Διεθνής Τύπος: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ιταλία – Η διαρροή απόρρητων εγγράφων εκθέτει συμμάχους των ΗΠΑ

Στην Ισπανία, η El País γράφει: «Η Μελόνι αποκτά έκτακτες εξουσίες ενάντια στη μετανάστευση». Η Ιταλία κηρύσσει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για να επιταχύνει τις απελάσεις. Και η El Mundo: «Η Ιταλία κηρύττει κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έξι μήνες εξαιτίας της μεταναστευτικής κρίσης». Η ακροδεξιά ιταλίδα πρωθυπουργός θέλει να κάνει fast track απελάσεις των μεταναστών. 

Στις ΗΠΑ, η Wall Street Journal γράφουν: «Η ευαλωτότητα του τραπεζικού τομέα εμποδίζει την ανάπτυξη, λέει το ΔΝΤ». Τα εμπόδια στην αμερικανική και παγκόσμια οικονομία περιλαμβάνουν υψηλό πληθωρισμό και μειωμένη δυνατότητα για δανεισμό. Οι New York Times έχουν τίτλο: «Ποστάροντας χυδαία μιμίδια και μυστικά του Πενταγώνου». Η διαρροή των εγγράφων έγινε σε ένα μισο-άγνωστο διαδικτυακό ομαδικό τσατ στο Discord, ονόματι wow_mao… Στους Financial Times διαβάζουμε: «Η παγκόσμια οικονομία αντιμέτωπη με ‘ανώμαλη προσγείωση’ αν ο υψηλός πληθωρισμός επιμείνει, προειδοποιεί το ΔΝΤ». Κίνδυνος από τα υψηλά επιτόκια, ο τραπεζικό κλάδος είναι εκτεθειμένος, ενώ η Κίνα είναι έτοιμη για όλα. Τέλος η Washington Post: «Η Ουκρανία ενισχύει τις γραμμές της καθώς η εαρινή αντεπίθεση πλησιάζει». Το Κίεβο νιώθει έτοιμο για μια αντεπίθεση στα κατεχόμενα από ρωσικές δυνάμεις εδάφη. 

Στη Βρετανία, οι Times γράφουν: «Η ειρήνη στη Βόρεια Ιρλανδία είναι η προτεραιότητά μου, υπόσχεται ο Μπάιντεν». Ο αμερικανός πρόεδρος φτάνει στο Μπέλφαστ για τις συνομιλίες με τους επικεφαλής των κομμάτων, συνάντηση που χαρακτηρίζεται από την εφημερίδα ως ιστορική. Ο Guardian έχει τίτλο: «Η αστυνομία ξεκινά έρευνα για σεξουαλική κακοποίηση στο CBI». Οι καταγγελίες αφορούν εργαζόμενες στο Σύνδεσμο Βρετανών Βιομηχάνων, που κατήγγειλαν μια σειρά από επιθέσεις, ακόμα και βιασμό σε εταιρικό πάρτι. Στον Independent διαβάζουμε: «Θεότρελο!». Ο Σούνακ λέει στους απεργούς ιατρούς: Αποσύρετε την ‘παράλογη’ αύξηση 35% αν θέλετε συμφωνία. Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας, Στιβ Μπάρκλεϊ, αποκαλεί θεότρελη (bonkers) την κινητοποίησή τους. Τέλος, η Daily Telegraph: «Ο επικεφαλής του συνδικάτου σε διακοπές καθώς οι γιατροί απεργούν». Βουλευτές λένε ότι δείχνει την περιφρόνησή του για τις προσπάθειες της κυβέρνησης να βρεθεί μια λύση στους ειδικευόμενους γιατρούς.

