Διεθνής Τύπος: Σκέψεις για χαλάρωση του συμφώνου σταθερότητας – Ελλείψεις σε πληθώρα προϊόντων

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει για τις σκέψεις που υπάρχουν σε κορυφαίο ευρωπαϊκό επίπεδο σχετικά με την χαλάρωση του συμφώνου σταθερότητας: «Οι Βρυξέλλες θέλουν να μιλήσουν για πιο ευέλικτους κανόνες χρέους, “χωρίς ταμπού”». Η Κομισιόν θέλει να μεταρρυθμίσει το σύμφωνο σταθερότητας. Ο επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι, είπε ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή στην λιτότητα. Στην Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Πολωνία και ΕΕ ασυμφιλίωτες». Ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι υπερασπίζεται την μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη, παρά την σφοδρή κριτική στο Ευρωκοινοβούλιο. Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θέλει τώρα να μπλοκάρει την οικονομική βοήθεια στην Πολωνία, για την κρίση που έφερε η πανδημία. Τέλος, η Die Welt: «Οι τιμές στα καύσιμα οδηγούν τους αυτοκινητιστές εκτός ορίων». Το γέμισμα του ντεπόζιτου στο πρατήριο καυσίμων γίνεται ολοένα και ακριβότερο, πράγμα που κοστίζει στους καταναλωτές και την οικονομία.

Στη Γαλλία, στο πρωτοσέλιδο της Libération φιγουράρει ένα παιδικό πρόσωπο που είναι έτοιμο να βάλει τα κλάματα για τις ελλείψεις που πιθανώς να υπάρξουν στις γιορτές: «Θα υπάρχουν παιχνίδια τα Χριστούγεννα;». Η απορία επεκτείνεται και γι άλλα προϊόντα όπως τα smartphone, τις εταζέρες ή τα αυτοκίνητα. Λόγω της πανδημίας, οι αλυσίδες παραγωγής και εφοδιασμού της οικονομίας δεν μπορούν να ακολουθήσουν τους ρυθμούς της ζήτησης και οι καθυστερήσεις, μαζί με την εξάλειψη των αποθεμάτων, αυξάνονται. Στη Le Monde διαβάζουμε: «Εκλογές: το σχολείο στην καρδιά της συζήτησης». Επίσημοι ή μη, οι προεδρικοί υποψήφιοι ανταγωνίζονται με τις προτάσεις τους για την παιδεία, που έχει γίνει το κύριο θέμα στην αρχή της προεκλογικής περιόδου. Η Le Figaro κυκλοφορεί με τίτλο: «Τιμές στα καύσιμα: ο Μακρόν θέλει να αποφύγει τις διαδηλώσεις». Μείωση των φόρων ή διαλογή στα καύσιμα; Η κυβέρνηση θα αποκαλύψει μέχρι το τέλος της εβδομάδας ένα βοήθημα για την αντιμετώπιση της ανόδου των τιμών στην αντλία καυσίμων. Μιας και η μάχη της αγοραστικής δύναμης δυσκολεύει την προεκλογική εκστρατεία, ο Μακρόν ελπίζει να αποφύγει την επιστροφή των «κίτρινων γιλέκων». Τέλος, η Humanité: «ΝΟΖ, το δικαίωμα στην εργασία σε έκπτωση». Στα καταστήματα της ΝΟΖ, της αλυσίδας σούπερ-μαρκετ για αζήτητα αποθέματα προϊόντων, χρησιμοποιούνται οι γκρίζες ζώνες του νόμου για να αρνηθούν το καθεστώς μισθωτής εργασίας και να στερήσουν τα δικαιώματα από τους εργαζομένους.

