Διεθνής Τύπος: Σιωπηλή διαμαρτυρία από τη Γερμανία στο Μουντιάλ – Σοκ στις ΗΠΑ από την επίθεση σε σούπερ μάρκετ

Στις ΗΠΑ, οι New York Times έχουν τίτλο: «Τραγωδία δίχως τέλος καθώς δράστης σκοτώνει έξι σε σούπερ-μάρκετ». Στην τρίτη μαζική δολοφονία μέσα σε λίγες εβδομάδες, ένας εργαζόμενος στη Βιρτζίνια ανοίγει πυρ χωρίς προειδοποίηση. Στους Financial Times διαβάζουμε: «Σιωπηλή διαμαρτυρία: Οι Γερμανοί ορθώνουν ανάστημα για τη διαφορετικότητα». Οι παίκτες στην εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Γερμανίας έκλεισαν με το χέρι το στόμα τους για να διαμαρτυρηθούν που δεν τους επετράπη να φορέσει ο αρχηγός τους, Μάνουελ Νόιερ, το πολύχρωμο περιβραχιόνιο υπέρ της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας. Τέλος η Washington Post: «Έξι νεκροί σε σούπερ-μάρκετ στη Βιρτζίνια». Ο δράστης αυτοκτόνησε μετά τους πυροβολισμούς, ενώ το περιστατικό είναι το τελευταίο σε μια σειρά από αιματηρές ενέργειες με πυροβόλα όπλα στη χώρα.

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Οι Βρετανοί δέχονται εισηγήσεις για το πώς να εξοικονομήσουν ενέργεια». Ο υπουργός Οικονομικών προειδοποιεί για εκβιασμό του Πούτιν αν δεν αναλάβουν δράση. Επίσημη καμπάνια θα βοηθήσει τους πολίτες να μειώσουν τους λογαριασμούς τους. Ο Guardian έχει τίτλο: «Αποκάλυψη: H Συντηρητική Μισέλ Μόουν έλαβε κρυφά £29 εκατομμύρια από εταιρεία παροχής προσωπικής προστασίας στη ‘λωρίδα VIP’». Η εφημερίδα αποκαλύπτει ότι η βαρώνη, μέλος της Βουλής των Λόρδων, έλαβε μαζί με τον σύζυγό της κέρδη από εταιρεία που είχε κερδίσει μεγάλα κρατικά συμβόλαια με fast track διαδικασίες. Στον Independent διαβάζουμε: «Αποτυχίες της ακτοφυλακής στους θανάτους μεταναστών στη Μάγχη». Το προσωπικό έκανε 20ωρες βάρδιες πριν από την τραγωδία με τους 27 νεκρούς πριν από έναν χρόνο. Τέλος, η Daily Telegraph: «Οι γενικοί ιατροί θα μπουν στη μαύρη λίστα για την προσβασιμότητά τους». Όσοι γιατροί δεν βλέπουν εκ του σύνεγγυς τους ασθενείς θα έχουν συνέπειες από το σύστημα Υγείας.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Ο Σολτς θεωρεί τη Γερμανία ανθεκτική στις κρίσεις και τον χειμώνα». Ο αρχηγός της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, Φρίντριχ Μερτς, κατηγορεί τον καγκελάριο ότι παρενέβη το λόγο του σχετικά με τις στρατιωτικές δαπάνες. Γενική συζήτηση στην Μπούντεσταγκ Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Ο Μερτς κατηγορεί τον Σολτς για ‘παραβίαση του λόγου του’». Ο κυβερνητικός συνασπισμός δεν αύξησε τον αμυντικό προϋπολογισμό όπως είχε υποσχεθεί, λέει ο αρχηγός της αντιπολίτευσης στη Μπούντεσταγκ. Ο καγκελάριος αντιτάχθηκε σε αυτό και επιβεβαίωσε τις δεσμεύσεις του έναντι του ομοσπονδιακού στρατού. Τέλος, η Die Welt: «Δεν είναι καλή μέρα για τη γερμανική ομάδα». Για πολύ καιρό έμοιαζε νικήτρια σε ένα άκρως πολιτικό παιχνίδι, το οποίο όμως τελείωσε αμήχανα, αφού η εθνική Γερμανίας έχασε από την Ιαπωνία με σκορ 2-1. 

