Διεθνής Τύπος στο documentonews.gr: Κονταροχτυπιούνται Λάσετ και Ζέντερ για το χρίσμα – Έκρηξη σε πυρηνικό εργοστάσιο στο Ιράν

Ο γύρος του κόσμου μέσα από τα πρωτοσέλιδα ευρωπαϊκών και αμερικανικών εφημερίδων.

Ξεκινάμε από τη Γερμανία όπου πλέον οι διεκδικητές της υποψηφιότητας για την καγκελαρία έγιναν ξεκάθαρες. Η Süddeutsche Zeitung γράφει σχετικά: «Λάσετ και Ζέντερ σε ανοιχτή διαμάχη». Οι πρόεδροι των CDU και CSU αντίστοιχα δήλωσαν για πρώτη φορά δημόσια ότι επιθυμούν την υποψηφιότητα για την καγκελαρία. Έκκληση για γρήγορη ανάδειξη έκαναν και οι δύο. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung: «Λάσετ και Ζέντερ έτοιμοι για την υποψηφιότητα για την καγκελαρία». Ο συνασπισμός των δύο συντηρητικών ενώσεων πρέπει να αποφασίσει ποιος από τους δύο θα πάρει το χρίσμα του καγκελάριου. Οι δύο άνδρες συναντώνται σήμερα, τη στιγμή που η Μέρκελ επικρίνει το Βαυαρό Ζέντερ. Και η Die Welt: «Ζέντερ και Λάσετ θέλουν το ίδιο πράγμα: την υποψηφιότητα για την καγκελαρία». Ο Ζέντερ δηλώνει ότι αν το μεγάλο αδελφό κόμμα τον θέλει, εκείνος θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων για την Ένωση.

Στις ΗΠΑ οι New York Times γράφουν: «Μια έκρηξη συγκλονίζει το πυρηνικό εργοστάσιο, εξοργίζοντας το Ιράν». Υποψίες για σαμποτάζ, ενώ η επίθεση μπορεί να τραυματίσει τις νέες προσπάθειες για την συμφωνία σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Η Wall Street Journal: «Ο φόβος για τον κορονοϊό συρρικνώνει το εργατικό δυναμικό». Περίπου 4 εκατομμύρια ενήλικες δεν αναζητούν εργασία λόγω του ιού. Η τιθάσευση της πανδημίας είναι το κλειδί για την ανάκαμψη. Η Washington Post: «Μια τσάκιση στο σχέδιο του Μπάιντεν για τα σύνορα». Με όλο και περισσότερες οικογένειες από την Κεντρική Αμερική να στέλνονται πίσω, η κυβέρνηση των ΗΠΑ  δείχνει ότι δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει τις μεγάλες ροές μεταναστών.  Και οι Financial Times: «Η Κίνα θα ανακατέψει τα εμβόλια μετά από ανησυχίες για τα δικά της σκευάσματα». Ο κινεζικός Οργανισμός Πρόληψης Ασθενειών εξέφρασε αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των εγχώριων εμβολίων, τη στιγμή που τα δεδομένα της φάσης 3 παραμένουν αδημοσίευτα.

Στη Γαλλία η Libération γράφει: «Στα αριστερά και επιδέξια». Το κολοσσιαίο ποσό του σχεδίου ανάκαμψης που θα διαθέσει ο Τζο Μπάιντεν, σχεδιασμένο να ωφελήσει τους πιο αδύναμους, ανανεώνει την παράδοση του αμερικανικού κράτους πρόνοιας που είχε ξεχαστεί από την εποχή του Ρίγκαν. Και η Humanité: «Οι ΗΠΑ κλονίζουν την νεοφιλελεύθερη συναίνεση». Στο λίκνο του καπιταλισμού, η διοίκηση Μπάιντεν, με πίεση από την Αριστερά, παίρνει αποστάσεις από τη νεοφιλελεύθερη ορθοδοξία. Η Le Monde: «Το σταμάτημα του τουρισμού, ένας κοινωνικός κατακλυσμός». Η απαγόρευση των ταξιδιών λόγω της πανδημικής κρίσης θέτει σε κίνδυνο περισσότερες από 100 εκατομμύρια θέσεις εργασίας παγκοσμίως. Η Le Figaro: «Ο ομόφωνος φόρος τιμής της Μεγάλης Βρετανίας στον πρίγκιπά της». Χιλιάδες Βρετανοί πήγαν να αφήσουν λουλούδια στον φράχτη του Μπάκιγχαμ το σαββατοκύριακο για τον Φίλιππο, η κηδεία του οποίου θα γίνει το Σάββατο, σε στενό οικογενειακό κύκλο..