Στη Βρετανία, ο Guardian γράφει: «Τα σχέδια για μηδενισμό των ρύπων του Ηνωμένου Βασιλείου στερούνται φιλοδοξίας και κονδυλίων, λένε οι ειδικοί». Καθώς η σύνοδος για το κλίμα Cop26 πλησιάζει, ειδικοί λένε ότι το σχέδιο πράσινης μετάβασης της κυβέρνησης είναι ανεπαρκώς χρηματοδοτημένο. Στους Times διαβάζουμε: «Οι Βρετανοί θα πληρώσουν περισσότερους φόρους για τις οικολογικές υποσχέσεις». Το υπουργείο Οικονομικών έχει αποκλείσει το δανεισμό για να καλύψει το κόστος της πράσινης μετάβασης. Η Daily Telegraph έχει σήμερα τίτλο: «Η πρόοδος του εμβολιασμού της ενισχυτικής δόσης στα γηροκομεία απογοητεύει». Μόλις ένας στους τρεις φιλοξενούμενους στους οίκους ευγηρίας έχει λάβει την τρίτη δόση καθώς οι γενικοί ιατροί σταματούν τους εμβολιασμούς. Τέλος, ο Independent: «Νέο εμβόλιο της Οξφόρδης θα στοχεύσει την μετάλλαξη Δέλτα». Οι επιστήμονες προσαρμόζονται στα νέα επιδημιολογικά δεδομένα καθώς τα κρούσματα φτάνουν σε υψηλό 7 μηνών.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Δέκα χρόνια χωρίς την ΕΤΑ: αποσυμπίεση της έντασης με τη Βασκωνία, θυμός στο Κογκρέσο». Η χώρα των Βάσκων προχωρά προς την κανονικότητα, χωρίς όμως να τιμά την κοινή μνήμη. Η κυβέρνηση θεωρεί ανεπαρκή την κίνηση του επικεφαλής του βασκικού κόμματος Μπιλντού, Αρνάλντο Οτέγκι, να ζητήσει συγγνώμη από τα θύματα της ΕΤΑ. Και η El Mundo: «Ραχόι στον Θαπατέρο: “Μίλα, κάνε ό,τι έχεις να κάνεις και μου λες”». Η εφημερίδα αποκαλύπτει τις συνομιλίες του τότε επικεφαλής του Λαϊκού κόμματος, Μαριάνο Ραχόι, με τον πρωθυπουργό Χοσέ Λουίς Θαπατέρο, που έκανε συνομιλίες για να τελειώσουν οι ενέργειες της ΕΤΑ.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Η αναμέτρηση της κεντροδεξιάς». Ο Μπερλουσκόνι ετοιμάζεται για τη ‘σύνοδο κορυφής’ της δεξιάς με τον Σαλβίνι και τη Μελόνι, που παραμένουν διχασμένοι για όλα, ακόμα και για την πρόταση μομφής στην υπουργό Εσωτερικών, Λουτσιάνα Λαμοργκέζε.  Στη La Stampa διαβάζουμε: «Ελιγμός Ντράγκι, πρόγραμμα 102 για τις συντάξεις». Αντιδράσεις από την Λέγκα για την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης. Η Il Messaggero κυκλοφορεί με τίτλο: «Μπόνους και Πρόγραμμα 102 στον ελιγμό». Η κυβέρνηση ξεκινά μια εκστρατεία 23 δισεκατομμυρίων ευρώ για την ανακούφιση της κοινωνίας και τη μείωση των φόρων των νοικοκυριών. Η αύξηση όμως του ορίου ηλικίας από τα 62 στα 64 έτη –με 38 χρόνια προϋπηρεσίας, εξ ου και το ‘102’ του προγράμματος συνταξιοδότησης-, φέρνει γκρίνια από την Λέγκα. Τέλος, η Corriere de la Sera: «Οι συντάξεις ταράζουν την κυβέρνηση». Όχι της Λέγκας στις υποθέσεις των προγραμμάτων συνταξιοδότησης. Μίνι μείωση στο επίδομα υπηκοότητας.

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφει: «Οι Δημοκρατικοί μικραίνουν το σχέδιο για μοίρασμα των τραπεζικών δεδομένων με την φορολογική Αρχή». Οι Δημοκρατικοί έκαναν πίσω στην πρόταση να μοιράζονται οι τράπεζες τα δεδομένα τους με τον IRS, την φορολογική αρχή της χώρας. Στην Washington Post διαβάζουμε: «Το τελευταίο κύμα κορονοϊού συνέτριψε το ηθικό των νοσοκόμων». Με ελλείψεις στο προσωπικό, πνιγμένες κάθε μέρα από ασθενείς και κουρασμένες από τους ανεμβολίαστους, πολλές εργαζόμενες στην υγεία λένε ότι έχουν φτάσει στα όριά τους. Οι Financial Times κυκλοφορούν με τίτλο: «Η ΕΕ υπόσχεται να τιμωρήσει την Πολωνία επειδή αμφισβήτησε την ενότητα του κοινοτικού δικαίου». Η σκληρή στάση της Κομισιόν κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και για άλλα κράτη μέλη του μπλοκ. Η Φον ντερ Λάιεν απείλησε με επιβολή κυρώσεων την κυβέρνηση του Ματέους Μοραβιέτσκι, ο οποίος κατηγόρησε την ΕΕ για δύο μέτρα και σταθμά. Και τέλος, οι New York Times: «Μια επιτροπή της Βουλής θέλει να απαγγείλει κατηγορίες στον Μπάνον». Ο πρώην σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, Στίβεν Μπάνον, απέφυγε την έρευνα της Βουλής των Αντιπροσώπων. Θεωρείται ότι προέτρεψε σε βία από την ραδιοφωνική εκπομπή του, μια μέρα πριν την εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου, λέγοντας ότι: «τώρα είμαστε στο σημείο της επίθεσης για αύριο».

Ετικέτες