδημίας. Η Süddeutsche Zeitung γράφει σχετικά: «Οι αρνητές του κορονοϊού υπό διερεύνηση». Σύμφωνα με το Γραφείο για την Προστασία του Συντάγματος, ένα μέρος του κινήματος έχει στενές σχέσεις με την ακροδεξιά. Επίσης, ορισμένοι υποστηρικτές αρνούνται το κρατικό μονοπώλιο της βίας. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung έχει τίτλο: «Οι Βρυξέλλες προειδοποιούν για καθυστερήσεις στα εμβολιαστικά διαβατήρια». Ο επίτροπος Δικαιοσύνης της ΕΕ, Ντιντιέ Ρέυντερς, δήλωσε χθες ότι η αυτόματη ελευθερία μετακίνησης στις χώρες Σένγκεν είναι μη ρεαλιστική. Και η Die Welt: «Ο Ζέντερ θέλει να εμβολιάσει τους εργαζόμενους σε σούπερμαρκετ, σχολεία και φαρμακεία». Ο επικεφαλής της CSU λέει ότι κανένα εμβόλιο δεν πρέπει να πάει χαμένο. Παράλληλα, τα κρατίδια και οι δημοτικές κοινότητες καλούν να παρθούν γρήγορα μέτρα διευκόλυνσης για τους εμβολιασμένους.
Στην Ισπανία, η El País γράφει ότι: «Η Ισπανία είναι από τις χώρες με τα περισσότερα σχολεία-γκέτο στον ΟΟΣΑ». Τα δημόσια σχολεία είναι κατά συντριπτική πλειοψηφία τα ιδρύματα στα οποία συγκεντρώνονται οι φτωχοί μαθητές. Και η El Mundo: «Γυρίζω την πλάτη μου σε εκείνους που απλώνουν το χέρι στη Δικαιοσύνη», λένε οι δικαστές, οι οποίοι κινητοποιούνται για να απαιτήσουν από τα κόμματα να αποπολιτικοποιήσουν το Δικαστικό Συμβούλιο (ΔΣ). Χθες, το ΔΣ αρνήθηκε να στείλει τις μεταρρυθμίσεις που περιορίζουν τις αρμοδιότητές του στο Συνταγματικό Δικαστήριο.