Στην Ιταλία, η κυβέρνηση σκέφτεται να επιβάλλει υποχρεωτικό εμβολιασμό για τους άνω των 60. Η La Stampa γράφει σχετικά: «Υποχρεωτικός εμβολιασμός για τους άνω των 60». Η κυβέρνηση θέλει να αναγκάσει τους πολίτες άνω των 60 να εμβολιαστούν καθώς η πανδημία στη χώρα έχει εκρηκτικούς ρυθμούς ανάπτυξης. Στη La Repubblica διαβάζουμε: «Άγρια κόντρα για το σούπερ πάσο στην εργασία». Η Λέγκα και το Κίνημα 5 Αστέρων αντιτίθενται στο μέτρο που προτείνει ο Ντράγκι. Η Forza Italia και το Δημοκρατικό κόμμα θέλουν την μέγιστη προσοχή. Σήμερα η καθοριστική σύνοδος. Η Il Messaggero έχει τίτλο: «Σούπερ πάσο για τους άνω των 60». Η κυβέρνηση σκέφτεται να κάνει υποχρεωτικό το πράσινο πιστοποιητικό το καλοκαίρι για την προστασία των ευάλωτων πολιτών. Παράλληλα, χθες η Ιταλία κατέγραψε 170 χιλιάδες κρούσματα και 259 νεκρούς, ενώ υπάρχει κόντρα για το άνοιγμα των σχολείων. Τέλος, η Corriere de la Sera: «Σούπερ πάσο για τους εξηντάρηδες». Γίνεται υποχρεωτικό το εμβολιαστικό διαβατήριο για τους πολίτες άνω των εξήντα ενώ διευρύνεται και για άλλες κατηγορίες πολιτών.
Στη Βρετανία, οι ελλείψεις σε προσωπικό σε καίριες θέσεις χαλαρώνουν τους κανόνες για την επιστροφή των εργαζομένων στην δουλειά τους. Η Daily Telegraph γράφει σχετικά: «Οι κανόνες για τα τεστ θα χαλαρώσουν για να καλυφθούν οι ελλείψεις σε προσωπικό». Η υποχρεωτικότητα για τεστ PCR καταργείται καθώς τα νοσοκομεία, τα τρένα, οι οδοκαθαριστές και τα σχολεία αντιμετωπίζουν σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό. Οι Times κυκλοφορούν σήμερα με τίτλο: «Πρωθυπουργός: Μπορούμε να τη βγάλουμε χωρίς νέα μέτρα περιορισμού». Ο Μπόρις Τζόνσον λέει ότι δεν χρειάζονται άλλα μέτρα για την αναχαίτιση της μετάλλαξης Όμικρον παρά το γεγονός ότι την Τρίτη η Βρετανία κατέγραψε ρεκόρ κρουσμάτων με 218.000 νέες μολύνσεις. Στο Guardian διαβάζουμε: «Ο Τζόνσον παραδέχεται ότι το NHS μπορεί να πελαγώσει τις επόμενες εβδομάδες». Ακόμα τέσσερα νοσοκομεία δηλώνουν ότι είχαν κρίσιμα περιστατικά στο προσωπικό τους αλλά ο Μπόρις Τζόνσον αρνείται να επιβάλλει επιπλέον μέτρα. Τέλος, ο Independent: «Η φροντίδα ασθενών προειδοποιεί καθώς ο Τζόνσον επιμένει στο plan B». Τα νοσοκομεία είναι επί ποδός πολέμου καθώς τα κρούσματα ξεπερνούν για πρώτη φορά τα 200.000.