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Οι ξεχασμένοι του επιδόματος υπηκοότητας». Τον επόμενο Σεπτέμβριο 400 χιλιάδες οικογένειες θα στερηθούν το επίδομα. Κανείς όμως δεν ξέρει τι θα γίνει στη συνέχεια. Στη La Stampa διαβάζουμε: «Η κραυγή της σιωπής». Στο παγκόσμιο κύπελλο στο Κατάρ, οι γερμανοί ποδοσφαιριστές έκλεισαν το στόμα τους για να διαμαρτυρηθούν για την απαγόρευση των δικαιωμάτων. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Πακέτο στήριξης, αυξάνεται ο φόρος καπνίσματος». Με 20 λεπτά επιπλέον επιβαρύνεται το πορτοφόλι των καπνιστών. Παράλληλα, το επίδομα υπηκοότητας προτείνεται να παρακρατείται για όσους δεν έχουν τελειώσει το σχολείο. Τέλος, η Corriere della Sera: «ΦΠΑ, πρόστιμα, επιδόματα: τι αλλάζει». Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για τη στήριξη των νοικοκυριών γίνεται γνωστό: Αύξηση στην τιμή των τσιγάρων, ντεμπούτο για το ταμείο υπέρ της διατροφικής επάρκειας.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Τζούλιαν Ασάνζ: έτοιμοι για όλα για να τον σωπάσουν». Η εφημερίδα συναντιέται με τη σύντροφο του φυλακισμένου δημοσιογράφου, Στέλλα Ασάνζ, και μιλάνε για την συμπεριφορά των ΗΠΑ απέναντι στην υπόθεση αυτή. Στη Libération διαβάζουμε: «Έρευνα: τα χαμένα δισεκατομμύρια στην μαθητεία». Φιλελευθεροποιημένη από τον Μακρόν το 2018, η επαγγελματική μαθητεία έχει στοιχίσει στο γαλλικό κράτος 11,3 δις ευρώ το 2021. Τα δημόσια χρήματα χωρίς στρατηγική και έλεγχο έχουν επωφελήσει κατά κύριο λόγο επενδυτικά ταμεία, μερικές φορές εις βάρος των μαθητευόμενων. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Η Κίνα παγιδευμένη στην πολιτική μηδενικού κορονοϊού». Το ένα τρίτο του κινεζικού πληθυσμού υπό lockdown. Η υπόλοιπη χώρα «χορεύει» στο ρυθμό των τεστ που επιβάλλονται για τις δραστηριότητες της καθημερινής ζωής. Τέλος, η Le Figaro: «Απαγόρευση της ταυρομαχίας: η μεγάλη απροθυμία των βουλευτών». Απομονωμένος, ο βουλευτής της Ανυπότακτης Γαλλίας, Εμερίκ Καρόν, κατεβαίνει στην κοινοβουλευτική αρένα για να υπερασπιστεί την πρόταση νόμου του. Στην οποία έχουν προσαρτηθεί 567 τροπολογίες, κυρίως από τους Ρεπουμπλικάνους και τον Εθνικό Συναγερμό.

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Οι επιθέσεις του Πούτιν αφήνουν χωρίς ρεύμα μεγάλο μέρος της Ουκρανίας και όλη τη Μολδαβία». Παράλληλα, το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο κηρύττει τη Ρωσία ως κράτος που προωθεί την τρομοκρατία. Και η El Mundo: «Η Ισπανία πετυχαίνει επτά γκολ στο ντεμπούτο της». Η εθνική ομάδα της χώρας νίκησε 7-0 την Κόστα Ρίκα στην πρεμιέρα της στο παγκόσμιο κύπελλο στο Κατάρ.

Ετικέτες