Στη Βρετανία η θλίψη της βασιλικής οικογένειας για την απώλεια του πρίγκιπα Φιλίππου αποτυπώνεται στα πρωτοσέλιδα. Η Daily Telegraph γράφει: «Η βασίλισσα λέει ότι ο θάνατος του δούκα ‘έχει αφήσει ένα τεράστιο κενό’ στη ζωή της». Φόροι τιμής από όλο τον κόσμο πλημμυρίζουν το παλάτι καθώς ο Κάρολος αποκαλύπτει το βάθος του πένθους της βασίλισσας για το θάνατο του συζύγου της. Στο ίδιο μήκος κύματος κι οι Times: «Ο θάνατος του Φιλίππου έχει αφήσει ένα τεράστιο κενό στην ζωή της βασίλισσας». Η βασιλική οικογένεια συγκεντρώνεται γύρω από την Ελισάβετ με θερμούς αποχαιρετισμούς στον «παππού του έθνους».

Σε άλλα νέα, η πρωθυπουργός της Σκωτίας, Νίκολα Στέρτζον, δηλώνει αποκλειστικά στον Guardian ότι: «Η Ντάουνινγκ Στριτ δε θα εμποδίσει ένα νέο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία αν κερδίσει το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας», εν όψει των εκλογών της 6ης Μαΐου στη χώρα. Και ο Independent: «Η αστυνομία θα δυσκολευτεί να διαχειριστεί τις παραβιάσεις των περιορισμών». Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της αστυνομίας προειδοποιεί ότι οι δυνάμεις του σώματος δεν επαρκούν καθώς η εγκληματικότητα έχει αυξηθεί τη στιγμή που άρεται το lockdown.

Στην Ιταλία παλεύουν ακόμα για τις απαραίτητες δόσεις. Η Corriere de la Sera γράφει: «Η κούρσα για την εύρεση εμβολίων». Ο Ντράγκι καλεί τις φαρμακευτικές να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους. Υπάρχει το ενδεχόμενο να παραδοθούν νωρίτερα οι δόσεις της Pfizer, ενώ ελπίδες δίνει και η Moderna. Η AstraZeneca λέει στην ΕΕ ότι δουλεύει σκληρά ενώ φτάνουν στη χώρα και οι δόσεις της Johnson & Johnson. Η Il Messaggero: «Στα εστιατόρια μόνο με ραντεβού». Σκέψεις στην κυβέρνηση αναφορικά με το άνοιγμα της οικονομίας: ναι στα τοπικά ανοίγματα και στις εξωτερικές δραστηριότητες. Παράλληλα, το ρωσικό εμβόλιο Σπούτνικ ‘προσγειώθηκε’ στην Ιταλία. Ο υπουργός Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντσα διαβεβαιώνει στη La Repubblica ότι: «Το καλοκαίρι θα είμαστε πιο ασφαλείς», θεωρώντας ότι το σημείο καμπής της πανδημίας είναι κοντά. Ανακοίνωσε επίσης ότι οι δεύτερες  δόσεις για τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna θα γίνονται μετά από 42 μέρες.  Η La Stampa: «Όλη η Ιταλία θα είναι ανοιχτή μέχρι τις 2 Ιουνίου». Ο υπουργός τουρισμού της Ιταλίας, Μάσιμο Γκαραβάλια, είναι αισιόδοξος ότι με το ευρωπαϊκό διαβατήριο υγείας θα γίνει η επανεκκίνηση του τουρισμού και της οικονομίας.

Στην Ισπανία η El País γράφει: «Η Ισπανία θα σταθεί ενώπιον της ΕΕ για να αμυνθεί των μεταρρυθμίσεων-κλειδιά». Η κυβέρνηση αναζητεί συναίνεση για τις αλλαγές στα εργασιακά, τις συντάξεις και τις δημοσιονομικές προσαρμογές. Το σχέδιο θα σταλεί με ένα μήνα καθυστέρηση στις Βρυξέλλες, αν όμως εγκριθεί μπορεί να ξεκλειδώσει 140 δις ευρώ για την οικονομία της χώρας. Και τέλος, ο Αλφόνσο Φερνάντεθ Μανιουέκο σε συνέντευξή του στην El Mundo, δηλώνει ότι: «Η μετατροπή των εκλογών στη Μαδρίτη σε γενικές είναι λάθος». Ο πρόεδρος της κοινότητας Καστίλης και Λεόν, προσκείμενος στο Λαϊκό Κόμμα λέει πως η νίκη της Ιζαμπέλ Αγιούσο, υποψήφιας του ΛΚ στην Μαδρίτη, θα βοηθήσει τον επικεφαλής Πάμπλο Κασάδο.

Ετικέτες