Ο γύρος του κόσμου μέσα από τα πρωτοσέλιδα ευρωπαϊκών και αμερικανικών εφημερίδων.
Ξεκινώντας από την Ιταλία, όπου ο Τύπος ασχολείται με το ρήγμα που προκάλεσε στην Ευρώπη η πρόταση Μπάιντεν. Η La Repubblica γράφει σχετικά: «Εμβόλια, η Μέρκελ διχάζει την ΕΕ». Ο Ντράγκι και ο Μακρόν είναι μαζί με τον Μπάιντεν για την άρση των πατεντών, ενώ η καγκελάριος διαφωνεί. Απώλειες είκοσι δισεκατομμυρίων σε μια ημέρα για τις φαρμακευτικές εταιρείες. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Η Ευρώπη διχασμένη για την άρση». Μέρκελ και Big Pharma φρενάρουν την πρόταση. Η ευρωπαία επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδη διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξει κανένα μπλοκ στις εξαγωγές εμβολίων. Η Il Messaggero έχει τίτλο: «Τα εμβόλια ως δημόσιο αγαθό διχάζουν την ΕΕ». Ιταλία και Γαλλία ευθυγραμμίζονται με την πρόταση Μπάιντεν, η Γερμανία αντιτίθεται. Και τέλος η Corriere de la Sera: «Εμβόλια, ήρθε η ώρα των άνω των 50». Από την Δευτέρα η καινούρια φάση του σχεδίου για το καλοκαίρι. Παράλληλα αυξάνεται το ποσοστό θετικότητας ενώ μειώνονται οι εισαγωγές στις ΜΕΘ.
Στη Γερμανία, πρώτο θέμα είναι η αντίρρηση της καγκελαρίου στην πρόταση Μπάιντεν. Η Frankfurter Allgemeine Zeitung έχει τίτλο: «Η Μέρκελ κατά της αναστολής της προστασίας της πατέντας για τα εμβόλια Covid». Επιφυλάξεις διατηρεί η καγκελάριος απέναντι στην προσέγγιση Μπάιντεν, καθώς θεωρεί πως δε είναι περιοριστικός παράγοντας. Η Süddeutsche Zeitung γράφει: «Πατέντες εμβολίων: η Μέρκελ αντιτίθεται στον Μπάιντεν». Ο αμερικανός πρόεδρος θέλει να ακολουθήσει ένα ριζοσπαστικό δρόμο και να απελευθερώσει τις άδειες για τα εμβόλια. Βερολίνο και Βρυξέλλες από την άλλη πλευρά βασίζονται στις εξαγωγές σε φτωχότερες χώρες. Και τέλος, σε διαφορετικό μήκος κύματος η Die Welt, γράφει: «Διαμάχη για την αλιεία: Λονδίνο και Παρίσι στέλνουν πολεμικά πλοία». Η διένεξη στο κανάλι της Μάγχης κλιμακώνεται. Γαλλικά πλοία απέκλεισαν προσωρινά το λιμάνι του Τζέρσεϊ. Η ΕΕ κάνει έκκληση για ψυχραιμία.
Στη Βρετανία, οι ηλικιακές ομάδες κάτω των 40 θα έχουν περισσότερες επιλογές για την ανοσία τους, πέρα από το εμβόλιο της Οξφόρδης/AstraZeneca. Ο Independent γράφει σχετικά: «Εναλλακτική επιλογή από το εμβόλιο της Οξφόρδης θα δοθεί στους κάτω των 40». Η κίνηση αυτή έρχεται μετά την συσσώρευση ενδείξεων για θρόμβους στους νέους. Η Daily Telegraph έχει τίτλο: «Τέλος οι μάσκες στις τάξεις καθώς οι υπουργοί αψηφούν τα συνδικάτα». Ο Μπόρις Τζόνσον θα ανακοινώσει τη Δευτέρα την κατάργηση των μασκών στα σχολεία από τις 17 Μαΐου. Αντίθετοι με την απόφαση είναι οι επικεφαλής των εκπαιδευτικών σωματείων.
Στους Times διαβάζουμε: «Ο Τζόνσον και ο Μακρόν σχεδιάζουν ειρηνευτική συνομιλία». Οι δύο ηγέτες θα προσπαθήσουν να αποκαταστήσουν τις σχέσεις των χωρών μετά τη χτεσινή ναυτική διένεξη στη νήσο Τζέρσεϊ για τα δικαιώματα αλιείας. Και τέλος ο Guardian: «Βρείτε £102 δις για να ξαναφτιάξετε το NHS, λένε οι ειδικοί στους υπουργούς». Επιτροπή ειδικών καλεί την κυβέρνηση να αυξήσει τις δαπάνες για την υγεία τα επόμενα δέκα χρόνια με πόρους που θα αντλήσει από τη την αύξηση της φορολογίας σε εισοδήματα και ΦΠΑ.
Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Άρση της πατέντας: επιτέλους μια ελπίδα!». Μετά την μεταστροφή των ΗΠΑ αναφορικά με τα πνευματικά δικαιώματα για τα εμβόλια, η ΕΕ βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο. Η Γαλλία πρέπει να αλλάξει μονοπάτι, αναφέρει η εφημερίδα. Η Le Monde: «Σαχέλ: ένας καινούριος γάλλος όμηρος στο Μάλι». Η κυβέρνηση αναγνώρισε την εξαφάνιση του δημοσιογράφου Ολιβιέ Ντυμπουά, τον οποίο απήγαγε τζιχαντιστική οργάνωση. Άλλοι πέντε δυτικοί έχουν απαχθεί, γεγονός που περιπλέκει τα σχέδια της Γαλλίας για την αναμόρφωση της στρατιωτικής επιχείρησης Barkhane στην περιοχή, εν όψει των προεδρικών εκλογών το 2022.
Η Le Figaro κυκλοφορεί σήμερα με τίτλο: «Ο θυμός αυξάνεται μετά και το νέο φόνο αστυνομικού». Οι δυνάμεις ασφαλείας θρηνούν ακόμα ένα θύμα μετά την τραγωδία στο Αβινιόν. Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν, σε συνέντευξη στην εφημερίδα, υπόσχεται να προστατεύσει την αστυνομία. Και τέλος η Libération γράφει: «10 Μαΐου 1981, η ωραία έξαψη του Μαΐου». Η εφημερίδα ανατρέχει με συνεντεύξεις και εικόνες στις εκλογές που ανέδειξαν νικητή τον Φρανσουά Μιτεράν και τις ελπίδες που γέννησε η νίκη αυτή.
Στην Ισπανία, η ήττα στις εκλογές της Μαδρίτης δρομολογεί εξελίξεις στο Σοσιαλιστικό κόμμα. Η El País γράφει σχετικά: «Οι εκλογές της 4ης Μαΐου ανοίγει την μάχη για την εξουσία στο Σοσιαλιστικό κόμμα της Μαδρίτης και της Ανδαλουσίας». Ο επικεφαλής του κόμματος στη Μαδρίτη Χοσέ Μανουέλ Φράνκο και ο εκπρόσωπος Τύπου και υποψήφιος στις εκλογές Άνχελ Γκαμπιλόντο παραιτήθηκαν, ενώ η επικεφαλής του κόμματος στην Ανδαλουσία, Σουζάνα Ντίαθ, πηγαίνει σε εσωκομματικές εκλογές. Και η El Mundo γράφει για το ίδιο θέμα: «Ο Σάντσεθ παραδέχεται την αποτυχία του αλλά η πορεία της κυβέρνησης δεν θα αλλάξει». Το Σοσιαλιστικό κόμμα αναγνώρισε το ναυάγιο του πολιτικού του ‘project’ στη Μαδρίτη.
Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Οι θάνατοι από τον κορονοϊό αναμένονται να ξεπεράσουν εκείνους του 2020». Το επίκεντρο της πανδημίας έχει μετατοπιστεί σε αναπτυσσόμενες χώρες και προχωρά με ρυθμούς που δείχνουν ότι οι νεκροί θα είναι περισσότεροι φέτος απ’ ό,τι πέρυσι. Η Washington Post ‘αναρωτιέται’ στον τίτλο της: «Είναι η στιγμή των υποδομών;». Οι μεταρρυθμιστικές φιλοδοξίες του Μπάιντεν αντιμετωπίζουν τα εμπόδια της πολιτικής και της ιστορίας.
Στους New York Times διαβάζουμε: «Οι εργοδότες αμφιταλαντεύονται για τον εμβολιασμό ως προαπαιτούμενο για εργασία». Καθώς οι αμερικανικές εταιρείες ετοιμάζονται να επαναφέρουν στα γραφεία μεγάλο μέρος των υπαλλήλων τους, οι εργοδότες αναρωτιούνται αν είναι πρέπον να απαιτήσουν να είναι εμβολιασμένοι. Και τέλος οι Financial Times: «Η Τράπεζα της Αγγλίας προβλέπει τη γρηγορότερη ανάπτυξη εδώ και 70 χρόνια καθώς η οικονομία ανακάμπτει». Στο 7,25% προβλέπεται ο ρυθμός ανάκαμψης στην Αγγλία, ενώ αναμένεται να αυξηθεί ο πληθωρισμός και τα επιτόκια.