Στην Ιταλία, η La Repubblica γράφει: «Δημοσιονομικό σχέδιο μειωμένων προσδοκιών». Η κυβέρνηση μειώνει το φορολογικό βάρος για τα χαμηλότερα εισοδήματα κατά 3 δισ. και έτσι εξαλείφει τους πόρους για συντάξεις και ενιαία φορολογία. Όμως το ΔΝΤ εκτιμά χαμηλότερη ανάπτυξη και αύξηση της ανεργίας. Στη La Stampa διαβάζουμε: «O Ορμπάν με τον Πούτιν, ο Σίσι εξοπλίζει τη Μόσχα». Η Ουγγαρία συμφωνεί με τη Μόσχα για αέριο και πυρηνική ενέργεια, ενώ από τη διαρροή εγγράφων προκύπτει ότι η Αίγυπτος ετοίμαζε πυραύλους για τη Ρωσία. Η Il Messaggero έχει σήμερα κύριο τίτλο: «Ένας επίτροπος για την επείγουσα ανάγκη του μεταναστευτικού». Κατάσταση εθνικής έκτακτης ανάγκης και έναν επίτροπο για να τη χειριστεί, κάνει η κυβέρνηση. Τέλος, η Corriere della Sera: «Από την Αίγυπτο ως τη Σεούλ, οι φίλιες χώρες κατασκοπεύονταν σύμφωνα με αμερικανικά έγγραφα». Δεν έχουν τελειωμό οι αποκαλύψεις από τη διαρροή εγγράφων του αμερικανικού Πενταγώνου.

Στη Γαλλία, η Humanité γράφει: «Μην αγγίζετε τη Λίγκα των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου». Μια εβδομάδα μετά τις απειλές του υπουργού Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν ενάντια στην οργάνωση, η εφημερίδα πήρε την πρωτοβουλία να συλλέξει χίλιες υπογραφές προσωπικοτήτων υπέρ της οργάνωσης, τα ονόματα των οποίων κοσμούν ολόκληρο το πρωτοσέλιδο. Στη Libération διαβάζουμε: «Έντομα: Αν χαθούν, χαθήκαμε». Πασχαλίτσες, μέλισσες και πεταλούδες εξαφανίζονται με ανησυχητικό ρυθμό. Μετά την εφεύρεση βλαβερών ζιζανιοκτόνων, έρευνες δείχνουν ότι η εξαφάνιση των εντόμων απειλεί άμεσα το ανθρώπινο. Η Le Monde έχει σήμερα τίτλο: «Συντάξεις: σε αναζήτηση της εξόδου από την κρίση». Στις 14 Απριλίου, το Συνταγματικό Συμβούλιο καλείται να αποφασίσει για τη συνταγματικότητα του νόμου για τις συντάξεις, λαμβάνοντας υπόψη τόσο την οργή των πολιτών όσο και την επιμονή του γάλλου προέδρου. Τέλος, η Le Figaro: «Γιατί η Ευρώπη ξεφεύγει από την οικονομική ύφεση». Αντίθετα με τις προβλέψεις, η οικονομική δραστηριότητα έχει κρατήσει αντιστάσεις και το ΔΝΤ προβλέπει βελτίωση για το 2024. Ο Μακρόν κάνει έκκληση για μια ευρωπαϊκή βιομηχανική αυτονομία.

Στη Γερμανία, η Frankfurter Allgemeine Zeitung γράφει: «Το ΔΝΤ αναμένει μικρή συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας». Οι βιομηχανικές χώρες υποφέρουν από πανδημία και πόλεμο. Πιθανή η υψηλότερη ανεργία. Στη Süddeutsche Zeitung διαβάζουμε: «Πού είναι η διαρροή;». Η δημοσιοποίηση μυστικών εγγράφων για την Ουκρανία κλονίζει το Πεντάγωνο. Η αναζήτηση του πληροφοριοδότη έχει ξεκινήσει. Τέλος, η Die Welt: «Η παλαιστινιακή διαδήλωση στο Βερολίνο πυροδοτεί συζήτηση για την απαγόρευση». Η υπεύθυνη οργάνωση, Samidoun, έχει στενούς δεσμούς με την τρομοκρατική ομάδα PFLP, αναφέρει η εφημερίδα.