Ο γύρος του κόσμου μέσα από τα πρωτοσέλιδα ευρωπαϊκών και αμερικανικών εφημερίδων.
Στις ΗΠΑ, η Washington Post γράφει: «Τα κρούσματα στην Ινδία θέτουν ένα ακόμα ρεκόρ». Σε 24 ώρες σχεδόν 350 χιλιάδες μολύνσεις. Οι ΗΠΑ θα στείλουν ιατρικό εξοπλισμό εν μέσω εκκλήσεων για περισσότερη βοήθεια. Και οι Financial Times γράφουν για το ίδιο θέμα: «Η Ινδία στο όριο αντοχής της». Με τα 349 χιλιάδες νέα ημερήσια κρούσματα το Σάββατο και τους 2.700 θάνατοι η Ινδία σπάει ζοφερά ρεκόρ.
Δείτε επίσης: Νέο παγκόσμιο ρεκόρ κρουσμάτων στην Ινδία – Πανικόβλητοι πολίτες αγοράζουν φιάλες οξυγόνου και φάρμακα
Η Wall Street Journal έχει τίτλο: «Φωτιά σε κλινική κορονοϊού στην Βαγδάτη σκοτώνει τουλάχιστον 82 ανθρώπους». Η φωτιά ξεκίνησε το Σάββατο μετά από έκρηξη φιάλης οξυγόνου, περισσότεροι από 200 ασθενείς έπρεπε να εκκενώσουν το νοσοκομείο. Και τέλος οι New York Times: «Η έξαρση κορονοϊού στο Μίτσιγκαν αρρωσταίνει νεώτερους ανθρώπους». Το χειρότερο ξέσπασμα του ιού βιώνει η πολιτεία. Στα νοσοκομεία της εισάγονται δυο φορές περισσότεροι ασθενείς ηλικίας 30-40 ετών απ’ ότι το φθινόπωρο.
Άλλη μια φονική επίθεση συγκλονίζει τη Γαλλία. Η Le Monde γράφει σχετικά: «Η αστυνομία εκ νέου χτυπημένη από τρομοκρατική ενέργεια». Μια 49χρονη αστυνομικός ήταν το θύμα της επίθεσης με μαχαίρι από 36χρονο Τυνήσιο, ο οποίος έπεσε νεκρός από τα πυρά της αστυνομίας. Και η Le Figaro για το ίδιο θέμα: «Η επίθεση στο Ραμπουγέ αναθερμαίνει τη συζήτηση για την μετανάστευση». Ο δράστης, σύμφωνα με την εφημερίδα, ήταν παράνομος μετανάστης που νομιμοποιήθηκε μετά από δέκα χρόνια παραμονής στη χώρα. Ξεκινά έτσι και πάλι η πολεμική για την φύλαξη των γαλλικών και ευρωπαϊκών συνόρων.
Η Libération γράφει για το άνοιγμα των σχολείων: «Επιστροφή υπό κορονοϊό: μέχρι εδώ, όλα πάνε καλά». Τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία ανοίγουν σήμερα Δευτέρα, ενώ τα κρούσματα παραμένουν ακόμα σε υψηλό επίπεδο. Πιο επικριτικά, η Humanité γράφει για το ίδιο θέμα: «Ο ιός αποκλείεται από τις τάξεις;». Επιστροφή στο σχολείο σήμερα για τους μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στη Γαλλία. Ανησυχίες προκαλούν οι ελλείψεις σε εμβόλια, τεστ και εξαερισμό.
Στη Βρετανία, κυβερνητικοί αξιωματούχοι δείχνουν πρώην συνεργάτη του Τζόνσον για τη διαρροή του σχεδίου lockdown. Οι Times έχει τίτλο: «Ο Κάμινγκς κατηγορείται ακόμα ως το ‘καρφί’ της διαρροής των σχεδίων του lockdown». Πηγές από την κυβέρνηση θεωρούν ακόμα τον πρώην σύμβουλο του Μπόρις Τζόνσον, Ντόμινικ Κάμινγκς, ως τον υπαίτιο για τις διαρροές, ενώ ο ίδιος αρνείται τις κατηγορίες. Η Daily Telegraph γράφει: «Προειδοποίηση στον Κάμινγκς ότι δεν είναι ακόμα αθώος για την υπόθεση διαρροής». Ο Κάμινγκς δεν έχει απαλλαγεί ακόμα από τις υποψίες για την εμπλοκή του στην υπόθεση διαρροής των σχεδίων lockdown της κυβέρνησης, η οποία στο βρετανικό Τύπο έχει πάρει τον εύγλωττο τίτλο «Μαρτυριάρης Αρουραίος» (Chatty Rat).