Στη Γαλλία, η Le Monde γράφει: «Εμβολιαστικό διαβατήριο: η προεκλογική καμπάνια ηλεκτρίζει την συζήτηση». Η κυβέρνηση υπέστη πλήγμα το βράδυ της Δευτέρας προς Τρίτη αφού δεν κατάφερε να περάσει το νόμο για το πάσο από την Βουλή. Το κόμμα του Μακρόν δεν κινητοποίησε αρκετές δυνάμεις ενώ η συμμαχία αριστεράς και δεξιάς ψήφισε να διακοπεί η συνεδρίαση. Στη Le Figaro διαβάζουμε: «Όμικρον: η μετάλλαξη που αλλάζει το παιχνίδι». Εξαιρετικά μεταδοτική αλλά πιο ήπια από την Δέλτα, η Όμικρον ανατρέπει τα σχέδια των επιδημιολόγων. Στο εξωτερικό τα θετικά παραδείγματα πολλαπλασιάζονται. Η Libération έχει κύριο θέμα σήμερα: «Η δημοκρατία σε κίνδυνο στις ΗΠΑ». Έναν χρόνο μετά την εισβολή στο Καπιτώλιο, η δεξιά συνεχίζει τα πλήγματα κατά των θεσμών, ατσαλωμένη από το μύθο των κλεμμένων εκλογών. Πανεπιστημιακοί, ακτιβιστές και διεθνείς παρατηρητές ανησυχούν για την διολίσθηση του καθεστώτος. Τέλος ο σκηνοθέτης Ρομπέρ Γκεντιγκιάν λέει στην Humanité: «Το να στρέφεις τον έναν φτωχό απέναντι στον άλλο είναι ένα παλιό κόλπο των εχόντων». Επ’ ευκαιρία της νέας του ταινίας ‘Τουίστ στο Μπαμάκο’, ο σκηνοθέτης περνά μια μέρα στο μοντάζ και μιλά στην εφημερίδα.
Στην Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Ευρεία υποστήριξη της επανεκλογής του Στάινμαγερ». Οι Πράσινοι δεσμεύονται να τον στηρίξουν ενώ το CDU δεν έχει να προτείνει κανέναν υποψήφιο. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Άνθρωπος της ισορροπίας». Ο Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ δεν είναι ένας ομοσπονδιακός πρόεδρος που δημιουργεί ενθουσιασμό, αλλά εν μέσω κρίσης φαίνεται να έχει αρκετές πιθανότητες για μια δεύτερη θητεία. Σε αυτή την άποψη προσχωρεί και το κόμμα των Πρασίνων. Τέλος, η Die Welt: «Η ριψοκίνδυνη εναλλακτική πορεία της Γερμανίας προς το ‘πράσινο’ αέριο». Το φυσικό αέριο που βαφτίζεται φιλικό προς το περιβάλλον αυξάνει την εξάρτηση της Γερμανίας από τη Ρωσία.
Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η Ισπανία ανακτά το 2021 όλες τις χαμένες θέσεις εργασίας λόγω πανδημίας». Η οικονομία κατέγραψε ρεκόρ προσλήψεων αφού προστέθηκαν 776.000 νέες θέσεις εργασίας ενώ το ποσοστό ανεργίας έπεσε στα επίπεδα του 2007. Και η El Mundo: «Η πλειοψηφία θέλει να γυρίσει ο τέως βασιλιάς αλλά χωρίς τιμές». Σε δημοσκόπηση που δημοσιεύει η εφημερίδα, οι μισοί από όσους θέλουν να γυρίσει στην Ισπανία ο Χουάν Κάρλος αρνούνται να του παραχωρηθούν τίτλοι ή να ζει στο παλάτι.
Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Οι εργαζόμενοι παραιτούνται με ρυθμούς ρεκόρ». Τον περασμένο Νοέμβριο οι εργαζόμενοι παραιτούντο για να βρουν καλύτερες θέσεις εργασίας αφού η αγορά εργασίας στις ΗΠΑ κατέγραψε ρεκόρ δημιουργίας νέων θέσεων. Στη Washington Post διαβάζουμε: «Το δηλητήριο μετά τις εκλογές απλώθηκε από ομάδες στο Facebook». Περισσότερες από 10.000 επιθέσεις καθημερινά πριν από τις 6 Ιανουαρίου. Η εταιρεία υποβαθμίζει το ρόλο της στο φούντωμα της βίας που ξέσπασε στο Καπιτώλιο. Οι Financial Times κυκλοφορούν με τίτλο: «Οι μετοχές των ταξιδιωτικών εταιρειών ανεβαίνουν καθώς μεγαλώνει η πίστη ότι η ταραχή της Όμικρον εξασθενεί». Παρά τα απανωτά ρεκόρ κρουσμάτων σε όλο τον δυτικό κόσμο, οι επενδυτές δίνουν ώθηση στις μετοχές των εταιρειών που ασχολούνται με τα ταξίδια και την διασκέδαση αφού επικεντρώνονται στην μειωμένη σφοδρότητα της μετάλλαξης Όμικρον. Τέλος, οι New York Times: «Τα νοσοκομεία γεμίζουν αλλά λιγότερα κρούσματα καταλήγουν στις ΜΕΘ». Στα νοσοκομεία όλης της χώρας παρατηρείται ότι αυτό το κύμα είναι διαφορετικό από τα προηγούμενα. Η αυξημένη ανοσία εξηγεί εν μέρει αυτή την αλλαγή.