Ο Guardian γράφει: «Οργή καθώς η κυβέρνηση απορρίπτει έκτακτη έρευνα για τα λάθη της πανδημίας». Σε γράμμα που απέστειλε η κυβέρνηση στις οικογένειες θυμάτων από τον κορονοϊό γράφει ότι μια τέτοια έρευνα δεν θα ήταν πρέπουσα και ότι οι αρμόδιοι που θα πρέπει να δώσουν στοιχεία δουλεύουν συνέχεια… Και τέλος ο Independent: «Χώρες της ΕΕ αποκλείουν τις συμφωνίες με τη Βρετανία για απελάσεις». Γαλλία, Γερμανία και Βέλγιο είπαν ότι δεν θα συμφωνήσουν με την Βρετανία για την διευκόλυνση της απέλασης προσφύγων στην Ευρώπη.
Στη Γερμανία η προεκλογική περίοδος ξεκίνησε επιθετικά εν μέσω πιέσεων για περισσότερες ελευθερίες στους εμβολιασμένους. Η Süddeutsche Zeitung γράφει: «Εκείνη μιλάει, εγώ πράττω». Ο υποψήφιος της CDU για την καγκελαρία, Άρμιν Λάσετ, άνοιξε την προεκλογική καμπάνια με μια επίθεση στην Ανναλένα Μπέρμποκ και τους Πράσινους.
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Η κυβέρνηση και τα κρατίδια μάχονται για τα δικαιώματα εκείνων που έχουν εμβολιαστεί και έχουν αναρρώσει». Οι αρχικές σκέψεις έχουν να κάνουν με ταξίδια και ιδιωτικές συναντήσεις χωρίς καραντίνα. Και τέλος η Die Welt: «Πολιτικές ομάδες καλούν για την επιστροφή των θεμελιωδών δικαιωμάτων γρήγορα». Πριν από την σύνοδο για τους εμβολιασμούς, η πολιτική πίεση μεγαλώνει στην ομοσπονδιακή και τις τοπικές κυβερνήσεις να δώσουν γρήγορα την ελευθερία τους σε όσους έχουν εμβολιαστεί.
Στην Ισπανία η El País γράφει: «Δύο μέλη του Συνταγματικού Δικαστηρίου υποστηρίζουν την μεταρρύθμιση των προβλέψεων για την στασίαση». Δύο μέλη του δικαστηρίου που δεν υπερψήφισαν την καταδίκη του πρώην γραμματέα της Καταλανικής προεδρίας Τζόρντι Τουρούλ για εξέγερση και στασίαση, κρίνοντας τις ποινές δυσανάλογες προς το αδίκημα, ανοίγουν τον δρόμο στην κυβέρνηση να μεταρρυθμίσει τις προβλέψεις του νόμου για αυτό το ζήτημα. Και η El Mundo: «Η Αγιούσο πιστεύει ότι μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς το Vox αλλά φοβάται για περισσότερες εντάσεις». Θέλοντας 4 ποσοστιαίες μονάδες για την πλειοψηφία και με το ποσοστό της να είναι όσο και των 3 κομμάτων της αριστεράς μαζί, η υποψήφια του Λαϊκού κόμματος φαίνεται να είναι το φαβορί για την πρώτη θέση στις εκλογές της 4ης Μαΐου στη Μαδρίτη.
Στην Ιταλία σήμερα ο Ντράγκι παρουσιάζει το σχέδιο ανάκαμψης, ενώ εντάσεις αναπτύσσονται στην κυβέρνηση για τα μέτρα. Η La Repubblica γράφει: «750 χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας». Αυτή είναι η πρόβλεψη στο σχέδιο ανάκαμψης για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, που θα φέρει όμως τα επίπεδα απασχόλησης σε εκείνα του 2019. Η La Stampa: «Φόροι και δικαιοσύνη, τα κόμματα σε αναμονή». Σήμερα ο Ντράγκι θα παρουσιάσει το σχέδιο ανάκαμψης και αύριο στην ιταλική Γερουσία. Αναμένεται η συζήτηση στην Βουλή να είναι θερμή λόγω της αντίστασης του Σαλβίνι.
Η Il Messaggero γράφει: «Απαγόρευση κυκλοφορίας, το στοπ του υπουργείου Εσωτερικών». Το υπουργείο διαμηνύει ότι απαγορεύεται η παραμονή στα εστιατόρια μέχρι τις 10, αλλά η κυβέρνηση είναι υπέρ πιο «μαλακών ελέγχων». Και η Corriere de la Sera: «Λέττα-Σαλβίνι, η ένταση αυξάνεται». Ο επικεφαλής της Λέγκας επέκρινε ως λανθασμένη την κυβερνητική επιλογή για απαγόρευση κυκλοφορίας. Αυτό έδωσε αφορμή στον αρχηγό του Δημοκρατικού κόμματος Ενρίκο Λέττα να δηλώσει ότι αν η Λέγκα «δεν θέλει, ας μην μείνει στην κυβέρνηση».